Wie heeft wel eens vervoer ingezet voor een kind naar school wat door vrijwilligers werd gedaan?

Wie heeft wel eens vervoer ingezet voor een kind naar school wat door vrijwilligers werd gedaan?  Platteland. We hebben een casus dat een meisje met autisme naar een speciale school moet 4 dgn per week, wat 50 km verderop zit. voor de Taxi is dit een onrendabele rit en het kost daardoor heel veel geld....

Welke gemeenten/maatschappelijke organisaties hebben ervaringsdeskundigen in dienst met betrekking tot armoedebeleid? Ik kom graag in contact om van te leren.

Vanuit Burgerkracht Limburg organiseren wij eind september een bijeenkomst in Limburg met het thema 'ervaringskennis in armoedebeleid'. In ons werk zien wij dat veel gemeenten werken vanuit o.a. ervaringskennis maar nog niet altijd de kennis hebben om mensen met ervaringskennis en/of ervaringsdeskundigen...

Welke gemeenten hebben een team collegiale ondersteuning opgezet, en willen daarover stukken met mij delen? Ik ben geïnteresseerd in hoe andere gemeenten dit hebben aangepakt en ingericht.

Ik ben op zoek naar informatie over de opzet van een collegiaal ondersteuningsteam/bedrijfsopvangteam; dus van collega's voor collega's.

Wie heeft er stukken en wil/kan deze met mij delen?

Ik ontvang graag van iedereen die het wil/kan delen informatie maar ben vooral geinteresseerd in hoe andere...

Oproep
Gezocht: Beleidsmedewerkers en professionals voor ‘Group Model Building’ sessies over Veerkracht in gezinnen met complexe problematiek!

In het kader van het ZonMw-project ‘Veerkracht in gezinnen met complexe problematiek’ zijn wij op zoek naar beleidsmedewerkers en professionals in de domeinen zorg, jeugd, onderwijs en veiligheid, die willen deelnemen aan zogenaamde Group Model Building sessies. Tijdens deze bijeenkomsten bouwen we...

Hoe gaat jullie team om met uitzichtloze schulden - bijvoorbeeld fraude of niet saneerbare boetes - van cliënten? Welke doorbraken hebben jullie gerealiseerd? Welke obstakels komen jullie tegen?

Beantwoord deze vraag in een online reactie hieronder, zodat anderen ervan leren en kunnen reageren. We gebruiken jouw antwoord ook als input voor de reflectiesessie ‘Doorbraken bij uitzichtloze schulden’ op 11 februari in Utrecht. Wil je ook komen? Je bent van harte welkom! De sessie wordt...

Zijn er communities of andere vorm waar ik draagkracht kan verkrijgen in breedste zin van het woord voor oprichting anbi stichting strekking tussen wal en schip

Helaas is pijnlijk blootgelegd dat er binnen de huidige wet- en regelgeving geen mogelijkheden zijn om dit type cliënt de noodzakelijke zorg aan te kunnen bieden. Vanuit voorgaande is de probleemstelling dan ook tweeledig:​​



Passende zorg en begeleiding ontbreekt - vanuit zorg oogpunt en...

Bespreek jij wel eens het roken met cliënten? En waarom wel of niet?

Er zijn een hoop verschillende meningen over het bespreken van roken in het sociaal domein. De één vindt het belangrijk voor het welzijn van de cliënt, de ander vindt het juist niet zijn of haar taak.

Hoe denk jij hierover? En wat merk jij van collega’s?

Wij zijn op zoek naar oplossingsrichtingen voor de aanpak van het personeelstekort binnen de kinderopvang. Zijn er out of the box ideeën die hier aan bij kunnen dragen?

We denken nu in de richting van een gezamenlijke lokale klas voor de verschillende opvangorganisaties, BSO anders opgeleiden, 50 plussers werven, combineren van werkzaamheden binnen KO en zorg, combinatie van stages jongerenwerk en kinderopvang, groepshulp opleidingstraject, oppasservice van waaruit...

Wie kan helpen ? Hulp gezocht voor werkende cliënt met schulden. Is er bijvoorbeeld een manier om direct met Kredietbank Rotterdam in contact te komen?

Momenteel begeleid ik een vrachtwagenchauffeur woonachtig in Rotterdam. Hij maakt lange dagen en is van Poolse afkomst. Zijn Nederlands is daardoor niet goed en hij heeft een dochter in Polen. De echtscheiding is inmiddels rond en hij heeft bezoekrecht voor zijn dochter. Daarvoor moet hij wel naar Polen...

Wie heeft ervaring met het regelen van huisvesting voor gezinnen die terugkeren naar Nederland (toeslagenaffaire)?

Ik ben casemanager binnen de toeslagenaffaire in de regio Tilburg. Wij begeleiden gezinnen in het buitenland, o.a. met terugkeer naar Nederland. Het vinden van een woning is een echte uitdaging.

Wie heeft een casus waarin je weet welke ondersteuning nodig is, maar er gedoe is over welke instantie voor de kosten moet opdraaien?

Soms zijn professionals het eens over de ondersteuning die een bewoner nodig heeft, maar is het niet meteen duidelijk welke partij (bijv. gemeente, uitvoeringsorganisatie, verzekeraar etc.) voor de kosten moet opdraaien. De overbruggingsprocedure van het Programma Maatwerk Multiprobleemhuishoudens kan...

Steeds meer sociaal werkers worden zzp’ers of overwegen dat te worden. Herken jij dat? Welke gevolgen zie jij hiervan voor het werk en voor de inwoners?

Vul de enquete in via Movisie.nl. Of via de directe link hieronder.

Voor zzp’er en voor sociaal werkers in loondienst die hun mening willen geven over deze trent. 

Hoe verminderen we de diversiteit in veilig mail verkeer in het sociaal domein?

Als gemeente krijgen we met onze ketenpartners steeds meer diversiteit in veilig mailverkeer, denk daarbij aan Zorgmail, Zivver en Cryptshare. Ik ben erg benieuwd waar jullie gebruik van maken en of deze diversiteit ook bij jullie ervaren wordt? Zien jullie mogelijkheden om deze diversiteit te verminderen?

Ken je een goed voorbeeld van een loket geldzaken voor ondernemers bij een gemeente?

In het kader van het armoedebeleid willen we in Breda een loket oprichten waar ondernemers (ZZP-ers en kleinbedrijf) terecht kunnen met vragen over geldzaken.

Het doel van het loket is kennis leveren en ondersteuning bieden op het gebied van financiële vraagstukken:
- welke regelingen, toeslagen...

Ervaar jij drempels in sociaal werk die jou soms aan het twijfelen brengen ?

Je bent waarschijnlijk met veel enthousiasme en overtuiging als sociaal werker gaan werken. Maar misschien loopt het soms net anders dan je had gehoopt of gedacht. Misschien wel zo anders, dat je overweegt om iets anders te gaan doen, of dat zelfs al hebt besloten of gedaan.

Wie weet mooie programma's / initiatieven die helpen om totaal verschillende socio-economische en demografische buurten met elkaar te verbinden?

Demos, kenniscentrum voor participatie en democratie in Vlaanderen is op zoek naar Nederlandse voorbeelden hiervan.

Ze organiseren hierover op 28 oktobes een evenement ‘DIP3’ (“Dit is participatie’, 3de editie) in de kuststad Oostende. 0.666 in Oostende is – letterlijk – gelegen op het...

Wie heeft er een voorbeeld van een Businessplan voor een Sociale Onderneming?

Na jarenlange ervaring als touroperator en strateeg in de toeristische sector, ben ik nu van plan om een sociaal onderneming te starten.

De organisatie zet zich in voor het welzijn van statushouders. Wanneer zij een verblijfsvergunning hebben ontvangen, hebben zij ook het recht op een stabiel leven in...

Wie heeft of kent een goede oplossing om vrijwilligers AVG proof trajecten te laten registreren in systemen van organisaties?

Wij gaan starten met een pilot waarbij informele clientondersteuners bij voorkeur zelf dossiers kunnen bijhouden en vastleggen in registratiesysteem. We zoeken naar mogelijkheden buitenom ons bestaande systeem (aanpassing is duur), dus zijn er applicaties o.i.d. die hier geschikt voor zijn en ook voldoen...

Wie heeft ervaring met het bereiken en in kaart brengen van de minima-doelgroep? En wilt hierover zijn/haar ervaringen, kennis, tips, leermomenten, etc. delen?

Wij van Espria ledenvereniging willen een ondersteunend aanbod voor minima ontwikkelen maar merken dat het lastig is om deze doelgroep te bereiken. De gemeente heeft deze doelgroep wel in beeld maar via dat kanaal kan de behoefte die in kaart is gebracht gekleurd zijn en sociaal gewenste antwoorden...

Zijn er goede voorbeelden van een Europese aanpak voor nieuwkomers ("vluchtelingen & asielzoekers") rondom participatie, waarmee jullie zelf ervaring hebben?

Hiermee bedoel ik specifiek een aanpak die in meerdere Europese landen werkt, bij voorkeur veel nieuwkomers bereikt en bewezen impact maakt. 

Er zijn veel programma's om nieuwkomers te helpen en veel fondsen die Europese projecten ondersteunen. Vaak zie ik dan projecten die zullen leiden tot...

Wie heeft er een goed, lokaal voorbeeld waarin professionals uit zorg en welzijn structureel de sociale problematiek rondom eenzaamheid gezamenlijk oppakken?

Ik ben benieuwd wie er in staat is geweest structureel een positie te creëren (en financieren) tussen de domeinen zorg en welzijn. Een positie die de brugfunctie mag zijn tussen de sociale problematiek, waaronder eenzaamheid, en de medische kant waar deze problematiek vaak als eerst gesignaleerd wordt....

In het kader van Vakkundig aan het Werk 2, investeert ZonMw in de mogelijke komst van een nieuwe Kennisplaats Werk en Inkomen. Maar is het eigenlijk wel nodig en zo ja, hoe moet de kennisplaats eruitzien?

Regioplan is door ZonMw gevraagd te onderzoeken of en welke behoefte er is aan een Kennisplaats Werk & Inkomen, en hoe deze eruit moet zien: Welke organisaties moeten de Kennisplaats gaan trekken? Onder welke voorwaarden wordt het een succes?

We nodigen professionals, teamleiders en lokale...

Voel jij je als sociaal werker bekwaam in het begeleiden van cliënten met zingevingsvragen?

Wat zou je nodig hebben om nog beter te kunnen begeleiden? Sociaal werkers hebben vaak te maken met zingevingsvragen. Vragen die je niet 1-2-3 kunt beantwoorden, maar wél belangrijk zijn voor iemands gevoel van betekenis. Wij zijn heel benieuwd hoe jij hiermee omgaat. Help andere professionals door jouw...

Hoe komen de meldingen over personen met verward gedrag die bij de politie binnenkomen, in jouw gemeente bij de hulpverlening terecht?

Ik merk heel vaak dat deze mensen (die ik liever 'mensen die gedoe geven' noem) vaker in aanraking komen met de politie. Hun behandelaren of andere hulpverleners hebben eigenlijk geen weet van wat die personen doen en hoe ze bij de politie in beeld zijn. Ik zou die twee werelden graag wat dichter bij...

Oproep: Laten we vragen en problemen verzamelen waar we tegenaan lopen tijdens de Coronacrisis. Welke hulp blijft liggen? Waar loop je vast? Wat moet er nu en straks geregeld worden nu contact met inwoners zo moeilijk is?

Welke problemen ontstaan er nu de (schuld)hulpverlening noodgedwongen op afstand plaatsvindt? En welke maatregelen moeten we nemen om de schade (nu en de toekomst) te beperken?

Veel problemen of hulpvragen van een cliënt komen pas naar boven tijdens een bezoek of spreekuur. Hulpverlening komt door de...

Welke mogelijkheden zijn er in jouw werk om kunst en cultuur te verbinden met zorg en welzijn?

Vanuit het LKCA (Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst) zetten we ons breed in om kunst en cultuur met verschillende domeinen te verbinden, dus ook met zorg en welzijn. Ik ben benieuwd welke mogelijkheden jij hier in ziet. Welke samenwerking is er nu al? Welke voorbeelden wil je met...

Waar hebben mensen recht op van wie het recht op verblijf afloopt tijdens de Corona-crisis?

Aan recht op verblijf zijn andere rechten gekoppeld. Zorgverzekering, bijstand. De IND heeft aangekondigd dat vanwege Corona mensen van wie asielaanvraag wordt afgewezen in COA mogen blijven. Hoe zit dat voor deze groep? Houden zij na verloop van hun verblijfsvergunning recht op zorgverzekering en bijstand?

Wie heeft er ervaring met het inrichten van zorg & ondersteuning voor inwoners over verschillende wetten (bijv. Wmo en Wlz) heen?

Ik voer in opdracht van een Drentse gemeente een haalbaarheidsonderzoek uit voor het inrichten van een vast aanspreekpunt voor inwoners met een licht verstandelijke beperking die dagbesteding willen regelen. De wijze waarop de inwoner (of diens naasten) op dit moment dagbesteding moet regelen, is...

Heeft iemand tips voor een laagdrempelige en veilige manier om over statushouders op casusniveau contact te hebben? De Gemeente Hilversum wil binnen een ketensamenwerking snel kunnen schakelen.

Bij de Gemeente Hilversum hebben we een ketensamenwerking voor de inburgering en nazorg voor statushouders - met de gemeente, taalscholen, VluchtelingenWerk, WSP, e.d. - maar missen een laagdrempelige (doch veilige) manier om op casusniveau contact te hebben. Stel één van de partners maakt zich zorgen...

Jan Willem Bruins (directeur van de BPSW) attendeerde op de laatste ontwikkelingen rondom multiprobleem gezinnen. Wat vind jij: Is er een breder mandaat voor sociaal werkers nodig?

Jan Willem Bruins (directeur van de BPSW) attendeerde op de laatste ontwikkelingen rondom multiprobleem gezinnen. "Zoals het ernaar uit ziet zullen de sociaal werkers meer mandaat krijgen om domeinoverstijgend te handelen om sneller (in crisissituaties) kwetsbare inwoners te kunnen helpen". Wat vinden...

Kan een sociale dienst een uitkering afwijzen vanwege een partner in het buitenland (die onvoldoende inkomen heeft om vrouw met kind van drie maanden te onderhouden)?

Vrouw is aangemeld voor project schuldpreventie. Ze woont van jongst af aan in Nederland, afkomstig uit Midden Oosten. Haar tijdelijke verblijfsvergunning moet worden verlengd. Daarom kan ze nu niet werken. Ze woont bij haar ouders met haar kind van 3 maanden. Haar ouders hebben een bijstandsuitkering en...

Werk jij in een wijkteam? Hoe maak jij als professional, samen met de cliënt, de match tussen een zorg- of ondersteuningsvraag en het beschikbare aanbod?

Ik ben - samen met bestuurskunde studenten uit Rotterdam - aan het onderzoeken op welke wijze al het aanbod in het sociaal domein bij elkaar gebracht kan worden zodanig dat dit aansluit bij de behoeften van de burger. Ik ben op zoek naar best practices. Maar ook naar jouw ideeën hierover. Welke middelen...

Voor een boeiend Europees sociaal-innovatief project zijn we op zoek naar pilootorganisaties voor preventie en begeleiding/coaching van stress & burnout middels natuurgebaseerde interventies, en waarbij positieve gezondheid mee een rol speelt.

Voor een boeiend Europees project zijn we dringend op zoek naar zorgorganisaties, onderwijsinstellingen of overheidsinstanties, of andere die graag willen meedoen als pilootorganisatie. Regio's die in aanmerking komen zijn: Provincie Zeeland en de kustgebieden van de Provincies Zuid-Holland, Noord-Holland...

Wie heeft er ervaring met het opstarten van een buurtpreventieteam van vrijwillige buurtbewoners? Wat zijn de tips en tricks waar wij aan moeten denken?

Een aantal buurtbewoners is met dit initiatief gekomen. Het gaat in eerste instantie om het terugdringen van overlast van (groepen) jongeren. Daarnaast willen ze dit initiatief wat meer body geven door aansluiting te vinden bij bijvoorbeeld het Wijkteam of Straathoekwerk.
Wij willen dit vanuit het...

Ik zoek werkgevers die ervaringsdeskundigen vanuit armoede en sociale uitsluiting een leer-werkplek willen bieden.

Op zoek naar werkgevers binnen het sociaal domein (Limburg en Noord-Brabant) die met ervaringsdeskundigen vanuit armoede en sociale uitsluiting willen gaan werken en daarvoor leer-abeidsplaatsen voor onze ervaringsdeskundige studenten kunnen aanbieden. Het betreft leerarbeidsplaatsen van 24 uur per week...

Telt een belastingteruggave als inkomen in het tijdvak dat het geld wordt uitbetaald voor de participatiewet?

Deze vraag kreeg ik:
"Ik kom hier niet uit: wordt een belastingteruggave ivm negatieve aanslag IB over éérder tijdvak dan uitkeringsrecht aangemerkt als ‘inkomen’ idzv de Participatiewet? Mag ik alle juridisch toepasselijke artikelen voor dit geval aub?"
Mijn eerste gedacht was dat het gaat om...

Tips gevraagd! Hoe gaan jullie om met 'niet-willers': cliënten die niet gemotiveerd zijn en daardoor niet echt mee willen werken?

Als jobhunter bij Regionale Aanpak Jeugdwerkloosheid regio Utrecht, help ik werkloze jongeren bij het vinden van een baan. De meeste jongeren met wie ik werk zijn erg gemotiveerd, maar ik kom ook 'niet-willers' tegen. Hoe gaan jullie daarmee om? Wellicht kunnen we van elkaar leren!

Hoe gaan andere gemeenten om met 18-/18+? Mijn ervaring is dat veel gemeenten zich onvoldoende bewust zijn van het feit dat de Jeugdwet expliciet voor de kwetsbare groep jeugdigen, bijvoorbeeld die met LVB, op het 23ste pas eindigt.

Veel gemeenten blijven toch maar tot dat 18e jaar jeugdhulp indiceren, of hebben zelf regelgeving bedacht om het maar tot 18 jaar te hoeven indiceren. Ook zie je dat op participatiegebied gemeenten een opdracht hebben voor de doelgroep kwetsbaren tussen de 16 en 27 jaar. Jammer genoeg komt dit alles...