Vraag

11 november 2021
Profielfoto van Chris Boeijinga
Chris Boeijinga
Adviseur

“Ervaar jij drempels in sociaal werk die jou soms aan het twijfelen brengen ?”

Toelichting

Je bent waarschijnlijk met veel enthousiasme en overtuiging als sociaal werker gaan werken. Maar misschien loopt het soms net anders dan je had gehoopt of gedacht. Misschien wel zo anders, dat je overweegt om iets anders te gaan doen, of dat zelfs al hebt besloten of gedaan.

Motivatie

We zien in de cijfers dat er een vrij grote uitstroom uit sociaal werk is op dit moment. En dat terwijl er juist meer sociaal werkers nodig zijn in deze tijd. En de maatschappij langzamerhand steeds beter begrijpt hoe belangrijk sociaal werk is. Daarom hopen wij van jou te horen wat er speelt bij jou als sociaal werker. Welke (structurele) drempels je ervaart. Zodat we beter gaan begrijpen wat er achter de cijfers schuilgaat, zodat we de juiste dingen kunnen adviseren en de arbeidsmarkt een zetje de goede kant op kunnen geven.

We vragen aan jou het volgende:
Als je deze twijfels herkent, zou je deze dan met ons kunnen delen door op deze vraag te reageren? We zoeken ook mensen die al daadwerkelijk zijn gestopt of overgestapt naar een andere sector. Geldt dit voor jou en ben je bereid je verhaal direct met ons te delen, laat het me heel graag weten en stuur je reactie naar cboeijinga@fcb.nl. Ken je anderen voor wie dit geldt, dan kun je ze misschien met ons in contact brengen.

Werkgebied

Ik ben werkzaam als adviseur bij Sociaal Werk werkt! Dat is het arbeidsmarktfonds voor sociaal werk, waarin de sociale partners (FNV Zorg & Welzijn, CNV Zorg & Welzijn en Sociaal Werk Nederland) samenwerken.

Profielfoto van Anneke van der Wijk
Hulpverlener en beleidsadviseur

Als eerste wil ik zeggen dat ik mijn werk met veel plezier doe. Waarom mensen overstappen heeft naar mijn idee met de volgende zaken te maken: hoge werkdruk/wachtlijsten, in verhouding tot de werkdruk en verantwoordelijkheid verdien je weinig en er is weinig carriere perspectief, verder is er in het werk weinig oog voor de persoonlijke veiligheid van medewerkers.

Profielfoto van Hetty Koenraads
Psychiatrisch Maatschappelijk Werker / Equine Assisted Therapist

Best Chris, Is het niet evenzo waardevol te onderzoeken wat maakt dat sociaal werkers in de sector blijven - en uit welke bronnen ze dan tappen om door te gaan ondanks de drempels die er altijd en overal zijn (als je het mij vraagt)? Over welke kwaliteiten, tools en mindset beschikken zij, waardoor veerkracht, doorzettingsvermogen, motivatie en passie de overhand houden?

HomeTijdlijnVraag & AntwoordChannelsProfessionals