Vraag

6 oktober 2020
Profielfoto van Evert-Jan Aarden
Beleidsadviseur

“Wij zijn op zoek naar goede ervaringen met specifieke methodieken voor de begeleiding van statushouders en/of migrantengezinnen in de thuissituatie. Wie heeft goede voorbeelden?”

Profielfoto van Jan Plat
Directeur

Dat Evert. Wellicht is het volgende wat voor jou: https://bewegenwerkt.nl/participatie/doelgroepen/statushouders

Profielfoto van Guido Schurmann
Beleidsadviseur, projectleider GV Thuis

Beste Evert-Jan,
welllicht kan het helpen eens contact op te nemen met NOOM of PHAROS?
Succes!

Guido Schurmann

Profielfoto van Ad Blok
Sociaal werker

Dag Evert -Jan,
Vanuit Welzijn Putten ondersteunen wij statushouders door de inzet van Maatschappelijk Vrijwilligers. Deze vrijwilligers ondersteunen bij veel regelzaken. Van het uitkiezen van een school tot de aanschaf van een fiets. Alle financiële vragen worden beantwoord door Humanitas en we werken dan ook intensief samen.
De vrijwilligers worden ondersteund door een sociaal werker die hun welzijn en rol in de gaten houdt. De coördinator heeft afstemming met de beleidsmedewerkers van de gemeente.
Taalmaatjes geven uitleg over de Nederlandse taal en gaan ook met de statushouder de maatschappij in. Fiets en verkeerslessen worden door vrijwilligers gegeven.
Binnenkort start er een pilot rondom de inzet van sleutelpersonen.

Mocht je meer willen weten mail me dan: msteunenberg@welzijnputten.nl

groeten Monique Steunenberg

Profielfoto van Marion Herben
Onderzoeker GW-er

Nu met de bijlage.

Profielfoto van Marion Herben
Onderzoeker GW-er

Hallo Evert-Jan,

Ik heb twee methodieken onderzocht die ook worden ingezet bij statushouders en/ of migrantengezinnen (ReSet, voor multi-probleem gezinnen en Nieuwe Perspectieven (NP), voor jongeren met multipele vragen). NP wordt bij co-living ook ingezet waar statuthouders en studenten wonen in een complex in Den Haag.

Voor de resultaten van beide methodieken zie mijn proefschrift die ik als pdf heb bijgevoegd. Mocht je meer willen weten mail me gerust of informeer bij JSO (voor ReSet) of VanMontfoort (voor NP).

Vriendelijke groet,

Marion Herben

Profielfoto van Linda Otterman
Directeur

Hallo Evert-Jan,

Wat een mooie vraag.
Kijk eens op Samen-Oplopen.nl. Zij (wij, ik ben er onderdeel van) hebben bakken met ervaring. 85% van de gezinnen die zij begeleiden zijn statushouders of migranten gezinnen en jongeren. Ze begeleiden op brede onderwerpen in de thuissituatie. Op al die gebieden die Simon Drost hieronder noemt. Een 'stevige' vrijwilliger (samen met een coördinator met hulpverlenersachtergrond). Zodat deze gezinnen geen of veel minder formele zorg nodig hebben. Samen Oplopen deelt haar methodiek met andere (bijv. welzijn- of zorg) organisaties en werkt samen met de plaatselijke vluchtelingenwerk, taalhuis, gebruikt materialen van Phaos, traint de vrijwilligers op 'leven in 2 culturen', enz.
Meer info? Bel me gerust: 06-81136075

Profielfoto van Julie Goosen
Sociaal werker

het is mensenwerk en geen methodiekenfabriek
een buddy een op een kan wonderen doen vrouwengroepen in het huis vd wijk
leesexpeditie waardoor er hulp bij ned taal is
enzovoort

Profielfoto van Simon Drost
Vrijwilliger

Dag Evert-Jan,
Je vraag zou ik wat specifieker stellen. Op welke facetten zoek jij hulp? Financiële begeleiding? interculturele hobbels? trauma's (laten) bespreken? huis-tuin en keuken gewoonten bespreken? gezond voedsel inkopen en bereiden? draagvlak en contact in de buurt ? Nederlandse (opvoed)gewoonten?
Het begeleiden van bv. een goed opgeleid Syrisch gezin is anders dan een Eritrees plattelandsgezin met ouders die zelf nog maar net de tienertijd ontgroeid zijn.
Ik weet niet vanuit welke (professionele) invalshoek jij begeleidt. Ben je op zoek naar instanties die hierbij terzijde kunnen staan?
Heel benieuwd naar de reacties, want die kan ik zelf ook goed gebruiken.
Simon.
vrijwilliger Vluchtelingenwerk.

Profielfoto van Marleen Oostland
Projectleider

Stichting Jij & Co heeft een grote groep vrouwen uit Veendam begeleid met hulp van het spinnenweb van Positieve Gezondheid. Met een groep van 25 vrouwen is een gesprek gevoerd aan de hand van het spinnenweb. Daar kwam uit dat de vrouwen mee willen ontwikkelen met hun kinderen en willen leren zwemmen. Ook leren fietsen kwam als wens naar voren om meer zelfstandig te kunnen bewegen in de eigen woonplaats. De vrouwen hebben ook behoefte aan sociaal contact met andere vrouwen en om die reden hebben we maandelijkse en later wekelijkse thema bijeenkomsten georganiseerd over gezondheid, opvoeden, sex, stress, mindfulness, etc. De vrouwen vormen nu (na 2 jaar) een zelfstandig netwerk en organiseren zelf bijeenkomsten. Ze zijn bezig om een sociale coöperatie op te richten. Jij & Co ondersteunt op maat.

Beste Evert- Jan Aarden,

Ik weet niet precies wat je vraag is.
Naar welke methodieken om wat ?
Ken je de kennisbank Pharos? (( Het landelijk expertisecentrum Pharos ( cultureel sensitief ) draagt bij aan het terugdringen van grote gezondheidsverschillen. Dat doen wij door nationale en internationale kennis te verzamelen, te verrijken en te delen. Het gaat om wetenschappelijke kennis, praktijkkennis van zorgverleners, beleidsmakers en andere professionals. En ervaringskennis van mensen om wie het uiteindelijk gaat.
Ruim 30 jaar al delen wij deze kennis en expertise op het gebied van gezondheidsverschillen. Bijvoorbeeld via onderzoek, advies, trainingen, workshops, bijeenkomsten en praktische publicaties; van handreikingen tot beeldverhalen )).
En Osperon II, mijn oud collega`s in Den Bosch hebben in dit veel ervaring ( Thuisbegeleiding Migrantengezinnen )
Zelf heb ik meer dan 25 jaar ervaring met deze doelgroep. Je kan mij altijd bellen voor een telefonische brainstorm.
0683385801

Profielfoto van Sylvia Rook
Taakstelling huisvesting statushouders,, Integratie & reintegratie, coördinator Taalhuis, coördinator Vluchtelingenhulp Tholen

Wij werken met inzet op signalen die wij krijgen. Zijn er problemen in migrantengezinnen i.v.m. opvoeden dan bieden wij workshops opvoeden in Nederland. Ook kun je denken aan voorlichtingen over gezondheidszorg in Nederland, toekomst gericht denken. Deze trainingen worden dan wel zoveel mogelijk gegeven vanuit de culturele frames van de doelgroep. Vaak gaan deze interventies fout omdat zij vanuit de Nederlandse culturele denkframes worden aangeboden.

https://www.pharos.nl/thema/gezondheid-vluchtelingen-asielzoekers-en-statushouders/


Hier is veel informatie en ook bij onze specifieke Corona informatie.
ik hoop dat je hier wat aan hebt?

groet Patricia

Profielfoto van Pieter Hilhorst
Landelijk projectleider

Ik heb eens kennisgemaakt met de Yucelmethode. Een hulpmiddel om een goed gesprek te voeren over de opgaven en de hulpbronnen van gezinnen die minder makkelijk praten. Was ik erg van onder de indruk.

https://www.yucelmethode.nl/soorten_training/kortetraining/

Profielfoto van Jenny ter Wee
Adviseur vakmanschap en professionalisering

Dag Evert-Jan,
Ik heb geen specifieke methodieken, maar misschien brengt onderstaande link je verder?
https://www.nji.nl/nl/Databank/Databank-Wat-werkt/Wat-werkt-onderwerpen/Wat-werkt-bij-migrantenjeugd
Met vriendelijke groet,
Jenny

Profielfoto van Hannie Eijk
Maatschappelijk werker

Taakgerichte hulpverlening en verliesverwerking.

HomeTijdlijnVraag & AntwoordChannelsProfessionals