Vraag

7 oktober 2021
Profielfoto van Pink Hilverdink
Expert jongerenwerk en MDt

“Wie weet mooie programma's / initiatieven die helpen om totaal verschillende socio-economische en demografische buurten met elkaar te verbinden?”

Toelichting

Demos, kenniscentrum voor participatie en democratie in Vlaanderen is op zoek naar Nederlandse voorbeelden hiervan.
Ze organiseren hierover op 28 oktobes een evenement ‘DIP3’ (“Dit is participatie’, 3de editie) in de kuststad Oostende. 0.666 in Oostende is – letterlijk – gelegen op het kruispunt van 2 stadswijken. De ene wijk is een oude visserswijk waar veel mensen en gezinnen in armoede leven. De andere wijk wordt  omgeturned tot een hippe residentiële wijk voor de meer gegoede burgers. Hoge, hippe woontorens, vlakbij de kustlijn …De kloof tussen beide leefwerelden is groot:  angst voor gentrificatie in buurt (stijgende prijzen, het gevoel weggedrukt te worden uit de nieuwe wijk …) Er zijn aanzetten en pogingen tot projecten die proberen verbinding te creëren tussen de twee wijken ( een moestuinproject bv.   ). Op 28 oktober gaat Demos in Oostende op zoek naar kansen en mogelijkheden.

Motivatie

Het zou heel mooi zijn als we onze Vlaamse buren inspiratie uit Nederland kunnen bieden met een paar voorbeeldpraktijken; die al dan niet succesvol waren. Vooral om lessen te delen. Graag naar @Pink Hilverdink Ik zorg dat de voorbeelden bij Demos arriveren en zij nemen dan contact op. Dank je wel!

Profielfoto van Magelien Arts
Docent opleiding ergotherapie

Beste @Pink Hilverdink,
Binnen de hogeschool waar ik werk, de HAN, hebben we diverse labs- en werkplaatsen. Dat zijn plekken, bijv. in een wijk, gezondheidscentra etc. waar studenten, professionals maar ook burgers samenkomen en waar dus projecten/vraagstukken uit de praktijk gezamenlijk worden opgepakt.
Er is ook een toolbox met grensactiviteiten ontwikkeld, misschien zitten daar tips en activiteiten tussen die gebruikt kunnen worden om te komen tot het vinden van mogelijke acties om meer te verbinden tussen de wijken.

https://www.han.nl/onderzoek/labs-en-werkplaatsen/ontwikkeling-en-ontwerp-labs-en-werkplaatsen/index.xml -> en klik dan op de toolbox grensactiviteiten.

Meer algemene informatie over de labs en werkplaatsen kun je evt. nog hier vinden: https://www.han.nl/onderzoek/labs-en-werkplaatsen/

Profielfoto van Ingrid Smit
Specialist Cultuurparticipatie

Dag Pink,

wat een mooie vraag van Demos. Ik kan me voorstellen dat er vanuit kunst-en cultuur ook mooie programma's/initiatieven zijn ontwikkeld voor dit doel. Zou je je vraag ook op ons kanaal Cultuur, zorg en welzijn willen delen, https://lkca.1sociaaldomein.nl/?

Groet, Ingrid

Profielfoto van Margo van den Berg
Senior programmamanager Zingeving en Geestelijke verzorging
Profielfoto van Curtley Mooring
Cultuur coach

Hoi Pink,

Helaas kan ik hier niet bij helpen ik zal wel mijn ogen en oren open houden mocht ik iets tegen komen laat ik je meteen wat weten.

Groetjes,
Curtley Mooring

Profielfoto van Suzanne Slachmuijlders
Beleidsmedewerker cultuur

Beste @Pink Hilverdink@Pink Hilverdink,
Deze vraag zou ik aan https://www.kunstlocbrabant.nl/ stellen, zij hebben veel kennis over dit soort projecten. Het is de uitvoeringsorganisatie van de provincie Noord-Brabant. Ook kun je terecht bij de landelijke organisatie LKCA (Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst) https://www.lkca.nl/.

Misschien staan er mooie projecten bij het Fonds voor Cultuurparticipatie https://cultuurparticipatie.nl/projecten of VSB fonds https://www.vsbfonds.nl/mens-maatschappij/bekijk-projectvoorbeelden. Bij die laatste zag ik al direct twee projecten over beter leefklimaat in buurten.

Succes!

HomeTijdlijnVraag & AntwoordChannelsProfessionals