Vraag

21 januari 2020
Naomi Berger
Trainee Interne Advisering en Organisatie

“Heeft iemand tips voor een laagdrempelige en veilige manier om over statushouders op casusniveau contact te hebben? De Gemeente Hilversum wil binnen een ketensamenwerking snel kunnen schakelen.”

Toelichting

Bij de Gemeente Hilversum hebben we een ketensamenwerking voor de inburgering en nazorg voor statushouders - met de gemeente, taalscholen, VluchtelingenWerk, WSP, e.d. - maar missen een laagdrempelige (doch veilige) manier om op casusniveau contact te hebben. Stel één van de partners maakt zich zorgen over een student of inwoner, hoe kun je hierin dan snel en effectief schakelen?

Regiomanager

Hallo Naomi,

in de gemeente Stadskanaal hebben we samen met gemeente en andere samenwerkingspartners periodiek casuistiek overleg over statushouders. VluchtelingenWerk bereidt dit voor. Ik kan je in contact brengen met onze teamleider daar als je wilt.

Ellen Poortenga
Regiomanager VluchtelingenWerk Groningen

Eigenaar

Hallo Naomi,

Kijk eens op de site van Visioplan (www.visioplan.nl). Een applicatie die werkt met beelden in plaats van tekst. Op casusniveau kunnen meerdere personen toegang krijgen tot het plan en kan snel geschakeld worden.

Directeur SAMAH

Hoi Naomi,
hier vindt je een aantal voorbeelden van andere gemeenten: https://www.toezichtsociaaldomein.nl/onderzoeken-en-instrumenten/uitvoering-integratie-statushouders
Mocht je specifieke expertise zoeken op het gebied van jonge alleenstaande statushouders, denken we vanuit SAMAH (www.samah.nl) graag mee. We ondersteunen in diverse gemeenten en hebben genoeg good practices voorbij zien komen.
Hartelijke groeten,
Maria Verkade
SAMAH

Vrijwilliger

Mijn tip: zoek iemand die al een tijd als statushouder in Nederland verblijft en mondig is voor zowel statushouders als voor ondersteuners/welzijns medewerkers. Geef hem of haar een status en "train"die persopon.

Praktijkmanager

Dat kan met de Siilo app. Werkt als whatsapp, maar dan beveiligd. Veel huisartsen, specialisten en paramedici maken er al gebruik van.

Vivian Vijn
Beleidsmedewerker samenwerking overheden

Er bestaan mailapplicaties om dit veilig te doen. Maar daarvoor heb je de ICT-organisatie nodig en een besluit dat je als organisatie gebruik gaat maken van een dergelijke applicatie. Dat zal op de lange termijn een oplossing zijn.
Op de korte termijn kan je privacygevoelige documenten delen via mail door ze te voorzien van een wachtwoord. Dat kan op een Word-document, op een excel-document of op een PDF-document. Door te googlen vind je wel instructies. Degene die de mail krijgt moet dan wel op de hoogte zijn van het wachtwoord.

HomeTijdlijnVraag & AntwoordChannelsProfessionals