Vraag

7 juni 2023
Profielfoto van Marianne Langkamp
Procesbegeleider

“Wij zijn op zoek naar oplossingsrichtingen voor de aanpak van het personeelstekort binnen de kinderopvang.
Zijn er out of the box ideeën die hier aan bij kunnen dragen?”

Toelichting

We denken nu in de richting van een gezamenlijke lokale klas voor de verschillende opvangorganisaties, BSO anders opgeleiden, 50 plussers werven, combineren van werkzaamheden binnen KO en zorg, combinatie van stages jongerenwerk en kinderopvang, groepshulp opleidingstraject, oppasservice van waaruit deelnemers doorstromen naar groepshulptraject.

Motivatie

Grote behoefte aan meer personeel zodat ook het VE aanbod gegarandeerd blijft.

Werkgebied

Welzijnsorganisatie De Driemaster in Kaag en Braassem

Profielfoto van Dimitri Hiy
Directeur DA Systems B.V. | Gecertificeerde ICT voor welzijn

Misschien ook een idee, ik zag het laatst in dit artikel voorbij komen: https://www.socialevraagstukken.nl/kwetsbaar-maar-kansrijk-oekraiense-ontheemden-op-de-arbeidsmarkt/

In de groep van deze nieuwkomers zitten kansrijke mensen, die al vaak een (hbo/wo) opleiding hebben gevolgd en op zoek zijn naar een passende baan. Ongetwijfeld zitten er ook ook pedagogische medewerkers tussen. Ik zag in het artikel ook een verwijzing naar een uitzendbureau die deze doelgroep heeft geworven, wellicht dat ze al een "poule" hebben.

Succes met de kwestie!

Profielfoto van Rosanne Sluiter
Universiteit van Amsterdam

Hai Marianne,

Je zou ook nog kunnen denken aan studenten pedagogische wetenschappen/onderwijskunde die hun propedeuse op zak hebben. Zij zijn niet gekwalificeerd om in de kinderopvang te werken (ook niet wanneer de bachelor of master is afgerond), maar wanneer je ze een aantal uren als extra groepshulp laat meedraaien (ik weet dat 50 uur als meer dan voldoende wordt beschouwd, en wellicht kan dit zelfs met minder) en vervolgens een EVC-procedure laten starten dan heb je er een aantal hoogopgeleide medewerkers bij. Ze zullen niet full-time voor je aan de slag kunnen, er wordt immers nog gestudeerd, maar wellicht bevalt het werk zó goed dat ze na hun master bij jullie blijven plakken...

Een andere, behoorlijk out-of-the-box idee is om de instoomleeftijd van baby's te verhogen en bijvoorbeeld pas opvang aan te bieden aan kinderen vanaf 4 maanden. Naast dat dit sowieso een goed idee is voor het welbevinden van de baby zelf, maakt het ook dat je minder medewerkers nodig hebt op de babygroepen en die kunnen dat worden ingezet op je VE-groepen.

Ik hoop dat je er wat aan hebt!

Vriendelijke groet,
Rosanne Sluiter

Profielfoto van Sonja Haven
Coördinator DeelgenotenOss

Wellicht ook eens kijken binnen een groep van mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, maar ook nog veel kunnen betekenen binnen deze setting.

Profielfoto van Joy Vermeulen
Projectmanager arbeidsmarktkrapte

Beste Marianne, voor de Veilig Thuis organisaties hou ik me ook bezig met de arbeidsmarktkrapte. Alle genoemde antwoorden in dit draadje kunnen bijdragen aan een oplossing. Ik zou nog willen toevoegen: functiedifferentiatie; kijken welke taken binnen het werk door anders geschoold personeel gedaan kunnen worden.
Helaas zal de krapte voorlopig blijven en nog groter worden.
Op de lange termijn is daarom innovatie de meest zinvolle oplossing; het werk slimmer en anders gaan doen, en gebruik maken van technologische toepassingen. Ik kan me voorstellen dat in de kinderopvang bijvoorbeeld intensiever gebruik gemaakt kan worden van domotica.
Als je hier verder over wil doorpraten hoor ik het graag,
Vriendelijke groet;

Joy Vermeulen
06-21888732

Profielfoto van Caroline Celie
Beleidsadviseur/Projectmanager

Wellicht kun je de doelgroep uitvallers uit zorgopleidingen zoals HBO V of SPH ook benaderen. Dit via de coaches van betreffende scholen. Vervolgens zij-instroom aanbieden richting de kinderopvang. De overige doelgroepen die je beschrijft, kloppen allenmaal. Dit is nog wat ik je kan meegeven.

Profielfoto van Lobke de Roon
Beleidsadviseur Sociaal Domein

Hoi Marianne,

Hierbij wat ideeen ter aanvulling van je eigen mooie set:

Zijinstromers en herintreders helpen bij de bijscholing en het verkrijgen van relevante certificaten en/of een wervingscampagne speciaal voor deze doelgroep, ROC van Flevoland draait dit soort dagen met al haar partners.

Jobcarven met het bestaande personeel zodat zij bereid zijn en/of in staat zijn om meer uren te werken.

Combinatiebanen met het primair onderwijs, denk aan ondersteuning in groep 1, 2 en 3.

En zorg dat je je stagebeleid op orde hebt. De waarde van stagiaires kun je nog vollediger benutten. Het grote stageboek van Maarten Brand kan daarbij helpen.

Profielfoto van Ilze Arts
Opleidingskundige ontwikkelaar van leerinstrumenten, begeleider van lerenden

Dag Marianne,

Na het lezen van je bericht gaan mijn gedachten uit naar de Termen: Employability (kennis toevoegen), Kennismanagement (anders inzetten van kennis en vaardigheden) en EVC (Eerder Verworven Competenties inzetbaar maken).
Je vraagt om oplossingsrichtingen. Hieronder heb ik een paar oplossingsrichtingen opgeschreven.

* Welke kennis en vaardigheden heb je al in huis en worden nog niet benut om redenen die nu niet meer relevant zijn?
* Zijn er professionals die kennis en vaardigheden hebben maar niet meer inzetten of met een korte opfriscursus deze vaardigheid wel kunnen inzetten?
* Zijn er professionals die niet officieel gecertificeerd zijn maar wel in het bezit van de juiste vaardigheden en geschikt na het aantonen van de benodigde competenties?
*Kennismanagement (inhoud van (spil)functies aanpassen op basis van de krachten en expertises van de professionals);
* Is het mogelijk om kennis of vaardigheden op een andere manier in te zetten?
* Is er al een inventarisatie van de kennis gemaakt die binnen de verschillende organisaties (ook de vrijwilligers en ouders etc.) in huis is?

Als jullie kiezen voor een oplossingsrichting waarbij het gaat over professionalisering van jullie mensen hoor ik graag meer zodat ik echt iets voor jullie kan betekenen.

Succes met het vinden van een oplossing.


Met vriendelijke groet,

Ilze Arts

0622547098

Profielfoto van Alice De Boer
Maatschappelijk werker

Hallo Marianne,

Je noemt al goede ideeen.
Nog een suggestie:
Zelf ben ik net gepensioneerd en zou dat werk graag doen binnen mijn regio.
Maar dan wel met wat aanpassingen qua tillen van kinderen etc.
Er zijn uitzendbureaus voor 65+ die je veel kunnen vertellen over de mogelijkheden, maar ook over de gunstige voorwaarden.
Kijk ook eens bij pretpark Julianatoren : daar werken ze veel met gepensioneerden en hebben dat heel leuk ingericht qua aanpak.

Met vriendelijke groeten, Alice

HomeTijdlijnVraag & AntwoordChannelsProfessionals