Vraag

1 april 2020
Profielfoto van Pieter Hilhorst
Landelijk projectleider

“Waar hebben mensen recht op van wie het recht op verblijf afloopt tijdens de Corona-crisis?”

Toelichting

Aan recht op verblijf zijn andere rechten gekoppeld. Zorgverzekering, bijstand. De IND heeft aangekondigd dat vanwege Corona mensen van wie asielaanvraag wordt afgewezen in COA mogen blijven. Hoe zit dat voor deze groep? Houden zij na verloop van hun verblijfsvergunning recht op zorgverzekering en bijstand?

Profielfoto van Hedzer van Houten
Vrijwilliger

In mijn ogen een retorische vraag. Natuurlijk kun je onder de huidige omstandigheden deze mensen niet terug sturen. Vang ze centraal op en leer hen een vak, zodat ze dit, wanneer ze wel terug kunnen, dit in hun thuisland in de praktijk kunnen brengen. Ik heb daartoe een korte notitie van mijn hand toegevoegd die wellicht enige duidelijkeid kan geven in hetgeen mij voor ogen staat.

Profielfoto van Remco van Amersfoort
Remco van Amersfoort
Kwaliteitsmedewerker

Hoi Pieter,
Als er geen recht op verblijf is, is er geen recht op bijstand. Als er tijdig een aanvraag voor verlenging gedaan of loopt er bezwaar dan is er nog steeds recht op bijstand. Overigens zie ik iemand in een locatie van het COA niet snel een uitkering krijgen. Zij krijgen zakgeld van het COA. Verblijven ze wel buiten COA krijgen ze doorgaans een uitkering en zullen ze die dus ook behouden.

Profielfoto van Stefan Vlaminckx
Eigenaar

In gelijke gevallen dien je gelijk te worden behandeld.
De IND kende verblijf toe en gaat nu niet over tot uitzetting, dan heb je volgens het dus over verlenging van wat je al had, en ben ik ervan overtuigd dat alles blijft zoals het was totdat deze periode van coulance voorbij is.

Ik kan dat niet staven met wetsartikelen anders dan het grondwet artikel gelijke behandeling in gelijke gevallen.

HomeTijdlijnVraag & AntwoordChannelsProfessionals