Vraag

22 juli 2020
Profielfoto van Julia Hulshof
Julia Hulshof
Beleidsadviseur

“Voel jij je als sociaal werker bekwaam in het begeleiden van cliënten met zingevingsvragen?”

Toelichting

Wat zou je nodig hebben om nog beter te kunnen begeleiden? Sociaal werkers hebben vaak te maken met zingevingsvragen. Vragen die je niet 1-2-3 kunt beantwoorden, maar wél belangrijk zijn voor iemands gevoel van betekenis. Wij zijn heel benieuwd hoe jij hiermee omgaat. Help andere professionals door jouw ervaringen hier te delen en help ons met het invullen van de enquête.

https://www.surveymonkey.de/r/hetbegeleidenbijzingevingsvragen

Profielfoto van Femke Nannes
Femke Nannes
Projectleider

Beste Julia,

Thema naar mijn hart! Er is zoveel te doen voor mensen, maar hoe faciliteer je een goed gesprek? Vanuit UP! hebben een methodiek ontwikkeld waarbij we themagesprekken voeren met groepen ouderen over 'schurende thema's', onderwerpen waar je het niet makkelijk over hebt maar die ertoe doen, waar je over kan lopen piekeren. Zoals afscheid, spijt, opnieuw beginnen, familie. Dit doen we inmiddels live maar ook online.

De kern voor ons is dat je als gespreksleider niet gaat oordelen, helpen, adviseren maar dat het gaat om het delen van de verhalen en je daardoor verbonden voelen. De methodiek is inmiddels een erkende effectieve interventie tegen eenzaamheid (databank effectieve interventies Movisie). En UP leidt ook mensen op in deze methodiek, dus ik kom weer graag in contact met mensen en organisaties die hier meer van willen weten.

Femke Nannes
Projectleider UP en In je Uppie

Profielfoto van Andjanie Bahorie
Psychomotorische Therapie

Beste Julia,

Een open houding, zonder oordelen. Een luisterend oor is al heel wat. Een antwoord hoeft niet pasklaar te zijn op de vragen. Onderzoek/ op zoek naar antwoord is een reis op zich. Mijn echtgenoot is filosoof en ik hoor van hem wel dat het voor veel mensen fijn is wanneer er geluisterd wordt zonder dogma's. Vanuit mijn werk als bewegingstherapeut probeer ik er te zijn voor de cliënt, het samenzijn, verbinding- contact maken en het gevoel geven dat iemand het waard is om aandacht aan te schenken, doet al heel wat. Succes en ik zal de vragenlijst invullen.

Andjanie

Profielfoto van Susanna Kamminga
Geestelijk verzorger

Hoewel ik geen sociaal werker ben en dus de vraag eigenlijk niet kan beantwoorden, ben ik wel geestelijk verzorger in het Sociaal Domein en kom ik bij mensen thuis.
Als geestelijk verzorger praat ik met mensen over zingevingsvragen en levensvragen.
Het zijn altijd weer bijzondere gesprekken, waarbij de kracht zit in het luisteren naar de mens en zijn/haar verhaal.
De gesprekken worden vergoed (in ieder geval 5 gesprekken) via een subsidie van het Ministerie van VWS. Zie ook www.geestelijkeverzorging.nl.
Via deze website zijn ook de Centra van Levensvragen te vinden, waar geestelijk verzorgers in heel Nederland samenwerken.
Wij bieden ook coaching-on-the-job aan aan professionals en vrijwilligers of speciale workshops hoe zingevingsvragen te herkennen in jouw werksituatie en contact met cliënten/mensen. Allemaal vergoedt vanuit diezelfde subsidie.

Profielfoto van Toon Poelsma
Directeur-eigenaar

Ha Julia,
Wat een mooie vraag! Een directe ingang naar wat jou hierin kan helpen, is de ervaring die je hebt als je deze vraag aan jezelf stelt. Het geeft niet als je er niet direct een antwoord op hebt; het (durven) stellen van de vraag is heel belangrijk. Juist het onderzoeken wat deze vraag bij jezelf oproept maakt het waardevol voor je en opent je om bij een ander te horen waar deze vraag voor haar / hem over gaat.
Een tijdje terug heeft de journalist Fokke Obbema een serie interviews gehouden over wat de zin van het leven is. Hij werd getroffen door de steeds unieke en verschillende antwoorden die hij kreeg. Dát inspireert hem en heel veel andere mensen. De interviews heeft hij gebundeld in het boekje 'De zin van het leven, gesprekken over de essentie van ons bestaan'. Ze kunnen je helpen om te zien waar zingevingsvragen over kunnen gaan en hoe je je er voor kunt openen.
Alle goeds en heel veel succes met je aandacht voor deze vraag!
Toon Poelsma
(stembevrijder, adem & toon)

Profielfoto van Caroline van Iersel
Caroline van Iersel
Vrijwilliger

Sorry, ik ben geen social worker, maar vrijwillig cliëntondersteuner Sociaal Domein.
Vorig jaar, aantal bezoeken gebracht bij eenzame vrouw van 80 jaar. Zij was al jaren depressief, had 1x per week groepsgesprek bij een psycholoog. Vroeg altijd aandacht. In mijn huisbezoekperiode heb ik haar begeleid naar wijkcentrum voor vrijwilligerswerk met aanreiking sociale contacten. Daarnaast ging mw. een dagdeel naar activiteitenmiddag in het wijkcentrum. Mw. bleef ondanks medicatie depressief en deed een poging haar pols door te snijden, waarna zij tijdelijk opgenomen werd bij GGZ.
Bezocht haar 1x per 3 weken en daarnaast een social worker vanuit de wijk.
Ik had contact gelegd met familieleden omdat het een verontrustende situatie was. Eind vorig jaar is door mw en
haar zus en neef aanvraag voor euthanasie aangevraagd en na die is na 8 maanden uitgevoerd. Een week voor haar verjaardag
Diepgaande gesprekken heb ik niet kunnen hebben met mw. mw was heel introvert, mede door haar depressie.

Ervaring: moeilijk binnenkomen bij een depressief iemand/introvert. Vraag: hoe hiermee om te gaan?

Profielfoto van Julie Goosen
Sociaal werker

ja ik voel me bekwaam. ik begin meestal zelf over levens/zielsvragen

Profielfoto van Klaas Burger
Klaas Burger
Artistiek leider

Kunst en cultuurparticipatie zijn het ideale instrument voor een niet-problematiserende kijk op zingeving!

Goede morgen Julia,
Ik vind dat een goede vraag, die je jezelf als therapeut/psycholoog maar ook als mens moet blijven stellen.
Het overstijgend perspectief van de ziel vind ik de ultieme troost en geeft bij uitstek betekenis aan het leven, maar je moet vertaalslagen ter beschikking hebben, daarom heb ik bijv. net Mindfulness en Cognitieve Therapie plus certificaat Acceptance and Commitment gedaan, ik vond beide heel mooi. je hebt dan als het ware meer schijnwerpers ter beschikking om te belichten. Hoe breder je scope wordt, denk ik, hoe beter je de dingen kunt duiden die ieder mens tegenkomt in zijn/haar leven. Het is en blijft een zoektocht, maar je vindt wel pareltjes onderweg. Veel succes toegewenst,
Hartelijke groet,
Kathy A. de Vries

HomeTijdlijnVraag & AntwoordChannelsProfessionals