Loop je in je werk tegen een situatie aan waar je niet direct een antwoord op hebt? Zoek je een andere professional om eens mee te sparren rondom een casus? Of ben je benieuwd hoe collega’s in het land omgaan met vergelijkbare vraagstukken? Vraag het aan je collega's op 1SociaalDomein.
Herkennen jullie het probleem van cliënten die een verwijzing naar de GGZ niet accepteren? Wie heeft advies of ideeën hoe hier mee om te gaan? Ik loop hier tegenaan in onderstaande casus.
Een cliënt met hypochondrie heeft een minderjarig kind en beschikt momenteel niet over een waardevolle dagbesteding. Eerder is de cliënt bij de huisarts geweest en zijn er diverse onderzoeken gedaan, waaruit bleek dat er medisch gezien geen bijzonderheden zijn. Er is inmiddels een begeleider betrokken,...
Wie kent een kleinschalige, passende verblijfplek in (Zuid-)Limburg voor een 11-jarige jongen met trauma- en hechtingsproblematiek?
Welke kleinschalige woon- of opvangplekken in Limburg bieden veilige en stabiele zorg aan kinderen met een belaste voorgeschiedenis? Voor een 11 jarige jongen zoeken we een verblijfplek met perspectief. Hij is in de thuissituatie getuige geweest van fors huiselijk geweld tussen ouders, een jarenlang...
Wat is momenteel de grootste blokkade in de samenwerking tussen huisarts, GGZ en het sociaal domein? En wat hebben professionals nodig om deze samenwerking te versterken?
Hoewel de plannen in het IZA ambitieus en veelbelovend zijn, rijst de vraag: hoe gaan we dit samen aanpakken? Waar lopen we tegenaan in de praktijk, en hoe kunnen deze obstakels worden overwonnen? Ik ben benieuwd naar cruciale succesfactoren maar ook geleerde lessen en praktijkvoorbeelden.
Zijn er voorbeelden van succesvolle samenwerkingsconvenanten waar zowel vanuit sociaal domein (jongerenwerk) als ook vanuit veiligheid wordt samengewerkt?
Jongerenwerkers werken met diverse jeugdigen, tieners en/of jongeren(groepen). Daarnaast ook met verschillende personen, groepen, gemeenten, politie en andere organisaties. Soms wordt er gewerkt m.b.v. een samenwerkingsovereenkomst, maar een gezamenlijke convenant komt steeds vaker voor. Een convenant dat...
Welke criteria zijn van toepassing op MTVP. (Meer Tijd Voor de Patient)
In het kader van MTVP (Meer Tijd Voor Patiënt) mogen huisartsen o.a. een langere consultduur voor een patiënt houden. Ik ben op zoek naar de criteria voor zo'n MTVP consult (hoeveel per jaar, per patiënt, tijdsduur, andere voorwaarden). En mogen POH's en doktersassistenten ook zo'n MTVP consult houden?
Hoe vaak hebben jullie te maken gehad met een situatie waarbij een LVB-er betrokken was als dader of slachtoffer van online criminaliteit?
Vanuit de praktijk ontvangen wij als Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid signalen en knelpunten rondom LVB en online criminaliteit. Voorbeelden zijn: online bedreigingen, rekening gebruik voor malafide doeleinden (geldezel), sextortion en afpersing. Mogelijk loopt de doelgroep een groter...
Zijn er in andere gemeentes projecten, pilots of andere initiatieven die gericht zijn op de transformatie van het aanbod voor veelvoorkomende specialistische zorg naar algemene collectieve voorzieningen in het kader van de Hervormingsagenda Jeugd?
In het kader van de komende hervormingsagenda vragen de gemeentes om meer collectivisering en om vroegtijdig problemen te signaleren zodat specialistische zorg minder hoeft te worden ingezet. Wij zijn aan het onderzoeken welke projecten, pilots of andere initiatieven wij kunnen opzetten om hiermee aan...
Welke dilemma's kom je tegen in je werk met betrekking tot online polarisatie en radicalisering? En hoe ga je hiermee om?
Als gemeenteambtenaar in het sociaal- of veiligheidsdomein sta je voor de uitdaging om jongeren te beschermen tegen de invloed van online polarisatie en radicalisering. Tijdens de conferentie "Samen Digitaal Weerbaar" op 11 februari 2025 in Utrecht bespreken we samen praktische oplossingen en leren we van...
Heeft iemand ervaring met programma's die al in groep 8 zijn in te zetten m.b.t. het thema welbevinden, liefst i.c.m. thema overgang naar het voortgezet onderwijs?
In de gemeente waar ik als jeugdarts werkzaam ben willen we wat extra inzetten aan welbevinden. In klas 2 van het voortgezet onderwijs vindt er een groepsles (gegeven door de jeugdverpleegkundige) plaats, waarna de leerlingen ook individueel nog gezien worden door de jeugdverpleegkundige. We zijn op zoek...
Hoe kunnen we E-health effectief integreren op woonlocaties binnen de GGZ voor mensen met een ernstig psychiatrische aandoening (EPA), zodat dit bijdraagt aan hun herstel en zelfredzaamheid?
Ik doe onderzoek naar het combineren van E-health op woonlocaties binnen de GGZ, specifiek voor mensen met een ernstig psychiatrische aandoening (EPA). Mijn doel is om te ontdekken hoe E-health op een effectieve manier kan worden geïntegreerd, zodat het bijdraagt aan herstel, zelfredzaamheid en het...
Hoe kunnen we ouderen en hun naasten zo goed mogelijk ondersteunen in het voorbereiden op (vitaal) ouder worden? Ken jij initiatieven/activiteiten in de preventieve ouderengezondheidszorg, gericht op vitaal oud worden en behoud van kwaliteit van leven?
Met de dubbele vergrijzing neemt het aantal ouderen en de zorg en ondersteuning die zij nodig hebben toe. Van ouderen wordt hierdoor meer zelfredzaamheid gevraagd.
Preventieve ouderengezondheidszorg speelt een belangrijke rol in het behoud van kwaliteit van leven, gezondheid, zelfredzaamheid en...
Voor een 62 jarige man zoek ik een steungroep/praatgroep om op laagdrempelige wijze sociaal contact aan te gaan. En waar men rekening houd met zijn beperkte sociale vaardigheden.
Meneer woont in Slotervaart. Meneer mist momenteel een steunfiguur en kan met zijn problemen niet goed terecht bij zijn gezin en familie. Ik gun meneer om op een veilige plek laagdrempelig contact te maken met andere mensen.
Welke tools en methodieken zet je in rondom mentale gezondheid bij jongeren? Zijn er specifieke instrumenten of gamification-tools die helpen dit thema bespreekbaar te maken?
Ik werk aan het ontwikkelen van nieuwe tools om mentale gezondheid, vooral bij jongeren, op een laagdrempelige manier bespreekbaar te maken. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen en welke tools op het platform effectief blijken binnen dit thema.
Kent iemand een organisatie die training geeft aan handhavers/ boa's over herkennen van en handelen bij vermoedens van huiselijk geweld?
We willen een training aanbieden aan onze boa's over het herkennen van en handelen bij vermoedens van huiselijk geweld. Kent iemand een organisatie die een dergelijke training kan geven?
Welke sociale professionals hebben tips voor een geschikt instrument om cliënten 'aan de voorkant' verbreed uit te vragen?
Voor de medewerkers van onze welzijnsorganisatie zijn wij op zoek naar een goed instrument (en een training) om cliënten aan de voorkant verbreed uit te vragen op verschillende leefgebieden / domeinen. Waarschijnlijk gaan we sowieso werken met het model van Positieve Gezondheid. Maar dat instrument is al...
Zijn er ook Veilig Thuis organisaties die bij binnenkomende meldingen gestandaardiseerd vragen naar armoedeproblematiek. Zo ja, hoe is dit ingeregeld. Zo nee, is dit relevant volgens jullie?
Nu armoede steeds meer op de agenda staat en er steeds meer aandacht voor de gevolgen van armoede op de korte en lange termijn denk ik dat Veilig Thuis organisaties hun verantwoordelijkheid beter kunnen nemen door standaard aandacht te hebben of er sprake is van armoede/ financiële problematiek
Welke gemeenten/maatschappelijke organisaties hebben ervaringsdeskundigen in dienst met betrekking tot armoedebeleid? Ik kom graag in contact om van te leren.
Vanuit Burgerkracht Limburg organiseren wij eind september een bijeenkomst in Limburg met het thema 'ervaringskennis in armoedebeleid'. In ons werk zien wij dat veel gemeenten werken vanuit o.a. ervaringskennis maar nog niet altijd de kennis hebben om mensen met ervaringskennis en/of ervaringsdeskundigen...
Wat doe je als sociaal professional als de mensen met wie je werkt te maken krijgen met online stalking, exposing, haatspraak of intimidatie? Wat zijn jullie ervaringen?
Heb jij in je werk als sociaal professional te maken met situaties van online gendergerelateerd grensoverschrijdend gedrag?
Wat doe je als sociaal professional als de mensen met wie je werkt te maken krijgen met online stalking, exposing, haatspraak of intimidatie? Of als je ziet dat iemand met wie je...
Gezocht: ADHD-coach voor een 57-jarige man. In de regio Amsterdam.
Heeft er iemand een goede tip hoe een volwassen man met recent gediagnosticeerde ADHD in contact kan komen met een ADHD-coach? Hij zoekt iemand in de buurt van amsterdam die fysiek kan afspreken, direct is in zijn/haar communicatie en die stevige gesprekken met hem kan voeren. Hij hoopt hiermee meer rust,...
Zijn er communities of andere vorm waar ik draagkracht kan verkrijgen in breedste zin van het woord voor oprichting anbi stichting strekking tussen wal en schip
Helaas is pijnlijk blootgelegd dat er binnen de huidige wet- en regelgeving geen mogelijkheden zijn om dit type cliënt de noodzakelijke zorg aan te kunnen bieden. Vanuit voorgaande is de probleemstelling dan ook tweeledig:
Passende zorg en begeleiding ontbreekt - vanuit zorg oogpunt en...
Hoeveel tijd kost het gemiddeld om een betekenisvol veiligheidsplan te creëren? Wat is jouw ervaring, hoeveel tijd neem jij om een veiligheidsplan te maken? En wie maakt de plannen, wie houdt de regie?
Als er niet te veel tegenzit denk ik dat je er 25 uur directe tijd aan moet besteden.
25 uur om een plan te maken waar iedereen achter staat doordat ze deelgenoot zijn geweest van het hele denkproces. Een plan waar iedereen het vertrouwen in heeft dat het nu en in de toekomst zorgt voor veiligheid....
Hoe registreren jullie je zorgen/signalen vanuit jongeren van huiselijk geweld of kindermishandeling? Waar je nog geen dossier van hebt?
Wie heeft er ervaring met het vastleggen van zorgen/signalen van jongeren of bewoners waar je (nog) geen dossier van hebt? Wanneer je nog geen toestemming voor registratie hebt van de jongere of ouders, hoe leg je dan je zorgen vast zoals in stap 1 van de meldcode beschreven wordt?
Dit geldt voor...
Wie heeft ervaring met het organiseren van ontbijt voor basisschool leerlingen? En de financiële dekking daarvan.
Uit gesprekken met primair onderwijs en kinderen/jongeren viel ons op dat er veel kinderen zijn die (vanwege armoede) zonder ontbijt en/of lunch naar school gaan. Vanuit deze signalen hebben wij (als welzijnsorganisatie) twee keer per week een ontbijt georganiseerd in het multifunctioneel centrum waar ook...
Wie heeft er een voorbeeld van een werkproces voor de aanpak van vervuilde/ontregelde huishoudens?
Is er iemand van een middelgrote gemeente die mij wat wijzer kan maken ten aanzien van een goed werkproces? De gemeente Heemskerk heeft bijna 40.000 inwoners. Ik ben vooral benieuwd naar: wie heeft welke rol (GGD, Vangnet-team, Wmo-team), wie betaalt wat en op welke grondslag (Wmo(-maatwerk), (O)GGZ,...
Wie kan ons helpen aan handleidingen/kennisdocumenten/artikelen over online gespreksvoering in de (jeugd)hulpverlening
Onze vrijwilligers voeren dagelijks anoniem gesprekken met jongeren tussen 18-25 jaar. Dit gebeurt zowel telefonisch als via de chat, waarin jongeren hen over alle (dagelijkse) beslommeringen vertellen.
Als dochteronderneming van de Kindertelefoon, hebben we ontzettend veel ervaring met het voeren...
Wie heeft een casus waarin je weet welke ondersteuning nodig is, maar er gedoe is over welke instantie voor de kosten moet opdraaien?
Soms zijn professionals het eens over de ondersteuning die een bewoner nodig heeft, maar is het niet meteen duidelijk welke partij (bijv. gemeente, uitvoeringsorganisatie, verzekeraar etc.) voor de kosten moet opdraaien. De overbruggingsprocedure van het Programma Maatwerk Multiprobleemhuishoudens kan...
Wie heeft ervaring met, of voorbeelden van de inzet van ervaringsdeskundigheid ten behoeve van preventie in de verslavingszorg? Specifiek bij voorlichting op het middelbaar beroepsonderwijs!
Ik ben mij aan het oriënteren om de inzet van ervaringsdeskundigheid cq. het werken met eigen ervaringen in te zetten aangaande preventie in de verslavingszorg. Specifiek bij voorlichting op het middelbaar beroepsonderwijs of de deskundigheidsbevordering bij docenten of zorgcoordinatoren. Wie kan mij...
Wat is er nodig zodat hulpverleners in het sociaal domein de ruimte nemen om aan te sluiten bij de leefwereld van gezinnen en kinderen? En oplossingen te initiëren vanuit die leefwereld?
We krijgen van betrokken professionals te horen dat zij best weten hoe zij een brede blik vanuit het gewone leven moeten toepassen en hoe zij goed kunnen aansluiten bij de leefwereld van kinderen, gezinnen en hun omgeving. Echter, het kost heel veel tijd, zorgvuldigheid en vaak ook ongemak om dit vorm te...
Wie werkt met jongeren tussen de 12-18 jaar die rondlopen met messen op straat, en weet een interventie die het voor de jeugdbeschermer/hulpverlener mogelijk maakt om dit bespreekbaar te maken? Of wil hierover met mij meedenken?
Het messenbezit onder jongeren neemt steeds meer toe, dit heeft verschillende oorzaken, maar een die ik vaak hoor is dat ze messen bij zich dragen voor de veiligheid. Er lijkt een vicieuze cirkel te zijn waarin jongeren A zegt, ik heb een mes om mijzelf te verdedigen tegen jongeren B, en jongeren B zegt...
Hoe herken jij vanuit de wijkverpleging kwetsbare burgers in de wijk? En welke interventies zet jij in om de gevolgen hiervan te beperken of voorkomen?
Kwetsbaarheid is een belangrijke voorspeller van gezondheidsproblemen. Het is een taak van de wijkverpleging om de risico’s op kwetsbaarheid op tijd te herkennen en om interventies in te zetten die de gevolgen van kwetsbaarheid beperken of voorkomen. Voor kwetsbaarheid zijn geen verpleegkundige...
Waar kunnen ouders uit de gemeente Maashorst terecht voor psycho-educatie over ADHD én dwang?
Wij begeleiden een jong-volwassen man met ADHD en dwang. Hij heeft hier al behandeling voor gehad, nu is er geen actieve behandeling meer. Ouders zijn nooit echt betrokken geweest bij de behandeling. Ouders zouden graag psycho educatie willen krijgen over ADHD en dwang. Heeft iemand een idee waar ik...
Ken je een goed voorbeeld van een loket geldzaken voor ondernemers bij een gemeente?
In het kader van het armoedebeleid willen we in Breda een loket oprichten waar ondernemers (ZZP-ers en kleinbedrijf) terecht kunnen met vragen over geldzaken.
Het doel van het loket is kennis leveren en ondersteuning bieden op het gebied van financiële vraagstukken:
- welke regelingen, toeslagen...
Wie kan mij gedetailleerd informeren of iemand recht heeft op WLZ. (Wet Langdurige Zorg) wanneer partner altijd voor een internationale organisatie heeft gewerkt en daar verzekerd is.
Echtpaar met Engelse nationaliteit. Mw. met dementie moet worden opgenomen in een verpleeghuis, maar volgens de SVB heeft zij geen recht op de WLZ. omdat echtgenoot altijd voor een internationale organisatie heeft gewerkt en bij een buitenlandse zorgverzekeraar verzekerd is geweest. Zowel mw. als dhr....
Ervaar jij drempels in sociaal werk die jou soms aan het twijfelen brengen ?
Je bent waarschijnlijk met veel enthousiasme en overtuiging als sociaal werker gaan werken. Maar misschien loopt het soms net anders dan je had gehoopt of gedacht. Misschien wel zo anders, dat je overweegt om iets anders te gaan doen, of dat zelfs al hebt besloten of gedaan.
Wie heeft ervaring met online hulpverlening bij huiselijk en seksueel geweld? Wat zijn de kansen en knelpunten die jullie ervaren?
Alvast bedankt. En mocht je ervoor openstaan vul dan ook de enquete in voor het Onderzoek Online hulpverlening bij huiselijk en seksueel geweld. Deze duurt ongeveer 20 minuten om in te vullen.
Aanleiding van dit onderzoek zijn de gestelde vragen in de Tweede Kamer naar hoe hulpverlening bij geweld...
Zijn er voorbeelden hoe om te gaan met AVG en privacy als het aankomt op het delen van gegevens van overlastgevende jeugdigen in wijk of stad?
Er is, in samenwerking met gemeente, politie en jongerenwerk, een lijst samengesteld van jongeren die risico lopen om te ontsporen of dit al zijn. Dit wordt volgens een bepaalde methode bijgehouden. Op het moment dat er zaken worden gesignaleerd door de ene partij, die van groot belang kunnen zijn voor de...
Hoe vergroot jij de kans op geluk, liefde en vriendschap voor mensen met een verstandelijke beperking? Heb jij een leuke suggestie of een mooi voorbeeld?
We zoeken verwijzers die mee willen werken aan ons project ABCMaatje Den Haag. Met ABCDate vergroten we samen met 35 zorgorganisaties op een veilige manier de kans op liefde, geluk, vriendschap en gezondheid voor duizenden mensen met een verstandelijke beperking. We gaan na de vakantie met hulp van het...
Als ik professionals uit het medisch-sociaal domein en onderwijs slim wil laten samenwerken op het gebied van jeugd 0-19 jaar, wat is hierbij behulpzaam?
In Breda ben ik gestart in een nieuw op te zetten functie "Verbindingsprofessional Jeugdgezondheidszorg". Die functie richt zich op de samenwerking tussen het sociaal- en medisch domein en onderwijs op practisch niveau (niet zozeer beleidsmatig). Wie wil zijn/haar successen e/o valkuilen delen?
Hoe herken je een jongere die niet zozeer een groep maar als individu een wapen op zak heeft ? Wat doe jij als je zo'n jongere herken/signaleert?
Maar ook: Wat doe je met dat signaal naar partners toe, en met wie deel je dat? Ik ben benieuwd naar antwoorden op deze vragen. Wij zijn vanuit Sociaal Werk Nederland landelijk actief in een commissie aanpak wapens onder jongeren. Ook kom ik graag in contact met professionals vanuit jongerenwerk om met...
Wat zijn jouw ervaringen (begeleiding, behandeling, ondersteuning van netwerk etc.) als sociaal werker met mensen die een angststoornis hebben, en wat kan je als sociaal werker voor deze mensen betekenen?
Voor de opleiding Social Work doe ik onderzoek naar wat sociaal werkers kunnen betekenen voor mensen met een angststoornis. Ik ben ook geïnteresseerd in welke functies sociaal werkers hierbij kunnen vervullen en hoe sociaal werkers de mogelijkheden ervaren om in het werkveld te werken met mensen...