Vraag
Profielfoto van Jikke Menting
Profielfoto van Jikke Menting Jikke Menting 19 mei 2022

Wat is er nodig zodat hulpverleners in het sociaal domein de ruimte nemen om aan te sluiten bij de leefwereld van gezinnen en kinderen? En oplossingen te initiëren vanuit die leefwereld?

We krijgen van betrokken professionals te horen dat zij best weten hoe zij een brede blik vanuit het gewone leven moeten toepassen en hoe zij goed kunnen aansluiten bij de leefwereld van kinderen, gezinnen en hun omgeving. Echter, het kost heel veel tijd, zorgvuldigheid en vaak ook ongemak om dit vorm te geven en te onderhouden.  

Welke omstandigheden en randvoorwaarden zijn er nodig om deze benodigde tijd te kunnen besteden en om het ongemak te verdragen van oplossingen voor gezinnen in het gewone leven? Wie zou deze omstandigheden moeten faciliteren? 

Motivatie

Oproep; een Jeugddomein dat uitgaat van de kracht van het gewone leven -

Samen met Marleen Beumer en Martijn van Dam ben ik aan de slag met de opdracht van VWS/VNG om het gebruik van een Brede Blik in het Jeugddomein aan te jagen. 
Hoe kunnen we ervoor zorgen dat kinderen, jongeren en hun opvoeders ook bij (forse) pech in hun leven ondersteund blijven door mensen en voorzieningen in de samenleving, dichtbij hen in de wijk, op school.., zodat zij een plek van betekenis van blijven houden en mee blijven doen? Professionele hulp is soms hard nodig maar niet in plaats van deze ondersteuning waar iedereen gebruik van kan maken. We merken dat dit (inclusief) denken breed wordt omarmd, maar dat inclusief handelen in het Jeugddomein een stuk moeilijker is. De systemen en afspraken in het Jeugddomein stimuleren dit handelen lang niet altijd, de gerichtheid op het oplossen van problemen is vaak groter dan de gerichtheid op herstel van het gewone, in samenwerking met ouders en kinderen ligt de echte zeggenschap lang niet altijd bij hen, de samenleving is vaak niet in staat om ook kinderen met problemen volwaardig mee te laten doen etc. 

We zijn hiermee aan de slag, maar kunnen dit niet alleen en zijn op zoek naar mensen die mee willen denken met vraagstukken die we tegenkomen. Alvast hartelijk dank voor het meedenken. 

Organisatie en/of werkgebied

Beweging Brede Blik
We zijn een beweging van mensen, organisaties en initiatieven die de kracht van het gewone leven als vertrekpunt willen nemen, willen ontdekken en meer willen gaan gebruiken.

We zijn een beweging van professionals, bestuurders en ontwikkelaars in zorg, welzijn, opvang en onderwijs, jongeren, ouders, opvoeders en betrokken inwoners. We trekken samen op met opleidingen, kennisinstituten en innovatieve projecten die uitgaan van inclusief handelen. Samen werken we aan een goed leer- en leefklimaat voor elk kind, gezin of familie.

We zijn een beweging van bewegingen. Dit betekent dat we altijd aansluiten bij anderen en daar verdieping, kennis of contacten aan toevoegen. Wat ons bindt is onze wens tot veranderingen in het Jeugddomein, waardoor iedereen mee kan doen. Onbedoeld sluiten we namelijk door huidige gewoonten en werkwijzen mensen uit. Dat kan en dat moet anders.

Samen pakken we vraagstukken op die om een analyse en verdieping vragen. Deze vraagstukken bekijken we met een brede blik, met als doel om betere oplossingsrichtingen te vinden. 

Beantwoord de vraag van Jikke