Vraag

20 mei 2021
Profielfoto van Lisa van Belzen
Student

“Wat zijn jouw ervaringen (begeleiding, behandeling, ondersteuning van netwerk etc.) als sociaal werker met mensen die een angststoornis hebben, en wat kan je als sociaal werker voor deze mensen betekenen?”

Toelichting

Voor de opleiding Social Work doe ik onderzoek naar wat sociaal werkers kunnen betekenen voor mensen met een angststoornis. Ik ben ook geïnteresseerd in welke functies sociaal werkers hierbij kunnen vervullen en hoe sociaal werkers de mogelijkheden ervaren om in het werkveld te werken met mensen die een angststoornis hebben. Alle ervaringen omtrent werken met mensen die een angststoornis hebben zijn welkom en zouden mij enorm verder helpen met mijn onderzoek!

Profielfoto van Paula Slegh
Begeleider gesteund wonen gezinnen en volwassenen

Hoi Lisa,

Ik begeleid een jonge vrouw met een angststoornis.
Zij krijgt behandeling (GGZ) en ik sluit daar soms bij aan zodat ik haar hierin kan ondersteunen in de thuissituatie. Zij krijgt bijvoorbeeld opdrachten (exposure) die zij thuis kan uitvoeren.
Je mag me ook bellen als je meer wilt weten.

Groetjes Paula

Profielfoto van Marie-Josée Halman
Docent wiskunde, rekencoördinator en hypnotherapeut (zelfstandige)

Hoi Lisa,
Met hypnotherapie zijn angststoornissen goed te behandelen. Ook EMDR helpt goed bij trauma's. Om zélf te doen is EFT erg makkelijk en drempelloos. Google maar eens. Je kunt het gewoon als 'trucje' meegeven aan jongeren zonder dat ze het gevoel hebben om 'in therapie' te zijn.

Profielfoto van Chantal te Brömmelstroet
Jeugdconsulent

Hoi Lisa,

Neem is contact op met Eustache Sollman <e.sollman@ab-sotog.nl> ook te vinden via Linkd In. Of www.breekdestilte.nl
Hij geeft landelijk lezingen over selectief mutisme. Is met name gespecialisseerd in jeugd.

Ook de Bascule die werkt vanuit het AMC Rotterdam heeft veel specialisme op het gebied van angststoornis. Wel vooral gericht op jeugd.

Profielfoto van Saskia Schurman
Adviseur en ondersteuner cliëntenperspectief GGz Sociaal Domein

Dag Lisa, ik zou zeggen... vraag het de mensen met een angststoornis zelf! Ooit heb ik een presentatie aan wijkwerkers gegeven waar ik aangaf dat ze alles over en over het omgaan met een gegeneraliseerde angststoornis aan mij (de mens met zo'n stoornis) mochten vragen. Ook dingen die wellicht in hun ogen ongepast of privacy gevoelig waren. Ik heb ze vooral mee kunnen geven dat in gesprek gaan, en oprecht vragen hoe ze zelf de ondersteuning zien, het meest fijne is. En daarbij aangegeven dat het gaat om vertrouwen (dus niet iedere keer een andere hulpverlener, aan de afspraken houden, begrip voor andere vormen van contact) en out of the box denken prima toepasbaar zijn! Hartelijke groet, Saskia Schurman, www.eigenwijzesaskia.nl

Profielfoto van Suzanne Hubert
Suzanne Hubert
Zelfstandige: (medisch) Hypnotherapeut & coach

Ik ben hypnotherapeut en werk met emotie coaching + kennismaking met hypnose. Daarna volgt een hypnotherapiesessie. Alles gericht op regie terug krijgen in jezelf en begrijpen dat angst en paniek emoties zijn die jou willen wijzen op de gedachten die jij gelooft, waardoor jij in angst en paniek belandt. Werkt zeer goed.
Groet Suzanne

Profielfoto van Willemijn van Damme
Concepts | Innovatie

Hallo Lisa,
Wij bieden onze leden gratis ondersteuning met online zelfhulp modules (professionele modules oa ontwikkeld ism GGZ) . Deze geven tips, handvatten en ervaringsverhalen. We merken namelijk dat er toch nog wel taboe op geestelijke gezondheid heerst. En dat het een drempel is om hulp te zoeken. We bieden daarom een 20-tal online zelfhulpmodules waar leden gratis en anoniem van gebruik kunnen maken. Een van de modules die in de top 5 staat is angst en paniek.
https://ledenvereniging.nl/gezond-leven/vitaliteit/geestelijk-vitaal/mentaal-fit en https://mirro.nl/historie/

Profielfoto van Tessa Gentili
Gezinswerker

Hi Lisa,

Toevallig ben ik vanuit het Buurtteam nu betrokken bij een cliënt met een angststoornis. Omdat ik denk dat zij meer nodig heeft dan de basishulp die ik kan bieden, zijn we samen met de huisarts aan het onderzoeken wat voor therapie of behandeling passend zou kunnen zijn. Ik denk dat zij meer nodig heeft dan basishulp, omdat zij aangeeft bepaalde gebeurtenissen niet goed verwerkt te hebben. Hier komen haar angsten ook uit voort. Daarom hebben we het gehad over bijvoorbeeld EMDR therapie. Ik merk dat zij het ook helpend vindt om samen te onderzoeken wat voor hulp er is voor haar klachten.
In de tussentijd heb ik gesprekken met haar over haar angstige gevoelens, leg ik haar uit hoe een paniekaanval werkt (deze gaat altijd weer vanzelf voorbij, wat helpt om rustig te blijven als je een paniekaanval voelt opkomen?) en probeer ik haar uit te dagen haar angsten aan te gaan. Daarbij benutten we haar netwerk, zij heeft veel steun aan haar moeder. Samen met haar moeder gaat ze bijvoorbeeld wel dat blokje om.
Ik hoop dat je hier wat aan hebt!

Groetjes, Tessa

HomeTijdlijnVraag & AntwoordChannelsProfessionals