Vraag

10 december 2021
Profielfoto van Frank Hillenaar
Casemanager dementie

“Wie kan mij gedetailleerd informeren of iemand recht heeft op WLZ. (Wet Langdurige Zorg) wanneer partner altijd voor een internationale organisatie heeft gewerkt en daar verzekerd is.”

Toelichting

Echtpaar met Engelse nationaliteit. Mw. met dementie moet worden opgenomen in een verpleeghuis, maar volgens de SVB heeft zij geen recht op de WLZ. omdat echtgenoot altijd voor een internationale organisatie heeft gewerkt en bij een buitenlandse zorgverzekeraar verzekerd is geweest. Zowel mw. als dhr. zijn al jaren als inwonende in Nederland ingeschreven, maar nooit bij een Nederlandse zorgverzekeraar verzekerd geweest. Zonder WLZ.indicatie kan mw. niet worden opgenomen in een verpleeghuis. De internationale verzekering vergoed slechts een klein deel van de kosten van opname in het verpleeghuis. Echtgenoot zal het andere resterende bedrag nooit kunnen betalen. Echtgenoot heeft zelf lichamelijke klachten en is overbelast. Mw. kan ook niet in Engeland worden opgenomen in een verpleeghuis omdat ze ook daar geen recht op heeft. Kortom: mw. dreigt tussen 'wal en schip' te vallen. Dit zal leiden tot een crisissituatie waarvoor er geen oplossing lijkt te zijn.

Motivatie

Ik begeleid dhr. en mw.vanwege haar dementie. Echtgenoot doet een beroep op mij. Situatie lijkt een unieke situatie te zijn waar geen passende regeling voor is getroffen. Ik heb onvoldoende kennis over deze regelgeving en geen mogelijkheid om dit gedetailleerd uit te zoeken. Dhr. is Engelstalig, begrijpt wel enigszins Nederlands, maar er is sprake van een taalbariere. Ik heb dus hulp nodig van iemand die goed de regelgeving en voorwaarden van de WLZ. kent voor deze situatie.

Werkgebied

Casemanager dementie, Wassenaar

Profielfoto van Paula Terra
Coördinator complexe zorgvragen

Beste Frank,

Heb je al contact gezocht met het Juiste Loket?
Telefoonnummer: 030-7897878
E-mailadres: meldpunt@juisteloket.nl
https://www.regelhulp.nl/contact

Profielfoto van Pierre Hoeks
Ggz specialist bij de gemeente oss

Hoi Frank
ik zou informatie op gaan vragen bij het CIZ, die ook de wlz aanvragen behandelen.
of bij de zorgbemiddelaar van de zorgverzekering, waar cl is verzekerd.

Profielfoto van Sonja Stevens
Mantelzorgmakelaar

Hoi Frank,

Ik heb deze vraag uiteraard in een andere casus ook gehad en van alles hierover uitgezocht.
Ze kan wel een WLZ indicatie krijgen bij het CIZ maar de kosten worden nu dus niet gedekt zolang er geen nl. zorgverzekering is.

Je kunt het beste contact opnemen met de CZ afdeling verdragspolis, zie link: https://www.cz.nl/zorgverzekering/buitenland/verdragspolis

Als je nog vragen hebt, hoor ik het graag.

Profielfoto van Saskia de Wit
Mantelzorgmakelaar / Clientenondersteuner

Beste Frank, om verzekerd te zijn voor de WLZ moet je een nederlandse zorgverzekering hebben
Zie hier: https://www.cz-zorgkantoor.nl/zorgaanbieder/iwlz-registratie/controle-verzekeringsgerechtigheid
Je kunt CZ bellen, zij zijn de enige die iets daarin kunnen betekenen volgens mij

Profielfoto van Maria Jolanda Peper
Gezondheidswetenschapper, ervaringsdeskundige, vrijwilliger

Frank,

Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) indiceert zorg op grond van de Wet langdurende zorg (Wlz). Het is een onafhankelijke organisatie die beoordeelt of iemand in aanmerking komt voor Wlz zorg. Het kan zijn dat de Wet zorg en dwang eveneens van toepassing is bij mevrouw, in verband met dementie. De website van Het CIZ kan misschien al vragen beantwoorden en anders kun je bellen met 088 - 789 1000.
Succes!

Profielfoto van Marcoline Leen
Mantelzorgmakelaar

Hoi Frank,

De WLZ is een collectieve (volks)verzekering, waardoor iedereen die in NL woont er gebruik van kan maken, omdat we daar allemaal aan mee betalen. Dat staat los van de internationale zorgverzekering.

Als dhr in het buitenland gestationeerd is geweest en in NL woont, gelden er een aantal voorwaarden om in de WLZ verzekerd te zijn. Daarover kan de belastingdienst je het beste informeren, omdat er voor verschillende landen verschillende verdragen gelden.

In jouw casus denk ik dat de nationaliteit van mw ook een rol speelt. Het Verenigd Koninkrijk heeft op 31 januari 2020 nl de EU verlaten. Mensen die na 31-12-2020 in NL zijn komen wonen/werken, moeten over een verblijfs- en werkvergunning beschikken en hebben niet zonder meer toegang tot de Nederlandse gezondheidszorg. Wie voor 31-12-2020 al in NL stond ingeschreven in de basisregistratie personen (BRP), behoudt het recht op gezondheidszorg en sociale voorzieningen.

Het lijkt mij zinvol om hier een juridisch dienstverlener bij te betrekken of de HR-afdeling van het bedrijf waarvoor dhr werkte.

Profielfoto van Jenny Winter
Onafhankelijk clientondersteuner

https://www.svb.nl/nl/wlz/wanneer-bent-u-verzekerd/u-woont-in-nederland

In elke gemeente is er een onafhankelijk clientondersteuner beschikbaar die deze vraag zou moeten kunnen oppakken.

Succes!

Profielfoto van Geppie Sturm
Wijkverpleegkundige met aandachtsgebied sociaal domein en PGB

beste Frank
is er in de gemeente waar de client woont ook een onafhankelijk clientondersteuner werkzaam? of eventueel een mantelzorgmakelaar?
Wellicht kunnen zij met jou het uitzoek werk doen?

Profielfoto van Mike Jager
Vrijwilliger

Hallo Frank, zeer complexe vraag. Je zou het 'Juiste Loket' kunnen bellen of de vraag bij een jurist (juridisch loket) neer kunnen leggen. Een invulling vanuit mij is dat de internationale verzekering 'voorliggend' is. Dit zou dan ergens in wetteksten uitgelegd moeten staan. CIZ zou je ook kunnen bellen zij stellen de behoefte vast. Toch lijkt de vraag niet zozeer om de behoefte te gaan maar over dat een toekenning überhaupt niet mogelijk is.

HomeTijdlijnVraag & AntwoordChannelsProfessionals