Wat is momenteel de grootste blokkade in de samenwerking tussen huisarts, GGZ en het sociaal domein? En wat hebben professionals nodig om deze samenwerking te versterken?

Hoewel de plannen in het IZA ambitieus en veelbelovend zijn, rijst de vraag: hoe gaan we dit samen aanpakken? Waar lopen we tegenaan in de praktijk, en hoe kunnen deze obstakels worden overwonnen? Ik ben benieuwd naar cruciale succesfactoren maar ook geleerde lessen en praktijkvoorbeelden. 

Hoe kunnen we personen ondersteunen met DigiD regelzaken die zelf niet digivaardig zijn? En geen vertrouwde persoon in de directe omgeving hebben die hen hierbij kan helpen? Ik ben op zoek naar ervaringen en denkrichtingen.

Bij een van de diensten binnen onze organisatie waarbij hulp bij administratie wordt geboden loopt men tegen de beperkingen rondom Digi-D gebruik aan.  Het gaat dan om die groep mensen die wel een Digi-D hebben, hier ook bewust van zijn (men weet dat ze 'iets' hebben). Het gaat om een groep mensen die...

Wie kan mij AVG afsprakenkader geven voor noodzakelijke gegevensuitwisseling? Om tot een goede ondersteuning te komen van de inwoner met multi-problematiek. Hoe pakken anderen dat aan?

Vaak is er multi-problematiek die verbindend samenwerken vraagt om ontwikkel stappen te laten zetten en om te voorkomen dat we langs elkaar heen werken en daarmee contraproductief bezig zijn. En dat levert weer stress op.

Hoe kan ik met spoed bij de RDW de tenaamstelling wijzigen van een blinde persoon met LVB die onterecht een auto op zijn naam heeft?

Heeft iemand ervaring om motorvoertuigen van naam te krijgen in een situatie van financieel misbruik? Het betreft een LVB en blinde inwoner die geen idee heeft waar 'akkoord' op is gegeven. Hij heeft geen bewindvoerder, geen mentor, geen DigiD, (nog) geen bank We zoeken een snelle oplossing en zullen de...

Is er een gemeente die ervaring heeft met het vergoeden van diƫtiek, zoals in bijgaande casus? Zo ja, wat is jullie ervaring of wat was jullie beslissing?

Wij hebben een jeugdige met anorexia die een een heel traject doorlopen heeft en een aanvraag heeft ingediend om een niet ingekochte aanbieder te financieren. Gezien de ernst van de problematiek snappen wij hoe belangrijk het is dat de zorgaanbieder aansluiting vind bij de cliënt, dus tot zover geen...

Welke organisatie kan psychische ondersteuning bieden aan een vrouw zonder verblijfsstatus?

Een jonge vrouw uit Zuid Afrika, zonder verblijfsstatus (zit wel in aanvraagprocedure) heeft psychische problemen door uitzichtloosheid en gender problematiek. Ze heeft suïcidale gedachten.
Ze verblijft niet in een AZC maar bij haar Nederlandse vriend. Ze heeft geen BSN en ook geen werk.  Bij wie kan...

Wie heeft ervaring met het borgen van ketenafspraken tussen medisch en sociaal domein? Graag zou ik regionale voorbeelden en ervaringen willen uitwisselen.

De ketenafspraken binnen het medisch en sociaal domein zijn goedgekeurd. Weet iemand hoe deze afspraken geborgd kunnen worden? Ik ben als procesbegeleider medisch domein betrokken bij Valpreventie in de regio Zaanstreek Waterland.  

Zijn er gemeenten die uit de afzonderlijke beleidskaders en kamers samenkomen om integraal te werken en hoe dan? Ik ben op zoek naar voorbeelden hoe beleidssamenwerking goed kan verlopen.

In de gemeente waar ik werk is behoefte aan reductie van complexiteit en het maken van integraal beleid. Op dit moment wordt dat beleid te veel vanuit verschillende silo's, aanpakken, interventies en opgaven ingericht. Er zijn ook nog uitvoerende partijen in het gebied die interventies, ideeën en acties...

Wie kent voorbeelden van een samenwerking tussen medisch en sociaal domein waarin beide partijen financieel (duurzaam) investeren? En wilt deze delen?

Pharos werkt aan een verkenning van samenwerking tussen medisch en sociaal domein. Hierin richten wij ons op goede voorbeelden waarin oplossingen gevonden zijn voor de bekende knelpunten (financiering, structurele inbedding, duurzame samenwerkingsafspraken).

Hoe vaak hebben jullie te maken gehad met een situatie waarbij een LVB-er betrokken was als dader of slachtoffer van online criminaliteit?

Vanuit de praktijk ontvangen wij als Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid signalen en knelpunten rondom LVB en online criminaliteit. Voorbeelden zijn: online bedreigingen, rekening gebruik voor malafide doeleinden (geldezel), sextortion en afpersing. Mogelijk loopt de doelgroep een groter...

Zijn er in andere gemeentes projecten, pilots of andere initiatieven die gericht zijn op de transformatie van het aanbod voor veelvoorkomende specialistische zorg naar algemene collectieve voorzieningen in het kader van de Hervormingsagenda Jeugd?

In het kader van de komende hervormingsagenda vragen de gemeentes om meer collectivisering en om vroegtijdig problemen te signaleren zodat specialistische zorg minder hoeft te worden ingezet.  Wij zijn aan het onderzoeken welke projecten, pilots of andere initiatieven wij kunnen opzetten om hiermee aan...

Thuiszorg bieden voor haren wassen: hoe doen anderen dit?

Bij mij in de wijk heb ik een cliënt met haar tot halverwege de rug. Deze dame kan dit niet zelf wassen en douchen doet mevrouw zelf.  Mevrouw geeft aan dat het lange haar bij haar identiteit hoort en wil dit dus ook niet afknippen. Het wassen duurt ongeveer 45 minuten en waarschijnlijk zou het sneller...

Zijn er goede voorbeelden m.b.t. de gemeentelijke IZA opgave rondom domeinoverstijgend samenwerking in de driehoek; huisartsen, ggz, sociaal domein? Hoe is dit geĆÆnventariseerd en regionaal aangevlogen?

Er is geen gerichte handleiding voor de opgave rondom domeinoverstijgend samenwerken. In Zeeland zijn we bezig met een uitvraag. Een deel van de gemeenten is kerngezond gemeente een deel niet. We vragen uit wat er op dit moment is aan vormen van domeinoverstijgend samenwerken, maar zouden graag willen...

Hoe geef jij als professional vorm aan domeinoverstijgend samenwerken in je dagelijkse praktijk? En welke tips zou jij iemand anders geven om domeinen te doorbreken?

Het klinkt eenvoudig: "we gaan domeinoverstijgend samenwerken." Maar hoe ziet dat er echt uit in de praktijk? Wat gaat er goed, waar loop je tegenaan, en wat is je succesformule? In welk domein lukt het juist goed, en waar is het een uitdaging? Hoe maak jij de stap van woorden naar daden?

Welke organisaties benutten ervaringskennis daadwerkelijk in het maken van beleid? Ik zoek goede voorbeelden van instellingen, gemeenten, zorg- welzijn organisaties etc.

Hoe wordt ervaringsdeskundigheid benut in het formuleren van beleid? Worden er ervaringsdeskundigen , aangenomen, gedetacheerd? Of wordt er samengewerkt met organisaties waar ervaringsdeskundigheid aanwezig is? Wat zijn redenen om ervaringsdeskundigheid wel of niet te benutten?
 

Wie heeft ideeƫn om voldoende budget te blijven vergaren voor een burgerinitiatief? Burgerinitiatief is geen rechtspersoon en kan zodoende niet zomaar aanspraak maken op fondsen en subsidies.

Ik draai nu 2,5 jaar mee in een burgerinitiatief dat mensen met elkaar verbinden wil. Wekelijks ontvangen we 50-80 gasten van diverse pluimage. Maar, we zijn geen rechtspersoon en merken dat je dan al snel naast bepaalde potjes grijpt. Want rechtspersoonlijkheid lijkt een harde voorwaarde. Nu maken we wel...

Voor een 62 jarige man zoek ik een steungroep/praatgroep om op laagdrempelige wijze sociaal contact aan te gaan. En waar men rekening houd met zijn beperkte sociale vaardigheden.

Meneer woont in Slotervaart. Meneer mist momenteel een steunfiguur en kan met zijn problemen niet goed terecht bij zijn gezin en familie. Ik gun meneer om op een veilige plek laagdrempelig contact te maken met andere mensen.

Wie heeft ervaring met het opzetten van een normenkader of afwegingskader voor het inzetten van jeugdhulp en wil deze kennis met ons delen?

Momenteel maken we binnen de regio West Brabant Oost (WBO) gebruik van een productendienstcatalogus, waarbij we per product (behandeling, begeleiding, vaktherapie, etc.) een advies geven over de duur van de hulp. Dit zegt echter niets over de intensiteit. Graag willen we tot een normenkader/afwegingskader...

Ik ben benieuwd of er gemeenten zijn die al een aanpak hebben geformuleerd om de financiƫle maatregelen uit de Hervormingsagenda Jeugd lokaal verder uit te rollen. Zijn er al tips of ideeƫn te delen?

Ik ben benieuwd of er gemeenten zijn die al een aanpak hebben geformuleerd om de financiële maatregelen uit de Hervormingsagenda Jeugd lokaal verder uit te rollen. Zijn er al tips of ideeën te delen? Is er iemand die tijd heeft om even kort online/telefonisch te sparren?

Wie heeft ervaring in het veranderen van vrijwilligersbeleid met betrekking tot gelijke beloningen voor iedereen. Geen geldelijke vergoeding meer maar een ander soort beloning die voor elke vrijwilliger gelijk is.

De organisatie waar ik voor werk heeft verschillende soorten vrijwilligers onder zich. Door de jaren heen zijn er ook verschillende groepjes met eigen privileges gegroeid. We willen nu de beloningen voor alle vrijwilligers gelijk trekken. Met andere woorden, de vrijwilligersvergoeding afschaffen en...

Wie heeft wel eens vervoer ingezet voor een kind naar school wat door vrijwilligers werd gedaan?

Wie heeft wel eens vervoer ingezet voor een kind naar school wat door vrijwilligers werd gedaan?  Platteland. We hebben een casus dat een meisje met autisme naar een speciale school moet 4 dgn per week, wat 50 km verderop zit. voor de Taxi is dit een onrendabele rit en het kost daardoor heel veel geld....

Welke gemeenten/maatschappelijke organisaties hebben ervaringsdeskundigen in dienst met betrekking tot armoedebeleid? Ik kom graag in contact om van te leren.

Vanuit Burgerkracht Limburg organiseren wij eind september een bijeenkomst in Limburg met het thema 'ervaringskennis in armoedebeleid'. In ons werk zien wij dat veel gemeenten werken vanuit o.a. ervaringskennis maar nog niet altijd de kennis hebben om mensen met ervaringskennis en/of ervaringsdeskundigen...

Ik ben op zoek naar een passende plek voor een jongen van 13 met disharmonisch profiel en ernstige gedragsproblemen (agressie bij overvraging) waardoor hij al een aantal jaar niet aan school en ontwikkeling komt.

Sinds 2017 zijn er diverse hulpverleners betrokken zowel individueel als gericht op het gezin. Zijn schoolgang is in groep 7 gestagneerd. Middels hulpverlening nu krijgt hij iets van school, maar dit is ver beneden wat deze jongen van deze leeftijd nodig heeft, meedraaien in een schoolsetting is niet...

Wat doe je als sociaal professional als de mensen met wie je werkt te maken krijgen met online stalking, exposing, haatspraak of intimidatie? Wat zijn jullieĀ ervaringen?

Heb jij in je werk als sociaal professional te maken met situaties van online gendergerelateerd grensoverschrijdend gedrag?

Wat doe je als sociaal professional als de mensen met wie je werkt te maken krijgen met online stalking, exposing, haatspraak of intimidatie? Of als je ziet dat iemand met wie je...

Wie heeft er ervaring met Placemaking?

Placemaking is een proces waarbij bewoners en andere belanghebbenden betrokken worden bij de inrichting van de openbare ruimte. Ik mag het proces begeleiden voor een vinex wijk in Den Haag. Ik ben op zoek naar mensen die ervaring hierin hebben.

Wij zoeken een opvangmogelijkheid voor een zwangere Eritrese vrouw en haar kind. Ze heeft verblijfsvergunning zonder regiobinding. Wie heeft goede tips?

Wie kan ons van een goede tip voorzien? 

Wij zoeken een opvangmogelijkheid voor een zwangere Eritrese vrouw en haar kind. Mevrouw heeft een verblijfstatus maar is nog maar enkele weken in Nederland waardoor zij geen regiobinding heeft en derhalve tegen veel gesloten deuren aanloopt. Helaas is verblijf...

Wie kan mij helpen aan voorbeelden van werkwijzen en technieken voor een moreel beraad?

Zou een frequenter moreel beraad helpen bij bijvoorbeeld:

1. Dilemma’s met betrekking tot de beschikbare capaciteit van basiszorg, waaronder huisartsenzorg in achterstandswijken.

2. Dilemma’s met betrekking tot de inzet van beschikbare capaciteit van kraamzorg voor kinderen en ouders die echt niet...

Wat heeft een jeugdige vanuit jouw perspectief nodig om volwassen te worden en welke methodes gebruik jij om het vertrouwen van de jeugdige te winnen en te behouden?

Je wordt 18 en volgens de wet ben je volwassen. 

Volwassen zijn volgens de wet betekent verantwoordlijkheden zoals zorgverzeking betalen, schulden mogen maken, je rijbewijs halen enzovoort. Eigen regie en eigen kracht en dus ook vraaggerichte hulpverlening vanuit de Wmo en Participatiewet. Maar hoe...

Zijn er communities of andere vorm waar ik draagkracht kan verkrijgen in breedste zin van het woord voor oprichting anbi stichting strekking tussen wal en schip

Helaas is pijnlijk blootgelegd dat er binnen de huidige wet- en regelgeving geen mogelijkheden zijn om dit type cliënt de noodzakelijke zorg aan te kunnen bieden. Vanuit voorgaande is de probleemstelling dan ook tweeledig:​​



Passende zorg en begeleiding ontbreekt - vanuit zorg oogpunt en...

Wie kent er voorbeelden van goede afstemming en coƶrdinatie tussen gemeenten en GGZ in het kader van de Wet Verplichte GGZ (preventie/nazorg) ?

Ik ben op zoek naar goede voorbeelden van samenwerking in de regio waarbij er afstemming en coordinatie plaatsvindt tussen gemeenten en GGZ in het kader van de Wvggz. Het gaat dan met name om de wederkerigheid.

Het doel van gedwongen zorg moet in principe het herstel van de betrokkene zijn en het...

Wordt de rechtspositie van de psychiatrische patiƫnten versterkt met de invoering van de de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (WVGGZ) ? Wat zijn ervaringen?

Voor een opdracht op school houd ik mij samen met mijn projectgroep bezig met deze vraag. Graag horen wij van u wat u van deze wetwisseling vind en of de rechtpositie van de psychiatrische patienten ermee is verbeterd. 

Wie heeft of kent voorbeelden hoe wij een respijtvoorziening logeeropvang ter ontlasting van mantelzorgers op kunnen zetten? Heeft iemand hier ervaring mee?

In onze gemeente is geen respijtvoorziening meer. Wij krijgen echter wel regelmatig de vraag vanuit mantelzorgers waar hun naaste naar toe kan. De voorzieningen die er zijn in de regio zitten vaak vol of men komt niet in aanmerking. Op dit moment proberen wij meer zicht te krijgen op wat er voor nodig is...

Wat zijn de ervaringen in andere gemeenten / wijkteams met bezwaarzaken voor een afkeuring of lagere toekenning voor PGB Jeugd

Per jaar krijgen we te maken met enkele bezwaarzaken voor een afkeuring of lagere toekenning van aanvragen voor persoonsgebonden budget jeugd. Ik ben echter benieuwd hoe vaak andere gemeenten/wijkteams zulke bezwaren binnenkrijgen en hoe vaak deze als gegrond/ongegrond beoordeeld worden door de commissie,...

Wij zijn op zoek naar oplossingsrichtingen voor de aanpak van het personeelstekort binnen de kinderopvang. Zijn er out of the box ideeƫn die hier aan bij kunnen dragen?

We denken nu in de richting van een gezamenlijke lokale klas voor de verschillende opvangorganisaties, BSO anders opgeleiden, 50 plussers werven, combineren van werkzaamheden binnen KO en zorg, combinatie van stages jongerenwerk en kinderopvang, groepshulp opleidingstraject, oppasservice van waaruit...

Wie heeft ervaring met zorgverzekeraars die bereid zijn bij te dragen aan financiering van coƶrdinatie op ketensamenwerking of netwerksamenwerking?

Hebben jullie ervaring met een zorgverzekeraar die bijdraagt aan de financiering van coördinatie op keten- netwerksamenwerking? En zo ja, onder welke betaaltitel deden zij dit dan? Verzoek is onlangs door mij gedaan bij 2 ZV's. Dit is afgewezen. Argument ZV: dit kunnen we niet, want wij financieren...

Herkennen jullie ook de trend van strengere en willekeurige beoordeling WLZ aanvragen binnen CIZ? En dat dit leidt tot problemen m.b.t toegang tot benodigde zorg?

Ik was deze week aanwezig bij een netwerkgesprek, waarbij ik van een orthopedagoge bevestiging kreeg van mijn vermoeden dat sinds kort de toegang tot de WLZ verder is beperkt. Zij had binnen haar organisatie via een interne memo vernomen dat binnen het CIZ de beoordelingsspecificaties van aanvragen tot...

Wie kan mij helpen bij het vinden van een organisatie die kwetsbare zwangere(n) kan ondersteunen in het contact met veilig thuis en jeugdzorg ?

De stichting ouders en jeugdzorg al gevonden maar deze werkt niet in mijn regio; Haaglanden. 

Ik werk als eerste lijns verloskundige en aandachtsfunctionaris huiselijk geweld en kindermishandeling in hartje Den Haag. Mijn clienten bevinden zich regelmatig in een zeer kwetsbare positie; migranten...

Wie heeft ervaring met het regelen van huisvesting voor gezinnen die terugkeren naar Nederland (toeslagenaffaire)?

Ik ben casemanager binnen de toeslagenaffaire in de regio Tilburg. Wij begeleiden gezinnen in het buitenland, o.a. met terugkeer naar Nederland. Het vinden van een woning is een echte uitdaging.

Wie beschikt over expertise om te informeren over ouders die ten onrechte met uithuisplaatsing van hun kinderen zijn belast met de opdracht om zoveel mogelijk op afstand van hun kinderen te blijven om ze zomin mogelijk te belasten met hun ouderschap.

De relatie tussen ouders is inmiddels zo verziekt dat jeugdbeschermers het voornemen hebben ouders hun ouderlijk gezag te laten ontnemen.

Ouders hebben weliswaar hun problemen, ook onderling, maar moeten met een adequate begeleiding in staat worden geacht met hun jongste kinderen weer een regulier...

Wie heeft een casus waarin je weet welke ondersteuning nodig is, maar er gedoe is over welke instantie voor de kosten moet opdraaien?

Soms zijn professionals het eens over de ondersteuning die een bewoner nodig heeft, maar is het niet meteen duidelijk welke partij (bijv. gemeente, uitvoeringsorganisatie, verzekeraar etc.) voor de kosten moet opdraaien. De overbruggingsprocedure van het Programma Maatwerk Multiprobleemhuishoudens kan...

Steeds meer sociaal werkers worden zzp’ers of overwegen dat te worden. Herken jij dat? Welke gevolgen zie jij hiervan voor het werk en voor de inwoners?

Vul de enquete in via Movisie.nl. Of via de directe link hieronder.

Voor zzp’er en voor sociaal werkers in loondienst die hun mening willen geven over deze trent. 

Wanneer cliƫnten tegen de huisregels in verboden spullen of middelen op locatie hebben mag je deze in beslag nemen en vernietigen?

Op een locatie (open instelling beschermd wonen) mag je bijvoorbeeld geen alcohol of messen in de woning hebben (dit gezien de risico's op suïcide, zelfbeschadiging en misbruik van middelen).

Hoe gaan andere instellingen hiermee om?

Er is onduidelijkheid of je als zorgorganisatie middelen in mag...

Wat is er nodig zodat hulpverleners in het sociaal domein de ruimte nemen om aan te sluiten bij de leefwereld van gezinnen en kinderen? En oplossingen te initiƫren vanuit die leefwereld?

We krijgen van betrokken professionals te horen dat zij best weten hoe zij een brede blik vanuit het gewone leven moeten toepassen en hoe zij goed kunnen aansluiten bij de leefwereld van kinderen, gezinnen en hun omgeving. Echter, het kost heel veel tijd, zorgvuldigheid en vaak ook ongemak om dit vorm te...

Wie kan mij helpen / adviseren, met betrekking tot een vraag over adoptie binnen een pleeggezin dat ik begeleid?

Hey allen, 

Ik ben gedragsdeskundige in juvent, ambulant/pleegzorg. ik heb een vraag met betrekking tot een pleeggezin in Zeeland. Het betreft een netwerkpleeggezin (oom en tante). De tante is van Nederlandse nationaliteit, de oom komt vanuit Ambon (Indonesië). Ze verzorgen een meisje van 16 jaar....

Hoe ervaar jij als jeugdhulp professional de organisatiecultuur-verschillen ('zo doen we het hier eigenlijk altijd') in de samenwerking met onderwijs? Zoals onderliggende waarden, overtuigingen, impliciete afspraken in werkwijze en prioriteiten?

Deze vraag maakt deel uit van een veldonderzoek voor een boek dat ik schrijf over de invloed van organisatiecultuur in onderwijs en jeugdhulp op interprofessioneel samenwerken.