Loop je in je werk tegen een situatie aan waar je niet direct een antwoord op hebt? Zoek je een andere professional om eens mee te sparren rondom een casus? Of ben je benieuwd hoe collega’s in het land omgaan met vergelijkbare vraagstukken? Vraag het aan je collega's op 1SociaalDomein.
Wie kent voorbeelden of heeft ervaring met het organiseren van groepen voor meiden 12-25 jaar met Autisme en ADHD? Wordt dit al ergens georganiseerd?
Vanuit het jongerenwerk krijg ik verschillende signalen van meiden t/m 25 jaar die gediagnosticeerd zijn met autisme en/of ADHD en het niet verkeerd zouden vinden om aan te mogen sluiten bij een meidengroep met soortgenoten. Een soort praatgroep idee, waarbij zij elkaar ontmoeten en nieuwe vriendinnen...
Wie werkt ook als projectleider Zorgzame & Veerkrachtige Wijken en wil ervaringen uitwisselen?
Hoe kunnen projectleiders van Zorgzame & Veerkrachtige Wijken elkaar versterken door kennisdeling en samenwerking? Ik zou het leuk vinden om contact te hebben met andere projectleiders. Sta je daarvoor open laat dat weten in een reactie onder deze vraag.
Wie heeft goede praktijkvoorbeelden van het toepassen van Positieve Gezondheid in de palliatieve fase?
Samen met Agora - Léven tot het einde is iPH op zoek naar krachtige voorbeelden waarbij het gedachtegoed van Positieve Gezondheid wordt ingezet in gesprekken met mensen in de palliatieve fase, bijvoorbeeld bij een ongeneeslijke ziekte of in de laatste levensfase.
We zien een duidelijke verbinding tussen...
Waar moet je op letten bij het toegankelijk maken van een innovatief product of dienst voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB)? Wat zijn hun belangrijkste wensen en wat ervaren zij als storend?
Voor een project binnen mijn opleiding Ergotherapie aan de Hanzehogeschool Groningen onderzoek ik hoe we beter kunnen aansluiten bij de doelgroep mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Ik ben op zoek naar inzichten en ervaringen die kunnen helpen, zodat het begrijpelijk is voor mensen met...
Als een cliënt in de jeugdzorg opnieuw wordt aangemeld, is het dan nodig om een nieuw dossier aan te maken of heropen je het oude dossier? Wat zijn de richtlijnen of overwegingen bij het opnieuw registreren van cliënten die terugkeren in jeugdzorg?
Als een cliënt (na het afsluiten van het zorgtraject en bijbehorend dossier) opnieuw wordt aangemeld, is het dan nodig om een nieuw dossier aan te maken of her-open je het oude dossier van de cliënt? Welke overwegingen maak je bij het maken van deze keuze? Bestaan hier richtlijnen voor?
En zitten hier...
Wie heeft ervaring met het toegankelijk maken van een sociale kaart voor patiënten?
Hoe maak je een netwerkdocument of sociale kaart, gebaseerd op het 4D-model, begrijpelijk en bruikbaar voor patiënten? Een van de Amsterdamse Krachtige basiszorgpraktijken heeft aan de hand van het 4D model een uitgebreid netwerkdocument / sociale kaart gemaakt voor de professionals in de praktijk. Deze...
Herkennen jullie het probleem van cliënten die een verwijzing naar de GGZ niet accepteren? Wie heeft advies of ideeën hoe hier mee om te gaan? Ik loop hier tegenaan in onderstaande casus.
Een cliënt met hypochondrie heeft een minderjarig kind en beschikt momenteel niet over een waardevolle dagbesteding. Eerder is de cliënt bij de huisarts geweest en zijn er diverse onderzoeken gedaan, waaruit bleek dat er medisch gezien geen bijzonderheden zijn. Er is inmiddels een begeleider betrokken,...
Ik ben op zoek naar praktijkvoorbeelden waarin zorgpartners en professionals uit het sociale domein fysiek samenwerken binnen één centrum. Hebben jullie misschien ideeën of voorbeelden die hierbij aansluiten?
Momenteel werk ik aan mijn afstudeeronderzoek over het opzetten van een integraal samenwerkingsverband in een nieuw te realiseren centrum. Het doel is dat verschillende partners zich in dit centrum vestigen en van daaruit gezamenlijk integraal samenwerken in de wijk. Hoewel ik praktijkvoorbeelden heb...
Wie kent een online training over Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK) die geschikt is voor álle functies binnen de huisartsenpraktijk? (Dokters Assistent, Huisarts, Praktijkondersteuner)?
In een Amsterdamse Krachtige Basiszorg-praktijk zien we veel patiënten met Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK). We willen als héél team – inclusief doktersassistenten, praktijkondersteuners en huisartsen – onze kennis en het begrip rondom deze doelgroep vergroten. De situatie is dat veel...
Wat is de verhouding tussen het zelf ondersteunen vanuit het wijkteam versus gebruik maken van WMO en of Jeugdwet? Zijn hier ook percentages over vastgelegd?
Ik ben benieuwd of er sociale wijkteams zijn die monitoren hoeveel % van de hulptrajecten zij afronden zonder dat er een maatwerkvoorziening vanuit de Wmo en/of Jeugdwet wordt ingezet. Buurtplein brengt dit al een aantal jaren in kaart. In 2024 werd ruim 47% van de hulptrajecten afgerond zonder inzet van...
Bestaat er informatiemateriaal of een variant van het Positieve Gezondheid-spinnenweb die geschikt is voor mensen met laaggeletterdheid?
In trainingen aan huisartsen komt regelmatig de vraag naar boven of er specifieke hulpmiddelen of materialen zijn ontwikkeld voor mensen met laaggeletterdheid, bijvoorbeeld binnen het concept van Positieve Gezondheid. Laaggeletterdheid wordt soms ten onrechte gelijkgesteld aan lage intelligentie, terwijl...
Wie kent een kleinschalige, passende verblijfplek in (Zuid-)Limburg voor een 11-jarige jongen met trauma- en hechtingsproblematiek?
Welke kleinschalige woon- of opvangplekken in Limburg bieden veilige en stabiele zorg aan kinderen met een belaste voorgeschiedenis? Voor een 11 jarige jongen zoeken we een verblijfplek met perspectief. Hij is in de thuissituatie getuige geweest van fors huiselijk geweld tussen ouders, een jarenlang...
Kent iemand organisaties die met kennis van autisme en eetstoornissen (obesitas) een man met autisme zou kunnen behandelen? Bij voorkeur in de regio Midden Nederland.
Het gaat om een 50 jarige normaal begaafde man met autisme en obesitas. Hij heeft hierdoor diabetes type 2. De huisarts maakt zich zorgen maar loopt ook vast.
Meneer is niet gemotiveerd om zijn leefstijl aan te passen waardoor zijn gezondheidssituatie verslechterd. Ondersteuning door een diëtiste en...
Hoe gaan andere organisaties om met preferentie van schuldeisers in relatie tot wonen? Wat is hierin haalbaar en wenselijk? Ik ervaar dit als een knelpunt in de onderstaande casus.
Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) heeft een casus die al een tijdje loopt en waar we niet uitkomen. Ik wil mbt deze casus kijken hoe andere organisaties daarmee om gaan. Het gaat om het volgende: Een debiteur heeft bij DUO achterstanden en kan niet terugbetalen. Debiteur betaalt echter wel andere schulden...
Hoe is in jouw gemeente maatwerk geïntegreerd in de organisatie?
Ik ben op zoek naar voorbeelden. Mijn collega's en ik komen graag op bezoek om te horen hoe bij jullie het maatwerk en een doorbraakteam binnen de gemeente hebben geïntegreerd.
Zijn er organisaties in de Verzorging, Verpleging en Thuiszorg (VVT) die positieve gezondheid inzetten of willen gaan inzetten?
Ik zoek mooie voorbeelden en of een sparringpartner.
Hoe bereik jij (kwetsbare) senioren en ouderen voor sport- en beweegactiviteiten? Of tegen welke "problemen" loop je aan?
De doelgroep senioren bestaat niet en er is dus meer nodig dan "iets te doen voor Senioren". De grote groep senioren en ouderen is heel divers en uiteenlopend qua voorkeuren en mogelijkheden. In de recent gepubliceerde Factsheet Senioren en Bewegen hebben we informatie gedeeld over een "simpele"...
Wat is momenteel de grootste blokkade in de samenwerking tussen huisarts, GGZ en het sociaal domein? En wat hebben professionals nodig om deze samenwerking te versterken?
Hoewel de plannen in het IZA ambitieus en veelbelovend zijn, rijst de vraag: hoe gaan we dit samen aanpakken? Waar lopen we tegenaan in de praktijk, en hoe kunnen deze obstakels worden overwonnen? Ik ben benieuwd naar cruciale succesfactoren maar ook geleerde lessen en praktijkvoorbeelden.
Hoe kunnen we personen ondersteunen met DigiD regelzaken die zelf niet digivaardig zijn? En geen vertrouwde persoon in de directe omgeving hebben die hen hierbij kan helpen? Ik ben op zoek naar ervaringen en denkrichtingen.
Bij een van de diensten binnen onze organisatie waarbij hulp bij administratie wordt geboden loopt men tegen de beperkingen rondom Digi-D gebruik aan. Het gaat dan om die groep mensen die wel een Digi-D hebben, hier ook bewust van zijn (men weet dat ze 'iets' hebben). Het gaat om een groep mensen die...
Ben jij of ken jij iemand met ervaring in het opzetten van een leerafdeling binnen organisaties die werken met de LVB doelgroep?
Ik ben benieuwd of er binnen andere organisaties vergelijkbare initiatieven bestaan. Zijn er collega zorg professionals die hier ervaring mee hebben of hierover willen sparren? Ik hoor graag jullie inzichten en ideeën!
Leerafdeling in de zorg
Een leerafdeling is een werkplek binnen een zorgorganisatie...
Hoe blijven we in gesprek over leefstijl nu het erop lijkt dat overgewicht gezien wordt als een ziektebeeld en niet alleen als een leefstijl probleem?
Het lijkt erop dat een maagverkleining tegenwoordig een pasklare oplossing is tegen overgewicht. Echter wordt daarmee de stap van leefstijl verbetering niet te snel overgeslagen? Want ook na een maagverkleining blijft aanpassen van je leefstijl relevant. Hoe gaan andere professionals hiermee om?
Zijn er voorbeelden van succesvolle samenwerkingsconvenanten waar zowel vanuit sociaal domein (jongerenwerk) als ook vanuit veiligheid wordt samengewerkt?
Jongerenwerkers werken met diverse jeugdigen, tieners en/of jongeren(groepen). Daarnaast ook met verschillende personen, groepen, gemeenten, politie en andere organisaties. Soms wordt er gewerkt m.b.v. een samenwerkingsovereenkomst, maar een gezamenlijke convenant komt steeds vaker voor. Een convenant dat...
Wie kan mij AVG afsprakenkader geven voor noodzakelijke gegevensuitwisseling? Om tot een goede ondersteuning te komen van de inwoner met multi-problematiek. Hoe pakken anderen dat aan?
Vaak is er multi-problematiek die verbindend samenwerken vraagt om ontwikkel stappen te laten zetten en om te voorkomen dat we langs elkaar heen werken en daarmee contraproductief bezig zijn. En dat levert weer stress op.
Hoe kan ik met spoed bij de RDW de tenaamstelling wijzigen van een blinde persoon met LVB die onterecht een auto op zijn naam heeft?
Heeft iemand ervaring om motorvoertuigen van naam te krijgen in een situatie van financieel misbruik? Het betreft een LVB en blinde inwoner die geen idee heeft waar 'akkoord' op is gegeven. Hij heeft geen bewindvoerder, geen mentor, geen DigiD, (nog) geen bank We zoeken een snelle oplossing en zullen de...
Is er een gemeente die ervaring heeft met het vergoeden van diëtiek, zoals in bijgaande casus? Zo ja, wat is jullie ervaring of wat was jullie beslissing?
Wij hebben een jeugdige met anorexia die een een heel traject doorlopen heeft en een aanvraag heeft ingediend om een niet ingekochte aanbieder te financieren. Gezien de ernst van de problematiek snappen wij hoe belangrijk het is dat de zorgaanbieder aansluiting vind bij de cliënt, dus tot zover geen...
Wie heeft ervaring met het borgen van ketenafspraken tussen medisch en sociaal domein? Graag zou ik regionale voorbeelden en ervaringen willen uitwisselen.
De ketenafspraken binnen het medisch en sociaal domein zijn goedgekeurd. Weet iemand hoe deze afspraken geborgd kunnen worden? Ik ben als procesbegeleider medisch domein betrokken bij Valpreventie in de regio Zaanstreek Waterland.
Hoe bepaal je of een hulpvraag door het wijkteam moet worden opgepakt of dat terugverwijzing naar het voorveld oftewel de basisvoorzieningen beter is?
Door het toenemende aantal hulpvragen is de wachttijd voor een eerste gesprek langer. Dit gesprek kan met de tool Keuzehulp Jeugd en Gezin plaatsvinden, wat het startgesprek ondersteunt en helpt samen te beslissen. Soms blijkt echter dat de hulpvraag te licht is voor jeugdhulp, en het voorveld beter...
Zijn er gemeenten/wijkteams die al specialistische jeugdhulp als collectief aanbod naar voren hebben gehaald en onderdeel hebben laten worden van het voorliggend aanbod? In het kader van de Hervormingsagenda Jeugd.
Met collectief aanbod bedoel ik groepsaanbod/groepstrainingen en met voorliggend veld bedoel ik geen specialistische jeugdhulp, maar het aanbod door maatschappelijk werk, vrijwilligerswerk etc. Voorbeeld: Kinderen die hoogsensitief zijn (maar kan ook een ander thema/onderwerp zijn) waar dan een...
Zijn er gemeenten die uit de afzonderlijke beleidskaders en kamers samenkomen om integraal te werken en hoe dan? Ik ben op zoek naar voorbeelden hoe beleidssamenwerking goed kan verlopen.
In de gemeente waar ik werk is behoefte aan reductie van complexiteit en het maken van integraal beleid. Op dit moment wordt dat beleid te veel vanuit verschillende silo's, aanpakken, interventies en opgaven ingericht. Er zijn ook nog uitvoerende partijen in het gebied die interventies, ideeën en acties...
Hoe gaan jullie ermee om als je wil samenwerken met het informele netwerk van een cliënt/gezin maar zij daar (nog) niet voor openstaan?
Soms wil een cliënt/gezin niet dat je als professional samenwerkt met mensen uit hun eigen informele netwerk om wat voor reden dan ook. Samenwerken met het netwerk is een belangrijk onderdeel van het werk en ik ben dan ook benieuwd hoe jullie daarmee omgaan, wat jullie dan doen. Hoe gaan jullie ermee om...
Wie kent voorbeelden van een samenwerking tussen medisch en sociaal domein waarin beide partijen financieel (duurzaam) investeren? En wilt deze delen?
Pharos werkt aan een verkenning van samenwerking tussen medisch en sociaal domein. Hierin richten wij ons op goede voorbeelden waarin oplossingen gevonden zijn voor de bekende knelpunten (financiering, structurele inbedding, duurzame samenwerkingsafspraken).
Gezocht voor een pilot: Een interdisciplinair samenwerkingsverband, netwerk of team dat zorg voor zingeving wil versterken.
Vanuit een implementatieproject gefinancierd door ZonMw ontwikkelen collega's en ik bij- en nascholing rondom zorg voor zingeving. Eén van de scholingen die we hebben ontwikkeld is een incompany / maatwerk training voor interdisciplinaire teams/netwerken/samenwerkingsverbanden, om ze te ondersteunen in...
Welke criteria zijn van toepassing op MTVP. (Meer Tijd Voor de Patient)
In het kader van MTVP (Meer Tijd Voor Patiënt) mogen huisartsen o.a. een langere consultduur voor een patiënt houden. Ik ben op zoek naar de criteria voor zo'n MTVP consult (hoeveel per jaar, per patiënt, tijdsduur, andere voorwaarden). En mogen POH's en doktersassistenten ook zo'n MTVP consult houden?
Wie maakt gebruik van de netwerkintake, of ART (Active Recovery Triade) op een acute opname afdeling in de GGZ?
Ik hoor graag waarom er voor die methode is gekozen, en hoe de methode bevalt.
Hoe vaak hebben jullie te maken gehad met een situatie waarbij een LVB-er betrokken was als dader of slachtoffer van online criminaliteit?
Vanuit de praktijk ontvangen wij als Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid signalen en knelpunten rondom LVB en online criminaliteit. Voorbeelden zijn: online bedreigingen, rekening gebruik voor malafide doeleinden (geldezel), sextortion en afpersing. Mogelijk loopt de doelgroep een groter...
Wie heeft of kent goede voorbeelden van afspraken, ervaringen en tips rondom dossiervoering als jeugdhulpprofessional binnen onderwijs-zorgarrangementen?
Vraag over dossiervoering binnen onderwijs-zorgarrangementen Hoe wordt bij jullie de dossieropbouw vormgegeven op het gebied van: Het opstellen van hulpverleningsplannen en doelen? Het vastleggen en rapporteren? Hoe verhoudt zich dit tot het dossier binnen het onderwijs, zoals bijvoorbeeld het OPP?...
Zijn er in andere gemeentes projecten, pilots of andere initiatieven die gericht zijn op de transformatie van het aanbod voor veelvoorkomende specialistische zorg naar algemene collectieve voorzieningen in het kader van de Hervormingsagenda Jeugd?
In het kader van de komende hervormingsagenda vragen de gemeentes om meer collectivisering en om vroegtijdig problemen te signaleren zodat specialistische zorg minder hoeft te worden ingezet. Wij zijn aan het onderzoeken welke projecten, pilots of andere initiatieven wij kunnen opzetten om hiermee aan...
Wie kan meedenken? Welke expertise is er in Nederland in te zetten, wanneer iemand al jaren in een patroon vast zit van ernstige passiviteit (20 tot 24 uur per dag op bed voor 2 maanden aansluitend)?
Ik ken deze persoon nu een jaar of 2. Deze persoon heeft naar verwachting zo'n 6-8 jaar geleden een patroon ontwikkeld waarin diegene ongeveer 2 maanden aansluitend minimaal 20 uur per dag op bed ligt en er maar 1 tot 4 uur uitkomt. Daarna zijn er 2 maanden van activiteit (huishoudelijke taken, beweging,...
Welke dilemma's kom je tegen in je werk met betrekking tot online polarisatie en radicalisering? En hoe ga je hiermee om?
Als gemeenteambtenaar in het sociaal- of veiligheidsdomein sta je voor de uitdaging om jongeren te beschermen tegen de invloed van online polarisatie en radicalisering. Tijdens de conferentie "Samen Digitaal Weerbaar" op 11 februari 2025 in Utrecht bespreken we samen praktische oplossingen en leren we van...
Hoe en op welke manieren geef jij praktisch invulling aan het domeinoverstijgend werken, met daarbij specifieke aandacht op het stimuleren van sporten en bewegen?
In het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) is afgesproken om een integraal en domeinoverstijgend beleid te voeren om gezondheid van inwoners te versterken. De rol van sport en bewegen in de plannen van gemeenten voor het GALA verschilt sterk. De meeste gemeenten verbinden het met ‘gezonde...
Is er iemand bekend met een zwemschool, die zwemles geeft aan volwassenen met een licht verstandelijke beperking ? Waar ze extra aandacht en begeleiding kunnen geven?
Meneer is lichamelijk volledig in orde en is geïnteresseerd in het halen van zijn zwemdiploma. Die heeft hij namelijk nog niet.
Wat zijn ondersteuningsbehoeftes van mensen met een LVB om zelfredzamer te worden in de digitale wereld en / of problemen te voorkomen? Is bij de professionals die werken met deze mensen bekend dat er ondersteuning / hulp beschikbaar is?
Samen met Madelon van Oostrom (die hier eerder een vraag plaatste) en anderen verkennen we de mogelijkheden om een onderzoekssubsidie te verkrijgen op het thema digitale inclusie van mensen met een LVB. Daartoe is het van belang goed te achterhalen waar behoefte aan is en wat de belangrijkste vragen zijn...
Kan er behoefte zijn aan het organiseren van een rouwcafé in de regio Heerenveen?
Ik ben plannen aan het maken om een laagdrempelig aanbod te doen voor de bewoners van de gemeente Heerenveen e.o. Mijn expertise is het begeleiden van mensen die complexe rouw ervaren. Er zijn verschillende manieren waarop ik mensen wil gaan helpen. Ik denk aan het maken van een lotgenoten wandeling maar...
Welke gemeente of organisatie heeft ervaring met het opzetten en inrichten van een integrale toegang? Of kent iemand goede voorbeelden van al werkende integrale toegangen?
Op veel plekken zien en horen we die ambitie om meer integrale toegang te bieden voor de burger. Ben erg benieuwd naar voorbeelden waar dat al is opgezet.
Wie kan helpen? Ik zoek een cursus of training om voorlichting en advies te geven over seksuele gezondheid (brede zin seksualiteit, genderidentiteit) voor POH GGZ / POH krachtige basiszorg.
Werkzaam in huisartsenpraktijk als POH Krachtige basiszorg