Loop je in je werk tegen een situatie aan waar je niet direct een antwoord op hebt? Zoek je een andere professional om eens mee te sparren rondom een casus? Of ben je benieuwd hoe collega’s in het land omgaan met vergelijkbare vraagstukken? Vraag het aan je collega's op 1SociaalDomein.
Wie werkt ook als projectleider Zorgzame & Veerkrachtige Wijken en wil ervaringen uitwisselen?
Hoe kunnen projectleiders van Zorgzame & Veerkrachtige Wijken elkaar versterken door kennisdeling en samenwerking? Ik zou het leuk vinden om contact te hebben met andere projectleiders. Sta je daarvoor open laat dat weten in een reactie onder deze vraag.
Wie heeft goede praktijkvoorbeelden van het toepassen van Positieve Gezondheid in de palliatieve fase?
Samen met Agora - Léven tot het einde is iPH op zoek naar krachtige voorbeelden waarbij het gedachtegoed van Positieve Gezondheid wordt ingezet in gesprekken met mensen in de palliatieve fase, bijvoorbeeld bij een ongeneeslijke ziekte of in de laatste levensfase.
We zien een duidelijke verbinding tussen...
Herkennen jullie het probleem van cliënten die een verwijzing naar de GGZ niet accepteren? Wie heeft advies of ideeën hoe hier mee om te gaan? Ik loop hier tegenaan in onderstaande casus.
Een cliënt met hypochondrie heeft een minderjarig kind en beschikt momenteel niet over een waardevolle dagbesteding. Eerder is de cliënt bij de huisarts geweest en zijn er diverse onderzoeken gedaan, waaruit bleek dat er medisch gezien geen bijzonderheden zijn. Er is inmiddels een begeleider betrokken,...
Bestaat er informatiemateriaal of een variant van het Positieve Gezondheid-spinnenweb die geschikt is voor mensen met laaggeletterdheid?
In trainingen aan huisartsen komt regelmatig de vraag naar boven of er specifieke hulpmiddelen of materialen zijn ontwikkeld voor mensen met laaggeletterdheid, bijvoorbeeld binnen het concept van Positieve Gezondheid. Laaggeletterdheid wordt soms ten onrechte gelijkgesteld aan lage intelligentie, terwijl...
Wie kent een kleinschalige, passende verblijfplek in (Zuid-)Limburg voor een 11-jarige jongen met trauma- en hechtingsproblematiek?
Welke kleinschalige woon- of opvangplekken in Limburg bieden veilige en stabiele zorg aan kinderen met een belaste voorgeschiedenis? Voor een 11 jarige jongen zoeken we een verblijfplek met perspectief. Hij is in de thuissituatie getuige geweest van fors huiselijk geweld tussen ouders, een jarenlang...
Kent iemand organisaties die met kennis van autisme en eetstoornissen (obesitas) een man met autisme zou kunnen behandelen? Bij voorkeur in de regio Midden Nederland.
Het gaat om een 50 jarige normaal begaafde man met autisme en obesitas. Hij heeft hierdoor diabetes type 2. De huisarts maakt zich zorgen maar loopt ook vast.
Meneer is niet gemotiveerd om zijn leefstijl aan te passen waardoor zijn gezondheidssituatie verslechterd. Ondersteuning door een diëtiste en...
Zijn er organisaties in de Verzorging, Verpleging en Thuiszorg (VVT) die positieve gezondheid inzetten of willen gaan inzetten?
Ik zoek mooie voorbeelden en of een sparringpartner.
Welke informatie over bewegen en dementie kan jou ondersteunen in je werk?
De positieve effecten van bewegen zijn onmiskenbaar aangetoond. Bewegen draagt bij aan een langer en gezonder leven, onder meer door een verminderde kans op obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. Voldoende bewegen kan ook bijdragen aan het voorkomen of het uitstellen van de symptomen van dementie. ...
Wat is momenteel de grootste blokkade in de samenwerking tussen huisarts, GGZ en het sociaal domein? En wat hebben professionals nodig om deze samenwerking te versterken?
Hoewel de plannen in het IZA ambitieus en veelbelovend zijn, rijst de vraag: hoe gaan we dit samen aanpakken? Waar lopen we tegenaan in de praktijk, en hoe kunnen deze obstakels worden overwonnen? Ik ben benieuwd naar cruciale succesfactoren maar ook geleerde lessen en praktijkvoorbeelden.
Hoe blijven we in gesprek over leefstijl nu het erop lijkt dat overgewicht gezien wordt als een ziektebeeld en niet alleen als een leefstijl probleem?
Het lijkt erop dat een maagverkleining tegenwoordig een pasklare oplossing is tegen overgewicht. Echter wordt daarmee de stap van leefstijl verbetering niet te snel overgeslagen? Want ook na een maagverkleining blijft aanpassen van je leefstijl relevant. Hoe gaan andere professionals hiermee om?
Kent iemand een voorbeeld van een gemeente die een vrijwilligerssteunpunt heeft opgezet zonder welzijnsorganisatie? (dus als gemeente zelf of op een andere manier).
Binnen de gemeente Gemert-Bakel willen we graag een vrijwilligerssteunpunt opzetten. In meeste gevallen wordt een vrijwilligerssteunpunt in een gemeente georganiseerd door een welzijnsorganisaties. Dit willen wij niet. Dus ik zoek naar een voorbeeld van een andere gemeente die een vrijwilligerssteunpunt...
Zijn er HR collega's/leidinggevenden die ervaring hebben met de toepassing van het model positieve gezondheid voor de jaargesprekken binnen de organisatie, en die hierover het een en ander zouden willen delen ter inspiratie?
Binnen onze organisatie werken onze medewerkers al met het model van positieve gezondheid. Nu bestaat er de wens om de jaargesprekken op een andere wijze te gaan invullen en hierbij lijkt het ons mooi om ook hiervoor de spin van positieve gezondheid te gaan gebruiken. Nu ben ik opzoek naar inspiratie hoe...
Zijn er gemeenten/wijkteams die al specialistische jeugdhulp als collectief aanbod naar voren hebben gehaald en onderdeel hebben laten worden van het voorliggend aanbod? In het kader van de Hervormingsagenda Jeugd.
Met collectief aanbod bedoel ik groepsaanbod/groepstrainingen en met voorliggend veld bedoel ik geen specialistische jeugdhulp, maar het aanbod door maatschappelijk werk, vrijwilligerswerk etc. Voorbeeld: Kinderen die hoogsensitief zijn (maar kan ook een ander thema/onderwerp zijn) waar dan een...
Hoe gaan jullie ermee om als je wil samenwerken met het informele netwerk van een cliënt/gezin maar zij daar (nog) niet voor openstaan?
Soms wil een cliënt/gezin niet dat je als professional samenwerkt met mensen uit hun eigen informele netwerk om wat voor reden dan ook. Samenwerken met het netwerk is een belangrijk onderdeel van het werk en ik ben dan ook benieuwd hoe jullie daarmee omgaan, wat jullie dan doen. Hoe gaan jullie ermee om...
Wie kent voorbeelden van een samenwerking tussen medisch en sociaal domein waarin beide partijen financieel (duurzaam) investeren? En wilt deze delen?
Pharos werkt aan een verkenning van samenwerking tussen medisch en sociaal domein. Hierin richten wij ons op goede voorbeelden waarin oplossingen gevonden zijn voor de bekende knelpunten (financiering, structurele inbedding, duurzame samenwerkingsafspraken).
Welke criteria zijn van toepassing op MTVP. (Meer Tijd Voor de Patient)
In het kader van MTVP (Meer Tijd Voor Patiënt) mogen huisartsen o.a. een langere consultduur voor een patiënt houden. Ik ben op zoek naar de criteria voor zo'n MTVP consult (hoeveel per jaar, per patiënt, tijdsduur, andere voorwaarden). En mogen POH's en doktersassistenten ook zo'n MTVP consult houden?
Zijn er in andere gemeentes projecten, pilots of andere initiatieven die gericht zijn op de transformatie van het aanbod voor veelvoorkomende specialistische zorg naar algemene collectieve voorzieningen in het kader van de Hervormingsagenda Jeugd?
In het kader van de komende hervormingsagenda vragen de gemeentes om meer collectivisering en om vroegtijdig problemen te signaleren zodat specialistische zorg minder hoeft te worden ingezet. Wij zijn aan het onderzoeken welke projecten, pilots of andere initiatieven wij kunnen opzetten om hiermee aan...
Welke mooie ervaring kun jij met ons delen in het 'borgen van burgerschap'? Waarbij heb jij verschil gemaakt door samen op te opvoeden? Wanneer heb je iets bijgedragen door naast ouders en het kind te staan of samen iets te doen?
De pedagogische basis van kinderen is ook buiten de muren van een huis of thuis. Kinderen ontwikkelen zich daar waar ze contacten opdoen en kunnen spelen. Maar ook ouders ontwikkelen zich daar waar ze zich gehoord én veilig voelen. Podcastaflevering Borgers van Burgerschap In de podcast serie "Borgers...
Wie kan meedenken? Welke expertise is er in Nederland in te zetten, wanneer iemand al jaren in een patroon vast zit van ernstige passiviteit (20 tot 24 uur per dag op bed voor 2 maanden aansluitend)?
Ik ken deze persoon nu een jaar of 2. Deze persoon heeft naar verwachting zo'n 6-8 jaar geleden een patroon ontwikkeld waarin diegene ongeveer 2 maanden aansluitend minimaal 20 uur per dag op bed ligt en er maar 1 tot 4 uur uitkomt. Daarna zijn er 2 maanden van activiteit (huishoudelijke taken, beweging,...
Hoe en op welke manieren geef jij praktisch invulling aan het domeinoverstijgend werken, met daarbij specifieke aandacht op het stimuleren van sporten en bewegen?
In het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) is afgesproken om een integraal en domeinoverstijgend beleid te voeren om gezondheid van inwoners te versterken. De rol van sport en bewegen in de plannen van gemeenten voor het GALA verschilt sterk. De meeste gemeenten verbinden het met ‘gezonde...
Is er iemand bekend met een zwemschool, die zwemles geeft aan volwassenen met een licht verstandelijke beperking ? Waar ze extra aandacht en begeleiding kunnen geven?
Meneer is lichamelijk volledig in orde en is geïnteresseerd in het halen van zijn zwemdiploma. Die heeft hij namelijk nog niet.
Kan er behoefte zijn aan het organiseren van een rouwcafé in de regio Heerenveen?
Ik ben plannen aan het maken om een laagdrempelig aanbod te doen voor de bewoners van de gemeente Heerenveen e.o. Mijn expertise is het begeleiden van mensen die complexe rouw ervaren. Er zijn verschillende manieren waarop ik mensen wil gaan helpen. Ik denk aan het maken van een lotgenoten wandeling maar...
Wie heeft ervaring met of kent voorbeelden van het verbinden van Positieve Gezondheid met school en kinderopvang?
Heeft er iemand good practice voorbeelden van gebruik van positieve gezondheid met de gezonde school en gezonde kinderopvang? De bedoeling is om scholen en kinderopvang te inspireren en ermee aan de slag te gaan. Positieve Gezondheid toepassen in het werken aan gezondheid op school, waarbij praktische...
Wie kan helpen? Ik zoek een cursus of training om voorlichting en advies te geven over seksuele gezondheid (brede zin seksualiteit, genderidentiteit) voor POH GGZ / POH krachtige basiszorg.
Werkzaam in huisartsenpraktijk als POH Krachtige basiszorg
Heeft iemand ervaring met programma's die al in groep 8 zijn in te zetten m.b.t. het thema welbevinden, liefst i.c.m. thema overgang naar het voortgezet onderwijs?
In de gemeente waar ik als jeugdarts werkzaam ben willen we wat extra inzetten aan welbevinden. In klas 2 van het voortgezet onderwijs vindt er een groepsles (gegeven door de jeugdverpleegkundige) plaats, waarna de leerlingen ook individueel nog gezien worden door de jeugdverpleegkundige. We zijn op zoek...
Hoe kunnen we E-health effectief integreren op woonlocaties binnen de GGZ voor mensen met een ernstig psychiatrische aandoening (EPA), zodat dit bijdraagt aan hun herstel en zelfredzaamheid?
Ik doe onderzoek naar het combineren van E-health op woonlocaties binnen de GGZ, specifiek voor mensen met een ernstig psychiatrische aandoening (EPA). Mijn doel is om te ontdekken hoe E-health op een effectieve manier kan worden geïntegreerd, zodat het bijdraagt aan herstel, zelfredzaamheid en het...
Zijn er goede voorbeelden m.b.t. de gemeentelijke IZA opgave rondom domeinoverstijgend samenwerking in de driehoek; huisartsen, ggz, sociaal domein? Hoe is dit geïnventariseerd en regionaal aangevlogen?
Er is geen gerichte handleiding voor de opgave rondom domeinoverstijgend samenwerken. In Zeeland zijn we bezig met een uitvraag. Een deel van de gemeenten is kerngezond gemeente een deel niet. We vragen uit wat er op dit moment is aan vormen van domeinoverstijgend samenwerken, maar zouden graag willen...
Hoe kunnen we ouderen en hun naasten zo goed mogelijk ondersteunen in het voorbereiden op (vitaal) ouder worden? Ken jij initiatieven/activiteiten in de preventieve ouderengezondheidszorg, gericht op vitaal oud worden en behoud van kwaliteit van leven?
Met de dubbele vergrijzing neemt het aantal ouderen en de zorg en ondersteuning die zij nodig hebben toe. Van ouderen wordt hierdoor meer zelfredzaamheid gevraagd.
Preventieve ouderengezondheidszorg speelt een belangrijke rol in het behoud van kwaliteit van leven, gezondheid, zelfredzaamheid en...
Wie kent initiatieven om Oekraïense jongeren, die nu op het reguliere voortgezet onderwijs zijn ingestroomd beter te begeleiden.
We merken dat jonge Oekraïners geen tot weinig aansluiting hebben bij hun Nederlandse klasgenoten. Vanwege de taalachterstand bestaat ook het vermoeden dat een deel van hen te maken heeft gekregen met onder advisering (bekend probleem bij NT2 kinderen).
Hoe zie jij jouw rol in de pedagogische basis? En/of welke vragen heb je hierover?
Op 25 november staat het webinar ‘Wat is (mijn rol in) de pedagogische basis? - Leer hoe jij bijdraagt aan het versterken van de pedagogische basis voor kinderen en jongeren' gepland. Om de inhoud zo goed mogelijk aan te laten sluiten, vragen we graag jouw input over hoe je kijkt naar jouw eigen rol als...
Hoe geef jij als professional vorm aan domeinoverstijgend samenwerken in je dagelijkse praktijk? En welke tips zou jij iemand anders geven om domeinen te doorbreken?
Het klinkt eenvoudig: "we gaan domeinoverstijgend samenwerken." Maar hoe ziet dat er echt uit in de praktijk? Wat gaat er goed, waar loop je tegenaan, en wat is je succesformule? In welk domein lukt het juist goed, en waar is het een uitdaging? Hoe maak jij de stap van woorden naar daden?
Ik zoek naar een intensieve vorm van gezinsondersteuning voor een gezin in Noord Limburg. Wie heeft tips?
Zijn er alternatieven voor Multi Systeem Therapie (MST) / intensieve opvoedondersteuning? Dit om een ouders weer in de ouderrol te krijgen en grip op hun kinderen te krijgen, hier is al veel hulpverlening geweest de laatste jaren daardoor is er laag vertrouwen in hulpverlening en spelen er best wel wat...
Ben jij of ken jij een gedragswetenschapper die kennis of ervaring heeft met het implementeren van de verklarende analyse? Ik wil graag onderzoeken hoe je de verklarende analyse kan gebruiken als er sprake is van (een vermoeden van) LVB.
Hoe gebruik je het als instrument, hoe bespreek je de uitkomst, etc. Daarnaast ben ik ook op zoek naar goede ideeën voor het maken van het duidelijk gezinsplan zodat het voor de doelgroep ook echt van meerwaarde is.
Welke mogelijkheden zijn er om een cliënt met LVB en middelengebruik, zo snel mogelijk naar een begeleid wonen-plek te krijgen, zonder dat het eerst volledig uit de hand loopt. Er is een WLZ-indicatie!
We hebben al sinds maart intensief geprobeerd een veilige woonplek te regelen, zelf buiten zijn woonplaats, maar merken dat de situatie nu zo zorgelijk is dat het Veiligheidshuis is ingeschakeld.
Welke goede voorbeelden of initiatieven om de pedagogische basis te versterken kennen jullie?
Vanuit het Platform team willen we de komende periode meer aandacht besteden aan het thema ‘samen versterken van de pedagogische basis’. De pedagogische basis gaat over de hele wereld om onze kinderen, leerlingen, jongeren en gezinnen heen. Het gaat over hoe we als volwassenen met ze omgaan (zowel in...
Welke invloed heeft het aantal kinderen in een gezinshuis op de ontwikkeling en het welzijn van een kind?
De laatste jaren zien we dat kinderen vaker in een gezinshuizen geplaatst worden i.p.v. een pleeggezin of instelling. Maar we zien ook dat gezinshuizen soms wel heel veel kinderen opvangen.
Een gezinshuis met 9 kinderen, waarbij één kind niet meer kan blijven wonen, voor de zesde keer uithuisgeplaatst...
Welke organisaties benutten ervaringskennis daadwerkelijk in het maken van beleid? Ik zoek goede voorbeelden van instellingen, gemeenten, zorg- welzijn organisaties etc.
Hoe wordt ervaringsdeskundigheid benut in het formuleren van beleid? Worden er ervaringsdeskundigen , aangenomen, gedetacheerd? Of wordt er samengewerkt met organisaties waar ervaringsdeskundigheid aanwezig is? Wat zijn redenen om ervaringsdeskundigheid wel of niet te benutten?
Kunnen jullie mooie voorbeelden geven van succesvolle samenwerkingen tussen de zorgsector en de sport/beweegsector?
Update:
Hartelijk dank voor jullie uitgebreide reacties! Er zat veel waardevolle informatie tussen. Op dit moment werken wij aan een document waarin al deze initiatieven opgenomen worden. Dit document dient als inspiratie voor mooie voorbeelden. Wanneer dit gepubliceerd is zal er een nieuwsbericht over...
Wie heeft ideeën om voldoende budget te blijven vergaren voor een burgerinitiatief? Burgerinitiatief is geen rechtspersoon en kan zodoende niet zomaar aanspraak maken op fondsen en subsidies.
Ik draai nu 2,5 jaar mee in een burgerinitiatief dat mensen met elkaar verbinden wil. Wekelijks ontvangen we 50-80 gasten van diverse pluimage. Maar, we zijn geen rechtspersoon en merken dat je dan al snel naast bepaalde potjes grijpt. Want rechtspersoonlijkheid lijkt een harde voorwaarde. Nu maken we wel...
Voor een 62 jarige man zoek ik een steungroep/praatgroep om op laagdrempelige wijze sociaal contact aan te gaan. En waar men rekening houd met zijn beperkte sociale vaardigheden.
Meneer woont in Slotervaart. Meneer mist momenteel een steunfiguur en kan met zijn problemen niet goed terecht bij zijn gezin en familie. Ik gun meneer om op een veilige plek laagdrempelig contact te maken met andere mensen.
Welke tools en methodieken zet je in rondom mentale gezondheid bij jongeren? Zijn er specifieke instrumenten of gamification-tools die helpen dit thema bespreekbaar te maken?
Ik werk aan het ontwikkelen van nieuwe tools om mentale gezondheid, vooral bij jongeren, op een laagdrempelige manier bespreekbaar te maken. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen en welke tools op het platform effectief blijken binnen dit thema.
Welke sociale professionals hebben tips voor een geschikt instrument om cliënten 'aan de voorkant' verbreed uit te vragen?
Voor de medewerkers van onze welzijnsorganisatie zijn wij op zoek naar een goed instrument (en een training) om cliënten aan de voorkant verbreed uit te vragen op verschillende leefgebieden / domeinen. Waarschijnlijk gaan we sowieso werken met het model van Positieve Gezondheid. Maar dat instrument is al...
Wie kent iemand met LVB die sport of zou willen sporten, en daar meer over wil en kan vertellen in een online interview?
Ik doe bij het Mulier Instituut onderzoek naar vanzelfsprekend sporten en wat dit voor mensen met een beperking/handicap zelf precies betekent. Ik neem daarbij interviews af bij verschillende mensen met diverse beperkingen/handicaps. Iemand met LVB die dat ook wil en kan doen is echter niet zo makkelijk...
Ken jij voortgezet onderwijs scholen die werken met Positieve gezondheid? We willen graag ervaringen delen.
Steeds meer Voortgezet Onderwijs scholen werken met Positieve Gezondheid. Graag komen wij in contact met deze scholen. Er zijn namelijk scholen die graag hun kennis en opgedane ervaringen willen uitwisselen. Graag willen ze ook leren van andere scholen en eventueel dingen samen ontwikkelen. Wellicht...
Welke gemeenten/maatschappelijke organisaties hebben ervaringsdeskundigen in dienst met betrekking tot armoedebeleid? Ik kom graag in contact om van te leren.
Vanuit Burgerkracht Limburg organiseren wij eind september een bijeenkomst in Limburg met het thema 'ervaringskennis in armoedebeleid'. In ons werk zien wij dat veel gemeenten werken vanuit o.a. ervaringskennis maar nog niet altijd de kennis hebben om mensen met ervaringskennis en/of ervaringsdeskundigen...