Vraag

28 maart 2024
Profielfoto van Suzi Amma
Systeem therapeutisch werker

“Voor een moeder met een kind met autisme en adhd, in een samengesteld gezin, zoek ik effectieve manieren in het omgaan met escalaties.
Hebben jullie suggesties of handvatten die haar kunnen helpen?”

Toelichting

Ik ben op zoek naar effectieve manieren, tips of methodes die een moeder helpt om te gaan met escalaties met haar 12 jarige zoon die diagnose ADHD en Autisme heeft. 

Motivatie

Ik begleid een moeder en kind dat kind is 12 jaar oud zit op VMBO school, die gediagnosticeerd is met ADHD en autisme. De moeder, die in een samengesteld gezin woont, met twee andere jongens van haar nieuwe vriend van ook 12 en 16 haar oud zoekt naar effectieve manieren om, om te gaan met escalaties in huis. Hebben jullie suggesties of handvatten die haar kunnen helpen bij escalaties in huis met haar zoon?

Profielfoto van Margreet Timmer
Kwartiermaker, projectleider, ervaringsdeskundige

Wat versta je onder escalaties? Waar komen die vandaan?
Moet je wel iets doen aan de escalaties of de redenen ervan aanpakken?

Profielfoto van Marie-Josée Halman
Docent wiskunde, rekencoördinator en hypnotherapeut (zelfstandige)

Hechtingstherapie mbv hypnotherapie. Werken met de moeder, waardoor de leerling/het kind automatisch transformeert en alles harmonieuzer gaat verlopen. Google maar eens.

Profielfoto van Mirjam Damen
Ervaringsdeskundige

Sorry de reactie was van Mirjam Damen ervaringsdeskundige ouder en werkzaam bij de AIL van oudervereniging www.Balansdigitaal.nl

Profielfoto van Mirjam Damen
Ervaringsdeskundige

Dag Suzie, wat super belangrijk is dat alle betrokkenen weten/voelen wat het betekend om de diagnose te hebben, waar loop je dan praktisch tegen aan, wat triggert de ADHD/Autisme, Als de persoon zelf dit in een gesprek met de andere betrokkenen kan aangeven is dat al een groot goed. Vervolgens zijn structuur regelmaat, voorspelbaarheid vaak erg helpend als die in het gezin geboden kan worden.
Is er een escalatie dan helpt het niks om op het moment zelf dingen te zeggen......laat de persoon naar zijn/haar eigen kamer gaan, uit de situatie en kom er op een ander (rustig)moment op terug. Je kunt ook zelf uit de situatie stappen, dat helpt echt!
Tevens is het goed om goed te observeren wanneer, door wie, wat ,zo n escalatie ontstaat. Kinderen onderling weten vaak precies de triggers vd ADHD-er/ASS-er en mogen daar dus ook op aangesproken worden, laat dat! Het hebben van een diagnose is trouwens ook geen vrijbrief voor het gedrag wat ten toon gespreid wordt.
zie mogelijk; www.balansdigitaal.nl enhttps://www.autisme.nl/

Profielfoto van Wendy Kaal
Gedragswetenschapper Jeugdbescherming Save Utrecht Stad

Ik moet ook denken aan de methode verbindend gezag en geweldloos verzet.

Verbindend gezag is gebaseerd op de principes van geweldloos verzet: een overtuiging die ervan uitgaat dat je geen controle hebt over het gedrag van een ander maar wel je eigen gedrag kunt veranderen. Het is een andere manier om vorm te geven aan ouderschap en ouderlijk gezag en (ernstig) probleemgedrag te stoppen.

Ik zou een zorgaanbieder in je eigen regio zoeken, mogelijk is deze website daarbij helpend:
https://www.geweldloosverzetnieuweautoriteit.nl/utrecht

Profielfoto van JP de Groot
Wijkteammedewerker

Ik lees in de meeste antwoorden meteen een advies van wat je zou kunnen doen. Daar zitten op zich aardige tussen, maar ze zijn eigenlijk redelijk uit de lucht gegrepen aangezien er erg weinig info door de vraagsteller is gegeven. Ik snap niet goed dat er maar heel weinig wordt doorgevraagd.
Er kunnen allerlij aannames worden gedaan zoals dat de kindproblematiek de oorzaak is, maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn. het samenstellen van het gezin zou een probleem kunnen zijn, maar over de andere twee lees ik (nog) niks. Moeder kan gedrag vertonen dat haar kind in de war brengt, over haar manier van doen en laten lees ik ook (nog) niks. En zo kan ik nog wel doorgaan.

Ik zou wensen dat er meer info gedeeld wordt voordat er een vraag gesteld word, maar ook dat er door gevraagd wordt als er een vraag gesteld wordt met weinig info.

Profielfoto van Conny Parlevliet
Ambulant persoonlijk begeleider

Goedemorgen Suze,
Ik zou als eerste adviseren dat het gezin psycho educatie krijgt door bijvoorbeeld een autisme coach, zodat het hele gezin en de mensen uit het netwerk duidelijk is wat autisme precies inhoud en wat helpt en niet helpt. Daarnaast zou ik ze bekend maken met de methode Geef mij de vijf.
Mensen met autisme hebben hebben veel duidelijkheid en structuur nodig. Volgens de methode Geef mij de vijf duidelijk bieden met Wie, wat, waar, wat, enz. Maak een dagschema voor de ingevulde en niet ingevulde tijd met behulp van picto`s. Leer ouders hoe ze via de methode `Geef mij de vijf`het kind kunnen helpen met visueel maken van situaties door uit te tekenen.
Maak een signaleringsplan die je met het hele gezin maakt en daarna ophangt in het zicht, zodat iedereen weet wat ze juist wel of niet moeten doen wanneer hij in fase oranje of rood zit.

Heel veel succes.

Profielfoto van Eveline Zwaard
Consulent Toegang Zorg en Welzijn

Hoi Suzi,

Ik heb zelf in mijn werk veel gehad aan de Basic Trust methode. Daarnaast lees ik hieronder ook over geweldloos verzet, ik luister op spotify een leuke podcast die heet: de geweldloze podcast. Misschien is dit wat voor ouders. Wellicht kun je hier wat mee, succes!

Profielfoto van Chantal van Doremalen
School maatschappelijk werker en opvoedondersteuner

Hoi Suzi, methode 'Geef me de vijf' kan helpend zijn om afspraken te maken.
Snel gezocht op internet kan dit je een idee geven: https://www.geefmede5.nl/methodiek/ouders
Succes!
Groetjes,
Chantal van Doremalen

Profielfoto van Jamila Flantua
Spilfunctionaris

Hi,

Hebben jullie ook wel eens gedacht aan een derde partij?
020 Crisis preventie kan 24/7 per dag gebeld of geappt worden door zowel ouder of jongere. Zij kunnen dan hun hart luchten, om advies vragen of de jongeren kan zelfs ervoor kiezen om uit de situatie te stappen en even bij 020 te zijn. Mocht dit wat zijn dan raad ik je aan om even de website te bekijken.

https://www.levvel.nl/folder/020-lidmaatschap-247-extra-hulp-voor-als-het-even-niet-gaat

Profielfoto van Johan Donker
MDFT therapeut en ouderschapsbemiddelaar

Hoi Suzi,

zoals hieronder ook al iemand schreef: Welke boodschap wil deze jongen afgeven met zijn gedrag? Het lijkt me goed om daar eerst achter te komen. Gedrag heeft een functie, probeer niet direct de escalaties te verminderen maar ga onderzoeken waar het vandaan komt en welk nut het heeft. Wat bereikt hij hiermee? Levert dit hem aandacht op van zijn moeder? Is dat eigenlijk zijn behoefte?

Hoe is het contact met zijn biologische vader? Welke spanningen levert het wonen in een samengesteld gezin op voor hem? Is er voldoende structuur en duidelijkheid? Zijn de escalaties er ook op andere leefgebieden (school, sport, enz)?

Kortom: Eerst vertragen, de kern ontdekken en dan samen met het kind en zijn moeder in gesprek om vanuit hun relatie te werken aan oplossingen. Kan hij op een andere manier bij zijn moeder aangeven wat zijn behoefte is?

Groet,
Johan Donker

Profielfoto van Erik Blaauw
Zorgcoördinator

Goeiemorgen Suzi

Nieuwe Autoriteit / geweldloos verzet is een methode die ontwikkeld is door Haim Omer.
Mariëlle Beckers schreef het al. Er is een boekje verkrijgbaar en enkele GGZ instellingen bieden het aan. (Jij ook @Marielle Beckers?)

https://www.bol.com/nl/nl/p/nieuwe-autoriteit-voor-ouders/9200000096044928/?Referrer=ADVNLGOO002008J-G-148325155364-S-1970250999972-9200000096044928&gad_source=1&gclid=CjwKCAjwtqmwBhBVEiwAL-WAYX5XV1Sf-PZ6fkADwMB-TEOXkPWmSo4LoX-v0lvanqDO27RddF1U-xoCiBgQAvD_BwE#modal_open

Hartelijke groet

Erik Blaauw

Profielfoto van Latife Sengul Bozkurt
Beleidsanalist, beleidsmedewerker, adviseur, ambassadeur, onderzoeker, coach, therapeut, trainer

Hoi Suzi,
Ik lees dat je al wat reacties hebt ontvangen mooi om te zien. Waarschijnlijk kun je daar al mee verder komen. Aanvullend zou ik willen aangeven, en dit is dan even uit een ander hoek, dat voeding een belangrijke parameter is die gunstige effecten kan hebben op kinderen met oa autisme, adhd. Ik wil t niet als wondermiddel neerzetten maar er zijn voorbeelden en onderzoeken waarbij bijv een tekort aan (bepaalde) mineralen de gevolgen van deze aandoeningen behoorlijk kan verergeren (en wanneer je juist goed in je voedingsstoffen zit ben je bijv weerbaarder om de uitdagingen van t leven aan te kunnen) Om escalaties te voorkomen zie ik hier dan ook zeker kansen in om t voedingspatroon van t gezin en t kind mee te nemen in de analyses zodat je aan de voorkant al wellicht stappen kunt nemen en eventuele zwaardere hulp kunt voorkomen. Daarnaast zou ik ook naar de leefstijl kijken en wellicht daarin ook al kleine verandering in laten maken. Overprikkeling kent zn triggers maar ook zn tegenhangers waardoor de prikkels weer mogen verminderen. Laatste jaren is moestuinieren bijv een onwijs mooi project waar niet alleen kinderen maar ook volwassenen blij van kunnen worden met bewezen voordelen. Misschien te out of the box maar ik wilde het wel noemen. Mocht je nog vragen hebben, ik denk graag mee. Mail mij anders via info@Lafem.eu

Profielfoto van Dannie Siebers
Ervaringsdeskundige

Dag Suzi, ik vindt lastig om goed te omschrijven zonder extra informatie van moeder en kind. Kan ik deze moeder helpen, heel waarschijnlijk wel. Inzicht krijgen in redenen van overprikkeling, onbegrip met als gevolg escalaties is puzzelen maar dat kan wel veel opleveren.
Als moeder gesprek wil met een familie ervaringsdeskundige sta ik daar voor open.
Met vriendelijke groet Dannie Siebers
Familie ervaringsdeskundige Zorgbelang Inclusief

Profielfoto van MARIA Houben
Ervaringsdeskundige

Vraag eens of iemand de Tool Autisme op je bord kent. Dit is een praatstuk en en dat kan zeker in een samengesteld gezin zeer helpend zijn. Doordat met onderwater, de wortels van de boom gewerkt wordt krijg je ook duidelijk waar de uitbarstingen vandaan komen. https://extrass.nl/academy/

Profielfoto van Sabrina Van Haaren
Ervaringsdeskundige

Ik heb als moeder met ADHD en een zoon die ook die diagnose heeft (met een vader die autisme heeft) goede ervaringen met geweldloos verzet van Haim Omer.

Profielfoto van Mieke Venner
Bestuurder Hoeve de Kaolder

Via leudal CJG kun je deze vraag ook beantwoord krijgen. Lukt het CJG niet dan verwijzing Hoeve de Kaolder voor ondersteuning om mee te kijken wat er laag drempelig opgelost kan worden. Of indien wenselijk door verwijzing naar onze poli van de Mutsaersstichting waar GW er mee kan kijken.

Groet Mieke Venner

Profielfoto van Diana de Rijke
Diana de Rijke
Ervaringsdeskundige

ter aanvulling op eerder gegeven antwoorden:
https://www.autisme.nl/flevoland/nva-locaties-flevoland#nva-almere

Profielfoto van Marielle Beckers
Orthopedagoog/eigenaar

Hoi Suzi,

Ik heb hele goede ervaringen met de methode geweldloos verzet. Er is veel over te vinden, goede literatuur maar eventueel ook cursussen.

Profielfoto van Bert Stavenuiter
Directeur

Ha Suzi,
Naasten in onze omgeving zweren bij de workshop Vebindende gespreksvaardigheden. Zie link

Profielfoto van Hetty Koenraads
Psychiatrisch Maatschappelijk Werker / Equine Assisted Therapist

Hallo Suzi, escalaties komen ergens vandaan. Gedrag heeft betekenis. Zeker bij ontwikkelingsstoornissen zit het daadwerkelijke probleem vaak elders - en dat vraagt aanpassingen op een ander niveau. Het is een expertise om dit gedrag te lezen en te verstaan - in de context van kenmerken van autisme en ADHD. Om vervolgens adequate interventies te kunnen doen. Vaak liggen de antwoorden in aanpassing van omgeving, communicatie, timing, tempo enzovoort.

Als je die expertise zelf niet hebt, betrek iemand met kennis van de gedragskenmerken, horend bij deze verstoorde ontwikkeling.

Vriendelijke groeten,
Hetty

HomeTijdlijnVraag & AntwoordChannelsProfessionals