Vraag

2 november 2023
Profielfoto van Lilian Martins
Opbouwwerker

“Een drietal bewonersverenigingen willen graag verjongen in de wijk waarin ik werkzaam ben… hebben jullie tips? Alvast bedankt.”

Profielfoto van Natasja Verhoogt
Maatschappelijk Makelaar

Hi Lilian,

Ik sluit mij aan bij de reacties over 'in gesprek gaan met'. Vaak willen we VOOR een doelgroep iets organiseren en vergeten we MET de doelgroep iets te organiseren. De lege plek aan tafel zoals ze dat bij Briljante Mislukkingen ook noemen :).

Hou voor jezelf als bewonersvereniging het grotere plaatje in beeld. Waarom willen ze verjongeren? Hoe ziet dat ideale plaatje eruit? En ga vervolgens in gesprek met de doelgroep. Als we aan dit ideale plaatje willen voldoen: wat heb jij dan nodig om hier geïnteresseerd in te raken?

Ik weet zeker dat dit soort gesprekken zorgen voor het verbreden van perspectief. Mooie gesprekken gewenst!

Profielfoto van Monique Verhaegh
Vrijwilliger

Doe een "open inloop" koffie in de geest van burendag.
Als je projectmatig wil werken helpt het ook om aante geven hoelang je een project wil draaien. 3 maanden, 6 maanden, 1 jaar. Het project heeft dan een kop en een staart >> dan is het klaar/afgerond. De nieuwe vrijwilliger wil zich niet meer voor heel lange tijd binden.

Profielfoto van Jovanca Ritfeld
Jovanca Ritfeld
Bewoner

Als buurtmoeder heb ik ervaren dat de jongeren moeilijk bereikbaar zijn. Zeker als het gaat om zichzelf hoorbaar te maken. Dit heeft te maken met het tekort aan vertrouwen!
Er moet eerst vertrouwen zijn voor zij zich openstellen. Met events zoals een sport en spel dag kom je al een stap vooruit. Ook is creatief bezig zijn iets waar jongeren op reageren. Zo bereik je de jongeren het meeste, en kan je ook op een niet autoritaire wijze de barrière breken en een vertrouwen beginnen te bouwen.

Profielfoto van Ester van Vugt
Adviseur Beleid en Implementatie

Organiseer een thema-avond. Doe dat op een tijdstip dat ook werkende beter beschikbaar zijn. Bij het uitnodigen benader de jongeren persoonlijk en spreek ze aan. Als er actiepunten uit de bijeenkomst komen dan kun je kijken of en hoe die ook door jongeren opgepakt kunnen worden en kan dat een eerste start zijn om jongeren meer betrokken te krijgen.

Profielfoto van Monique Verhaegh
Vrijwilliger

Ga in gesprek met elkaar om thema's die spelen op te halen. Gedeeld doel geeft kracht in samenwerking.

Profielfoto van Henk Bosma Gelderman
Henk Bosma Gelderman
Ervaringsdeskundige

Het beste lijkt toch als eerste gesprekken aan te gaan met de mensen om bekendheid te vergroten en te horen waar wensen en verwachtingen liggen. Daar kun je dan op inhaken in het werven

HomeTijdlijnVraag & AntwoordChannelsProfessionals