Vraag

27 november 2018
Profielfoto van Linda Verschuur - Otter
Toegepast gerontoloog i.o. / Casemanager en raadslid

“Ik ben op zoek naar voorbeelden waarbij inwoners van een wijk betrokken worden of bereid zijn om vrijwilligerswerk uit te voeren voor mensen met dementie in een verpleeghuis (PG) in dezelfde wijk.”

Profielfoto van Noël Josemans
Cultureel Maatschappelijk Aanjager

De Sociale Sportschool brengt buurtbewoners in contact met ouderen (ook met dementie) uit een PG door ze samen te laten sporten (Bootcamp met rolstoelen) in het nabij gelegen park. Het woord vrijwilligerswerk wordt niet genoemd. De sporters doen mee uit intrinsieke motivatie (sport) en dat is juist de kracht van het concept.

Profielfoto van Sjef van der Klein
Sociaal Werker

https://samendementievriendelijk.nl/

Misschien heb je daar iets aan!

Het begint met informatie/bewustwording breed uitrollen in de wijk; hopen dat ze vanuit daar zich ook inzetten voor andere (thuiswonende ouderen met geheugenproblemen).

Zoek een goede opbouwwerk / sociaal werker; mooi om samen verbinding te leggen tussen intra/extramuraal.

Profielfoto van Bas Immerzeel
Dorpencoördinator

Hoi Linda,

op dit moment bezig met de ontwikkeling van dagbesteding als algemene voorziening om de inzet van maatwerkvoorzieningen vanuit de WMO te beperken.
We gaan er daarbij vanuit dat iedereen van waarde kan zijn voor een ander, een soort ROI gedachte: de dagbesteding die jij gebruikt, levert iets op voor een ander.
Daarbij merk ik dat er veel meer een beroep op wordt gedaan dan enkel diegene die maatwerkvoorzieningen zouden gebruiken en dat het ook een vorm wordt om vrijwilligerswerk te organiseren voor hen voor wie dat lastig is zelf te doen. ik stuur je een infosheet via een PB.
We benutten hierbij alle mogelijkheden die de gemeenschap te bieden heeft, denk aan ondernemers, (sport)verenigingen, buurtcentra, scholen,... en dus ook dagbesteding of woonvoorziening voor mensen met dementie.

HomeTijdlijnVraag & AntwoordChannelsProfessionals