“Heeft er iemand ervaring met het inzetten van participatie tools om samen met kinderen van 10+ de openbare ruimte vorm te geven? Zijn er voorbeelden bekend waar digitale innovatie is toegepast in een speeltuin of openbare ruimte ?”
Toelichting
Het gaat vooral om participatie tools gericht op kinderen. Voor mijn studie wil ik onderzoek gaan doen naar bovenstaande. Op dit moment ben ik vooral bezig om me te orienteren, van wat er allemaal al is.
Motivatie
Voor mijn master Health innovation aan de NHL/Stenden mag ik dit jaar bezig met onderzoek.
Graag wil ik onderzoek doen naar de invulling van openbare ruimte voor kinderen vanaf 10+. Aanleiding voor dit thema, dat in de gemeenten waarin ik werkzaam ben, de openbare ruimte, en dan vooral de speeltuinen ingericht zijn voor kinderen t/m 8 jaar.
Kinderen geven dit zelf ook aan.
Werkgebied
Welzijn, Provincie Friesland.
Kijk eens op https://beganegrond.nl/sferologie/
De ontwerpster hiervan, Angélique Nossent, heeft veel ervaring met het inrichten van speelplekken, in Rotterdam, en betrekt daar ook kinderen bij.

Hoi Alie,
Vanuit Child Friendly Cities (kindvriendelijke steden netwerk) delen we veel goede voorbeelden. Kijk eens rond onder het kopje INSPIRERENDE VOORBEELDEN op https://vng.nl/artikelen/child-friendly-cities-in-nederland. Binnenkort komt daar weer een nieuw artikel over de kindertoolbox van de gemeente Groningen. Erg inspirerend voorbeeld!
Ook kan ik je de werkwijze van onze netwerkpartner Gooitske Zijlstra van harte aanbevelen. Zij ontwikkelt en maakt proeftuinen voor verkeersveiligheid door de ogen van kinderen. Dit doet zij met verschillende middelen om onderzoek te doen met de kinderen (Minecraft, Go-Pro, Fotografie, Ontwerpen, debat en andere). Ze is te vinden en te benaderen via LInkedIn.
Wij zoeken nog gemeenten met goede voorbeelden, dus tips zijn welkom! En iedereen kan zich aansluiten bij ons netwerk kindvriendelijke steden via de DOE MEE-knop op de eerder genoemde website.
Tot ziens! Met kind-/jeugdvriendelijke groet van Linda Nugter, kwartiermaker ChildFriendlyCities NL
https://www.pharos.nl/nieuws/kinderen-kunnen-zeker-meedenken-over-hun-leefomgeving/ En hier is het voorbeeld waar Lydia en ik op doelen.
Toevallig zag ik deze week een update van minecraft for educational purpose.
https://education.minecraft.net/nl-nl/homepage
misschien is daar wat te vinden voor je.
succes
In de gemeente Sluiskil op een basisschool hebben ze de Leefplekmeter met kinderen gebruikt. Zie voor de Leefplekmeter: https://www.pharos.nl/kennisbank/de-leefplekmeter-wat-vind-je-van-je-leefplek/.
Marieke van Gene, communicatieadviseur Pharos bij bereiken en betrekken, is bezig met een kort verhaal (praktijkvoorbeeld) dat, begrijp ik, binnenkort op www.gezondin.nu wordt geplaatst.
http://www.tuinenvlinder.nl/anneke-rodenburg/
Je kunt Anneke vragen. Die ontwerpt veel in de openbare ruimte, samen met kinderen. Ze heeft veel contacten ook. Ik verwacht dat zij je wel verder kan helpen.
Succes, Margreet Vossebelt
Hoi Alie,
Ken je de speeltuinbende (www.speeltuinbende.nl)? Daar zijn schouwlijsten te vinden die kinderen kunnen gebruiken om speeltuinen en gebouwen bij speeltuinen te schouwen. Zij werken ook met speeltuinbendes, dus kinderen die toetsen hoe toegankelijk een speeltuin is (kunnen kinderen met en zonder beperking er SAMEN spelen).
Vanuit Toegankelijk Zwolle kan ik je ook wel in contact brengen met een aantal mensen die zich bezig houden met kinderparticipatie en de input van kinderen bij het ontwerpen van de openbare ruimte (o.a. gericht op de verkeersveiligheid). Daarbij worden ook weer kinderen met en zonder beperking betrokken. Voor meer info kun je me het beste even mailen op info@toegankelijkzwolle.nl
Groet, Lieke
Er is op 22 en 23 september een vakbeurs Openbare Ruimte in Utrecht. https://openbareruimte.nl/ wellicht daar je licht eens op steken. Zie ook platform buitenspelen.nl

Dag Alie, groene schoolpleinen zijn daarvoor een goed voorbeeld, Springzaad is een organisatie die daar veel mee doet maar ook IVN met Tiny forest aanpak doet veel met
deze leeftijdsgroep. Misschien kun je contact met beide opnemen. Brengt je vast verder. H groet, Hans Dekker
Dag Alie,
Vanuit mijn freelance werk was ik in 2018 bekend met Superwijk in de Banne (Amsterdam Noord. Superwijk is een sociaal artistiek participatietraject, dat vertrekt vanuit de eigen ervaring van kinderen van de publieke ruimte in de Banne naar hun creatieve oplossingen en eigen visievorming binnen het Groen, Licht en Speelveld. De uitkomsten van dit project worden de initiatiefnemers vertaald naar concrete voorstellen voor de inrichting van de Banne-Noord. Eén van dee ontwerpen uit DNB1 is in 2019 uitgevoerd als lichtobject in de openbare ruimte i.s. m. de Gemeente Amsterdam.
https://www.merelnoorlander.com/de-nieuwe-banne-4-superwijk/
Hoi Alie,
Leuke vraag! Binnen onze projecten in buurten betrekken we kinderen altijd op diverse manieren. Kan gaan om openbare ruimte, maar ook bijvoorbeeld bij de herinrichting van schoolpleinen.
Nadruk ligt daarin (nog) wel op de basisschoolleeftijd. Je kunt bijvoorbeeld eens kijken op https://jantjebeton.nl/projecten/13-gezonde-buurten-spelen-en-ontmoeten of https://gezondeschoolpleinen.nl/.
Neem gerust even contact op als je vragen hebt.
Groet, Malou
(m.durve@jantjebeton.nl)
De gemeente Rotterdam heeft een mooi initiatief waarbij burgers kunnen participeren in ontwerp van de openbare ruimte middels een app waarbij de nieuwe plannen over de omgeving geprojecteerd kunnen worden op je mobiele telefoon.
https://www.bouwenaanrotterdam.nl/3d-bouwprojecten
Hai Alie,
Je zou kunnen praten met Arjen van Heus van Plygrnd city. Hij heeft hier ervaring mee met onder andere Hoodlab. Kijk maar eens op hun site.
https://plygrnd.city/ of https://hoodlab.bl
succes
Heb je al geïnformeerd bij Stichting Alexander? En ook @Froukje Hajer kan je veel vertellen
Binnen de gemeente Utrecht is er jaarlijks een participatie traject vreedzame kinderraad. Hierin wordt er met de kinderen uit verschillende wijken. Een voorstel gedaan om in hun eigen wijk diverse dingen te veranderen. je kunt via de site van vreedzame wijk hier meer over vinden
www.stichtingvreedzaam.nl%2F&usg=AOvVaw1Vzw5WL9IXW_Hue6Rd3i_T">https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjXh9Xrr43zAhWP2qQKHe_qBIYQFnoECAkQAQ&url=https%3A%2F%2Fwww.stichtingvreedzaam.nl%2F&usg=AOvVaw1Vzw5WL9IXW_Hue6Rd3i_T
Dag Alie, We hebben in Nederland de Leefplekmeter geintroduceerd, en mijn collega heeft daar (ism de HAN) ook een kindversie van gemaakt. Dat is een leuke manier om met kinderen concreet in gesprek te gaan over wat ze goed vinden en minder goed. Gaat niet specifiek over speeltuinen, maar ook over de routes, veiligheid etc.
https://www.gezondin.nu/kennisbank/de-leefplekmeter-2/ Hier vind je de reguliere versie. De kindversie staat nog niet online (is meer een workshop) maar neem gerust contact op als je meer wil weten. Er is ook een eenvoudige versie (B1) bijna af.
Groeten Annelies (Pharos) a.acda@pharos.nl
Dag Alie, als ik jou was zou ik het navragen bij de NUSO te Utrecht www.nuso.nl
Succes!