Vraag

6 januari 2021
Profielfoto van Thomas Dollevoet
Adviserend projectleider

“Welke elementen zijn van belang bij het neerzetten (en behouden) van een goede samenwerking tussen zorg & welzijn, aan de hand van Welzijn Op Recept ?” En hoe kan je dit het beste aanpakken in Coronatijd?”

Toelichting

Bij het implementeren van Welzijn Op Recept is het belangrijk dat er vanaf het begin wordt geïnvesteerd in de samenwerking. Het is hierbij van belang dat men elkaars professionele werkwijzen leert kennen, maar elkaar vooral ook op persoonlijk vlak leert kennen. Ik ben benieuwd naar praktijk gerelateerde ervaringen die inzichtelijk maken hoe je de samenwerking tussen sociaal werker en de huisarts/POH'er, vooral in de beginfase, zo stevig mogelijk kan neerzetten. Het betreft hier zowel vanuit welzijnsperspectief als medisch perspectief.

Profielfoto van Ilse Rietdijk
Beweeg- en leefstijlcoach

Hallo Thomas, een mogelijk antwoord op je vraag bespreek ik liever per telefoon, omdat het zo afhankelijk is van waar je nu staat. Is er bijv. al een WoR team etc.
Laat mij weten of je dit de moeite vindt.

Groet,
Ilse- WoR begeleider Utrecht.
Ilse@ilserietdijk.nl

Profielfoto van M'hand El Aouam
Wijkcontact Medewerker Jeugd Maatschappelijk Ondersteuning

zie alternatie wijzen om de welzijn op recept in coronatijd
https://hvoquerido.nl

Profielfoto van Elsbeth Jansen
Adviseur Sociaal Domein

Hallo Thomas,
Een van de lastige punten bij Welzijn op Recept is vaak dat het start op basis van een pilot.
Om elkaar (en elkaars professionaliteit) te leren kennen moeten beide, dus welzijn en huisartsenpraktijk, tijd investeren voor (structureel) overleg en het verkennen van gemeenschappelijke thema's. Daarnaast is een structurele borging van de financiering belangrijk.

Om heel kort op jouw vraag te reageren: laat eenieder een thema toelichten vanuit de eigen professie en van daaruit kijken hoe ze elkaar kunnen aanvullen of taken van elkaar kunnen overnemen.
Ik heb een bestand bijgevoegd van een boekje dat ik samen met Willem Kemp heb opgesteld. Wellicht kun je daar nog iets uithalen. En ik beantwoord graag verdere vragen, maar daarvoor kun je het beste rechtstreeks contact opnemen (e.jansen@hzd.nu)

Hartelijke groet,

Elsbeth Jansen-Sijtsma

Profielfoto van Willemien Ebels
Willemien Ebels
Deskundige in complexe taalverwerking / bevlogen voorvechtster voor mensen met EMB

Duidelijk.
Ik zit in een aantal projecten waar die vraag ook speelt, hoe wordt het netwerk en vangnet stevig opgebouwd., een spinnenweb rond iemand die dat nodig heeft met allerlei verbindingen met korte lijnen en een stevig kernpunt; degene om wie het gaat, waar alle lijnen beginnen en weer uitkomen.
Dan gaat het bij mijn projecten om mensen met ernstig meervoudige beperkingen en degenen die voor hen 'spreken' (bijna altijd ouders).
Mijn persoonlijke overtuiging in deze projecten is dat degene om wie het gaat (of vertegenwoordiger) altijd bij de gesprekken betrokken is (in welke vorm dan ook); niets over ons zonder ons. Als we werkelijk aan vertrouwen willen bouwen dan mag degene om wie alles gaat niet ontbreken, en dat geeft soms zeker een eigen dynamiek erbij.
Misschien is het interessant om te kijken naar Pilot 5 https://www.pilot5.nl
Daar gaat het om het inzetten van een bondgenoot om welzijn op maat voor de betrokkene en diens directe leefomgeving te vergroten door niet boven of in een statische driehoek bij iemand te gaan staan, maar naast.

Ik hoop dat je er iets aan hebt.

vgr
Willemien

Profielfoto van Miriam Heijnders
Coördinator kennisnetwerk Welzijn op Recept

Beste Thomas,

Voor de opzet van de samenwerking en de implementatie van Welzijn op Recept hebben we een zgn 7-stap ontwikkeld zie https://welzijnoprecept.nl/aan-de-slag/
Wil je meer lezen over ervaringen in deze samenwerking dan kun je hier meer over lezen in het boekje Welzijn op Recept, de uitdaging van samenwerking tussen zorg en welzijn. hierin zijn 8 uitdagingen beschreven van het samenwerken, zoals bv het werken vanuit een overkoepelend belang, het omgaan van verschillen in werkwijze en taal, organiseren van overleggen en het lerend werken met elkaar. Ik vind het lastig om iets te verkopen, maar voor 9,50 euro krijg je dan veel praktijkervaringen die je vast een eind verder helpen.
https://welzijnoprecept.nl/product/boek-welzijn-op-recept-de-uitdaging-van-samenwerking-tussen-zorg-en-welzijn/
Met vriendelijke groeten,
Miriam Heijnders

Profielfoto van Willemien Ebels
Willemien Ebels
Deskundige in complexe taalverwerking / bevlogen voorvechtster voor mensen met EMB

He Thomas,
Interessante vraag.
Wie moeten elkaars professionele werkwijzen kennen, gaat de vraag over de professionals? En hoe is daarin de relatie met degene om wie het gaat, de sleutelfiguur?

HomeTijdlijnVraag & AntwoordChannelsProfessionals