Ben jij geregistreerd bij Registerplein?
Behaal registratiepunten op 1SociaalDomein door het beantwoorden van vragen en zelf bij te leren!
In Breda is gestart met "Verbindingsprofessionals JGZ" die de samenwerking tussen het sociaal- en medisch domein gaan versterken. Voor het goed inrichten van deze functie ben ik op zoek naar ervaringen uit het land.
Beste Esther,
Een van de domeinen van JOGG is verbinding preventie en zorg. Het is interessant om je daarin te verdiepen zodat je niet alleen in de uitvoering actief kunt zijn, maar ook op beleidsniveau kunt zorgen voor borging.
Met vriendelijke groet
Sione
Ik ben poh ouderen. Ben al jr bezig met actieve samenwerking WMO en professionals eerste lijn. Momenteel een intakeformulier aan ontwikkelen.
Daarnaast zijn er in gemeente twee poh’s jeugd aangesteld die spreekuren hebben vanuit huisartsenpraktijk . Dit blijkt inmiddels al kosteneffectief en vergroot de samenwerking med domein en soc domein. Daarnaast een snelle opvolging van een probleemsituatie
Goede vraag Esther,
deze samenwerking krijgt zeer divers gestalte.
Niet in het minst omdat huisartsen, zeker nu, onder forse tijdsdruk werken.
Voorts was en is(?) de privacybescherming matig geregeld.
Mijn ervaring (na 40 jaar praktiseren als huisarts) is dat als huisartsen zelf met een aantal praktijken, 3-5, de planning en agenda ter hand nemen, er meer kans van slagen is om een goede samenwerking te realiseren.
NB in de laatste 3 decennia van de vorige eeuw waren de hometeams succesvol, effectieve en nabije samenwerking van huisarts - wijkverpleging - AMW - thuiszorg - soms zelfs aangevuld met de wijkagent.
Dus de huidige zoektocht naar samenwerking tussen sociaal en medisch domein is eigenlijk de zoektocht naar het hometeam 3.0
Dag Esther,
deze vraag kan je het beste stellen aan Jan Joost Meijs die een kenniscentrum Welzijn op recept runt. zijn mailadres is jj.meijs@solcon.nl
Succes en vriendelijke groet,
Jan walburg
Bij ons wordt er door de gemeente 1x per 6-8 weken een gesprek tussen professionals uit het sociale domein en (praktijkondersteuners van de) huisartsen gefaciliteerd. Andere professionals uit het medische domein zijn ook welkom, maar sluiten zich nog wat minder aan. Daarnaast werken wij vanuit Welzijn samen met enkele huisartsen via Welzijn op Recept (WOR) en hebben we ook een welzijnspreekuur op locatie bij een huisarts. Daar komen vragen over sociale activering, mantelzorg etc. aan bod. Wellicht wordt er vanuit de gemeente nog meer gedaan, maar dit is het stukje waar ik zelf (als welzijn professional) zicht op heb.
In Hoensbroek werkt het sociaal domein samen met huisartsenpraktijken. Ik, als intaker, van het sociaal domein ben wekelijks aanwezig bij MDO GGZ/DNG/Ouderenzorg/IWA georganiseerd met de huisartsenpraktijk. Je moet leren omgaan met ander vakjargon (taal) van de verschillende organisaties en duidelijk maken dat je geen doorgeefluik bent maar dat de patient/cliënt zelf de regie heeft. In de toekomst hoop ik dan ook dat patienten/cliënten hierbij zelf kunnen aansluiten. Successen vind ik dat er steeds meer korte lijnen ontstaan om samen besluiten te nemen en weet wat de ander doet en waar Via Teams prima te doen!
Als er meer concrete vragen zijn, hoor ik dat graag en ik lees en leer uiteraard graag mee.
Goedemiddag, ik kan antwoord geven vanuit jeugd, niet vanuit WMO en de systemische aanpak is wel een gemis, ook hierin.
In Heerhugowaard en Langedijk is de jeugdarts van het JGZ-team samen met de jeugdverpleegkundige de ingang naar het medische en hebben we gemerkt dat het per persoon verschilt hoe dit wordt ingevuld. Het sociaal domein is via J&Gcoach en/of Leerplicht in verbinding en de lijnen zijn kort met de mensen waarmee het goed werkt.
Maar bij de GGD is de taakstelling veranderd en hiermee het contact richting sociaal domein sterk afgenomen. Meestal zijn ze niet meer bij MDOs en leveren ze geen gegevens meer aan als ze er niet zijn. Ze schermen met de AVG, terwijl ouders actief toestemming geven voor delen van informatie vooraf en ter plaatse.
Dus de samenwerking was goed en is nu helaas afhankelijk van de betrokken persoon bij de GGD wat er nog wordt waargemaakt. Inmiddels maken we soms gebruik van een andere onafhankelijke arts (dus niet huisarts en niet GGD-arts) om helderheid te geven en belastbaarheid van een jongere te wegen of invloed van de medische beperkingen of redenen van ouders te verhelderen. Helaas! Ouders leveren dan zelf de gegevens aan van betrokken medisch professionals aan die arts.
Eerder was de jeugdverpleegkundige de verbindende persoon ipv de arts (na bezuinigingen rond 2005), maar ook in hun taakstelling is dit veranderd.
M@zl invoering helpt een beetje, maar is pas over een klein deel van de regio uitgerold en de uitrol duurt nog een flink aantal jaren ivm financiën.
Vanuit Leerplicht heb ik nog enige invloed in het kader van noodzakelijk onderzoek bij gemengd verzuim en komt er wel beweging of betrokkenheid. Ik stuur erg op samenwerking en merk bereidheid op relatieniveau.
Rollen moeten helder zijn en het wettelijk kader van waaruit je zaken zo invult blijkt in de praktijk doorslaggevend. In de leerplichtwet is de onafhankelijk arts benoemd en in de regionale afspraken staat de GGD-arts als zodanig benoemd en dat geeft ingang.
Ik hoop dat je hier iets mee kunt.
Hi Esther, niet in mijn gemeente (Nijmegen), maar in Rotterdam
Een vitaliteitsmakelaar aanstellen die continue kan reflecteren op de specifieke hulpvragen en de verbinding kan leggen tussen vraag en aanbod in deze domeinen.
In de Achterhoek zijn vele thematafels waar het zorgdomein en het sociaal domein met elkaar samenwerken op tal van onderwerpen, waaronder veerkracht. Het vraagt jarenlange investering om partijen te betrekken en te interesseren. Er zijn soms quick wins, afhankelijk van enkelingen, maar die blijken nooit lang bestaan. Duurzaam ontwikkelen vraagt structureel tijd
Het kan ook handig zijn om je lokale ROS in te schakelen, zij werken al heel veel met de 1e lijn. Bij ons is het meerdere keren zinvol geweest om hen erbij te betrekken op beide of praktisch niveau.
Leveren wij als GGD (lees onderdeel van de gemeente) ketenpartners aan en het ROS de 1e lijns professionals
Succes!
Dankjewel voor deze reactie. Ik ben niet bekend met "ROS", zou je dat kunnen toelichten?
@Esther: https://www.ros-netwerk.nl/
Hoi Esther,
Ik denk dat je heel veel kan doen mits je toestemming ( eventueel door persoon laten tekenen hier voor) hebt van de persoon of gezin waar het overgaat. anders kan je altijd anoniem overleggen. Je wisselt alleen informatie uit waar toestemming voor is gegeven en niet meer. Leg dit vast en koppel dit terug aan de betreffende.
Ben zelf beleidsfunctionaris en werk in medisch veld, dus heb er veel mee te maken.
Beste Esther,
Ik ben coordinator van het wijksamenwerkingsverband in Nieuwkoop. Ik werk voor de eerstelijns zorgverleners. De verbinding tussen gemeente, medisch,- en sociaaldomein staat bij ons in de startblokken. Ik werk samen met de beleidsmedewerker volksgezondheid van de gemeente. Sinds vorig jaar hebben wij met de belangrijkste stakeholders (in ons geval, eerstelijnszorg, gemeente, verpleeginstellingen, maatschappelijk werk, sociaal domein Tom in de Buurt) een convenant ondertekent waarin wij met elkaar erkennen dat een betere samenwerking noodzakelijk is en daar gezamenlijk voor gaan. Afgelopen december is een bijeenkomst geweest, op bestuurlijk niveau, waarin we de eerste stappen hebben gezet. We hebben een actie/prioriteitenlijst gemaakt en in 2021 gaan we met een vertegenwoordiging van alle organisaties starten met subgroepjes rondom Mantelzorg en ouderenzorg. Zo proberen we rondom belangrijke thema's elkaar meer te vinden en met elkaar struikelblokken te benoemen en oplossingen te vinden. Zoals gezegd, we beginnen net maar een ieder is erg enthousiast om te starten. Successen / valkuilen zijn nu nog niet echt te benoemen. Wel is het van belang dat we elkaar goed kunnen benaderen en dat er teruggekoppeld kan worden, dat is nu nog niet goed geregeld dus ook dat is een speerpunt. Het feit dat een ieder enthousiast is om met elkaar te kijken wat er verbetert kan worden schaar ik wel onder successen want daar begint het mee.
Veel succes, gr. Petra Keijzer
In Lochem hebben we een vereniging van eerstelijns zorgprofessional opgericht ZorgSamen Loche,, zie website.
een aantal zorgpaden rond kinderen zijn geconcretiseerd, we werken heel integraal. Onder andere zorgpad OvOb (overgewicht obesitas en kinderen met SOLK problematiek.
Op dit moment staat onze opzet wel onder druk door een andere preferente zorgverzekering die een andere aanpak heeft. Ik wissel graag met je uit, op zoek naar andere 'positief gezonde' invullingen
Project"Geweld hoort nergens thuis" heeft projectleider.
Bellen voor informatie mag altijd.
Behaal registratiepunten op 1SociaalDomein door het beantwoorden van vragen en zelf bij te leren!
Beste Trudy,
Dankjewel voor deze reactie. Ik heb nog wat vragen. Hoe groot is de gemeente waarover je schrijft? Bij wie zijn deze POH's in dienst? Welke achtergrond hebben deze POH's? Hoe werd gemeten dat het kosteneffectief is?
Gemeente Hellendoorn heeft 36000 inwoners .
Achtergrond is sociaal werk en jeugd ggz
Door deze poh’s jeugd, werkend vanuit huisartsenpraktijk, veel minder verwijzingen naar de dure professionals. Groot percentage hulpvragen lossen op met aantal consulten poh jeugd.Dus investering levert zeker iets op. Aantoonbaar. Ik zit zelf in WMO raad