Vraag

29 september 2020
Ambulant begeleider/ coach

“Wie heeft er tips voor een prikkelarme omgeving voor een vrouw met ASS?”

Toelichting

Samen met een klant van mij in de Haarlemmermeer ben ik op zoek naar een passende woonplek. Vanwege haar autisme heeft ze veel last van de prikkels van haar omgeving. We zoeken nu een woonplek waarbij ze minder last heeft van de prikkels van haar omgeving. Dus een rustige omgeving en bij voorkeur een redelijk geïsoleerd huis. En een sociale huurwoning. Ze is niet gebonden aan deze omgeving, dus op een andere plek in Nederland zou ook kunnen. Ze is zelfstandig, dus een beschermde woonvorm is niet passend. Alle tips zijn welkom

(onbekend)
WMO consulent 18+ & outreachend

Beste Anoek,
De ervaring die ik heb opgedaan in een soortgelijke cases bij ons in de gemeente Soest, heeft zich opgelost door de cliënt een aanbod te doen in een aanleunwoning bij een seniorencomplex, meer rust in de omgang en een stuk minder snelle acties vanuit de directe leefomgeving.
Wie weet kan die voor jou cases ook passend zijn.
Groet, Mireille Ravoo

Regiomanager

Beste Anouk,

Haarlemmermeer klinkt te ver voor onze organisatie. Anders hadden wij graag mee gedacht om een passende woonplek te vinden.
Je zou eens contact kunnen leggen met BOBA deze organisatie is ook gespecialiseerd in autisme.

Heel veel succes!

Met vriendelijke groet
Jos Poels
Leermakers autismegroep

Niveau 5 medewerker/ teamcoordinator Oss West

Hoi Anoek,
Ik begrijp je vraag, iets wat veel en vaak voorkomt maar wat een moeilijk vraagstuk is. Een hutje op de hei zou het meest passend zijn maar moeilijk te vinden. Natuurlijk is een zeer goed geïsoleerd huis een optie maar de overgang naar de ‘buitenwereld’ kan dan ook nog groter worden. Dit is een risico daar waar ik hoor dat ze nu zelfstandig is en waar ik invul zich dan ook buiten goed kan redden. Misschien hebben jullie dit al wel in overweging.
Hebben jullie inzicht hoe haar prikkelverwerking verloopt? Heeft er onderzoek naar haar prikkelverwerking plaatsgevonden? Gaat het met name om auditieve prikkels of spelen andere prikkels ook een rol?
Heeft ze strategieën ontwikkeld om hiermee om te gaan?
Heel veel succes bij het zoeken naar het juiste aanbod voor deze vrouw.

Directeur

Hoi Anouk, ik heb geen woontip. Wel een tip voor een goed boek van schrijfster Bianca Toeps "maar je ziet er helemaal niet autistisch uit". Staan ook ervaringsverhalen over woonomgeving in, dat wel. Succes met vinden van een woning.

Pieter van Heugten
Eigenaar

Hallo Anoek, een casus die ik voor zou leggen aan de woningbouwvereninging. Verder kunnen er aanpassingen in de woning gedaan worden. Als de woning nog ondergeschikt is extra isolatie aanbrengen. Materiaalgebruik binnen ook belangrijk. Ik denk aan minimalistisch maar ook juiste materialen i.v.m. akoestiek. Mogelijk zijn er vergoedingen te krijgen via de zorgverzekeraar. Het is de moeite om ook daar contact mee op nemen om mee te denken.
Verder lijkt me de locatie enorm van belang, zodat de leefomgeving en woonwijk aansluit. Succes in de casus!
Vr.gr. Pieter van Heugten

HomeTijdlijnVraag & AntwoordChannelsProfessionals