Vraag

17 oktober 2023
Profielfoto van Ester van Vugt
Adviseur Beleid en Implementatie

“Wie heeft er een voorbeeld van een succesvolle aanpak voor tuinonderhoud, met en voor mensen in de wijk/buurt?
We zoeken een vorm die ook enige continuïteit kan bieden, met name voor mensen die er zelf niet in slagen om de tuin te onderhouden”

Toelichting

Als woningcorporatie zien we dat ongeveer 10% van de mensen het lastig vindt om hun tuin op orde te houden. Vaak speelt er dan meer; fysieke klachten, financiele problemen etc. Een fijne leefomgeving draagt positief bij aan de gezondheid en welzijn. We zoeken naar manieren om het tuin onderhoud te organiseren, maar wel betaalbaar blijft voor de bewoner. 

Motivatie

We zien dat de vraag groter is dan het huidige aanbod met de inzet van maatschappelijke banen en vrijwiligers en zijn daarom ook op zoek naar alternatieve ideeen.

Werkgebied

Als corporatie hebben we 5500 woningen met een tuin. We zetten in op onderhoudsvriendelijke tuinen die makkelijk te onderhouden zijn.  

Profielfoto van Jan Janse
Adviseur landschap

Een mooi voorbeeld is de Buurttuin in Schiedam maar ook in Heerlen is social connect bezig met een tuin die met en door bewoners wordt vormgegeven en beheerd.

Profielfoto van Marieke Voogt
Directeur-bestuurder

Hi Ester, de Kluswinkel in Lelystad (maatschappelijke banen) doen veel tuinonderhoud in opdracht van de corporatie en met een bijdrage van de bewoner.
Groet, Marieke

Profielfoto van Natasja Verhoogt
Maatschappelijk Makelaar

Goedemorgen Esther,

Ik zie dat er al veel mooie tips worden gegeven! Aanvulling/herhaling:

1. Vrijwilligers+ werk. We zijn met een project genaamd Hark je Happy bezig om mensen met dementie te koppelen aan een andere vrijwilliger. Zodat je ook met dementie nog een rol kan spelen in de maatschappij en onderdeel van een groep bent.

2. Buurtinitiatief. Waarbij de 'what's in it for me' gepromoot mag worden. Waarom zou ik hieraan willen bijdragen? Wat zijn de voordelen als we dit met elkaar doen? Ik moet bijvoorbeeld aan een aflevering van BinnensteBuiten denken. Een sociale moestuin waarin mensen met verschillende achtergronden elkaar ontmoeten om de tuin te onderhouden, om van elkaar te leren en om elkaar beter te leren kennen.

Een heel mooi project gewenst!

Natasja

Profielfoto van Susan Rijk
Adviseur

Zie als voorbeeld de Klussendienst in Beesel. Begeleid door welzijnsorganisatie Synthese.

Profielfoto van Tjisse Brookman
Adviseur

Hoi Esther, IVN heeft een programma Natuur in de buurt wellicht kunnen zij je behulpzaam zijn. Ze werken ook veel met vrijwilligers om mensen meer bij de natuur te betrekken. Succes Tjisse.

Profielfoto van Gonneke Zoutendijk
Opbouwwerker

In Overbetuwe heb ik vanuit het opbouwwerk (sociaal werk in de wijk) ism met woningbouwcooperatie deze behoefte heel hands-on aangepakt: in de buurt waar er voortuinonderhoud nodig was en inwoners aangaven het niet zelf te kunnen, zijn we gaan aanbellen bij omliggende woningen met de vraag: wil jij een keer in de zoveel tijd je buurtgenoten helpen? Hieruit ontstond een klein groepje informele vrijwilligers / actieve inwoners / nabuurschappers (geef het maar een naam). Whatsapp groepje aangemaakt met inwoners die tuinier behoefte hadden en inwoners die tuinier aanbod hadden en zo konden ze verder zelf tuinier dagen regelen, of 1-op-1 hulp initiëren.
Dus: contact leggen met het opbouwwerk in de wijk :)

Profielfoto van Hans Pijls
Directeur bestuurder,

Ik een tijdje bestuurslid geweest van sociaaltuinieren, zie https://sociaaltuinieren.nl/ . dit is specifiek ontwikkeld voor deze groep huurders van cooperaties. Ze werken samen met vrijwilligersorganisatie, voornamelijk met stichting Present. Ze werken aan een manier om de ondersteuning voor langere termijn beter te borgen. kijk maar eens op hun site en laat maar van je horen als ik iets kan betekenen.

Profielfoto van Henk Slavenburg
Henk Slavenburg
Vrijwilliger

Stichting Present heeft een project Sociaal Tuinieren. In ieder geval stichting Present Heerenveen, Smallingerland weet ik niet zeker. Zelf ben ik voorzitter Present Heerenveen.

Profielfoto van Jildau Holtrop
Buurtwerker Sport en Cultuur

Hoi Ester,
Wij hebben in de Fryske marren een Tuinteam. Dit is een samenwerking tussen Sociaal Werk De Kear, stichting Present, Dynhus en COA. https://lemsternijs.nl/tuinteam-azc-knapt-tuinen-op/ --> hier staat meer informatie

Profielfoto van Karin Pama
Beleidsadviseur Wmo gemeente

Hallo Ester, in de gemeente Venlo hebben we een buurtwerkbedrijf, KanDoen. Zij verzorgen o.a. klussen in de wijk en daaronder valt ook het onderhouden van tuinen, samen met de inwoner. Het gaat in dit geval om inwoners die financieel en fysiek niet in staat zijn om dit zelf te organiseren. Bij KanDoen werken onder professionele begeleiding mensen vanuit de Participatiewet, mensen met een Wsw-indicatie en vrijwilligers. Zie de website: https://www.venlo.nl/kandoen

Profielfoto van Jessica Winter
Netwerkbouwer en beleidsontwikkelaar Natuur

Hoi Esther,
mooie vraag stel je!
In Hellendoorn hebben we (als provincie) geholpen met het oprichten van een groep tuincoaches (https://www.hellendoorn.nl/wonen-leven/publicatie/tuincoaches); binnen die gemeente kunnen mensen zoals jij die beschrijft een beroep doen op deze groep.
En je hebt ook de stichting Present waar vele enthousiaste vrijwilligers bij zijn aangesloten die hun handen uit de mouwen steken voor tuinwerk.
En, via de WMO in iedere gemeente worden handjes geboden voor dingen die mensen niet (meer) kunnen tegen een geringe vergoeding. Ook een idee.

Succes met het vinden van jouw oplossing!
Jessica

Profielfoto van Hannie Eijk
Maatschappelijk werker

Hoi Ester,

Hiervoor onderzoek ik altijd of er via de gemeente een vrijwilligersorganisatie is die dit biedt.

vrgr. Hannie Eijk

Profielfoto van Christien Vree- van Ginneken
Consulent Ouderenzorg

Beste Ester,
Bij ons in de wijk Amby, Maastricht is een Buurtplatvorm actief die vrijwilligers heeft die voor deze groep tuinonderhoud doet.
Daarnaast zien wij uit onderzoek wat wij gedaan hebben in deze wijk bij 75+ers dat mensen vaak gaan nadenken over verhuizen als ze de tuin niet meer kunnen onderhouden, het huis dan echt te groot wordt.
Hopelijk heb je hier wat aan.

Profielfoto van Marielle Schipperen
Projectcoördinator

Misschien kan je inspiratie opdoen in Almere https://groenebuuralmere.nl bij Sacha de Ruiter https://www.linkedin.com/in/sachaderuiter/

Profielfoto van Hedzerd de Boer
Projectcoordinator

Hoi; bij ons heb je dit initiatief; https://mijntuinjouwtuin.nl/. Loopt al vele jaren.

HomeTijdlijnVraag & AntwoordChannelsProfessionals