Vraag

23 januari 2020
Trainee sociaal domein

“Wie heeft er interessante praktijkvoorbeelden van kwaliteitsmanagement in het sociaal domein?”

Toelichting

Ik ben aan het verkennen hoe we binnen de sociale wijkteams van de gemeente Berkelland aan de slag kunnen met kwaliteitsmanagement. Zodat we niet alleen bezig zijn met de waan van de dag, maar ook met het verder ontwikkelen van onze dienstverlening. Bij kwaliteitsmanagement draait het meestal om kwaliteitskaders, richtlijnen en controles: een kwaliteitsmanager toetst en controleert werkprocessen en past ze waar nodig aan. Maar in plaats van uitgebreide controles en administratie zoek ik juist voorbeelden van hoe je in je dagelijkse werkzaamheden aan de slag kan gaan met kwaliteit en verbeteren. Ik hoor graag of iemand ideeën heeft of voorbeelden kent!

Programmamanager, procesmanager

Dag Tom,

ik ken geen systemen die in het sociaal domein gehanteerd worden, maar ben erg onder de indruk van de wijze waarop JP vd Bent met kwaliteitsbeleid omgaat:

https://www.jpvandenbent.nl/wp-content/uploads/Hoe-het-voor-ons-werkt-de-werkwijze-van-JP-binnenstebuiten.pdf

En ook voor de werkwijze 'Beelden van kwaliteit'. staan professionals in de rij, omdat het niet gaat om prestatie indicatoren, maar om echte verbeteringen in de praktijk: http://beeldenvankwaliteit.nl

Misschien dat de werkwijze te vertalen is naar het sociaal domein.

veel succes.

Ann Meijer

Adviseur, teamleider

Dag Tom,
In mijn ogen is kwaliteit een duidelijk handelingskader voor sociaal professionals, dat duidelijkheid geeft wat er van je verwacht wordt, in combinatie met een goede en veilige leeromgeving. Dit iit het klassieke kwaliteitsbeleid dat gericht op het controleren of je je aan regelgeving en werkprocessen hebt gehouden. Apeldoorn heeft een mooi kwaliteitsbeleid. Niet per domein, maar dwars door de wetten heen. En ze investeren in goede werkbegeleiding en leeromgeving. misschien kan je daar eens te rade gaan.

HomeTijdlijnVraag & AntwoordChannelsProfessionals