Vraag

25 mei 2021
Profielfoto van Roinah Vallizada
Roinah Vallizada
Student

“Wat is uw ervaring als sociaal werker in het ondersteunen van mensen met depressies (behandeling, begeleiding, doorverwijzing etc.)?”

Toelichting

Voor mijn studie (opleiding Social Work) doe ik onderzoek naar het sociaal werk en mensen met een depressiestoornis. Mijn onderzoeksvraag luidt dan ook: Wat betekent het sociaal werk voor mensen met een depressie? Ik ben geïntereseerd naar welke functies betrokken zijn en de verhalen van sociaal wekers rondom het begeleiden en ondersteunen van mensen met een depressiestoornis. Elke ervaring zal een grote bijdrage hebben aan mijn kennis als opkomende sociaal werker en zal daarnaasty uiteraard helpen met een antwoord krijgen op mijn onderzoeksvraag! 

Profielfoto van Frits Suntjens
Frits Suntjens
Vrijwilliger

Ik lees de reactie van Gerlies op je vraag en ben het grotendeels met haar eens. Ik werk als vrijwilliger o.a. in een hospice en ben ook in het gemeenschapsleven van ons dorp actief. Je komt dan wel vaker met depressieve, zwaarmoedige mensen in contact. Dat laatste is altijd stap1: echt (de tijd nemen) om contact te maken. Vervolgens draai ik jouw vraag in feite om: zou jij wat in het sociale vlak voor anderen kunnen betekenen? Waar ben je goed in, waar wordt je nog blij van? Dat soort vragen en daar probeer ik dan op in te spelen. Mijn (beperkte) opvatting is over depressieve mensen is eigenlijk niet anders dan voor veel ogenschijnlijk (nog) gezonde mensen: help jezelf door iets voor anderen te kunnen en mogen betekenen!

Profielfoto van Gerlies Van der Sman
Mantelzorger

Dag , ik ben jaren verpleegkundige geweest en geen sociaal werker.
Maar in gelijkwaardigheid aandacht, afleiding en uitdaging (een tuin omspitten b.v.)geven aan deze mensen kan helpen met een beweeg -en eetpatroon dat, al duurt het een poosje- balans en kracht geeft.
Dit was een voorbeeld uit de praktijk.

HomeTijdlijnVraag & AntwoordChannelsProfessionals