Vraag

20 augustus 2019
Profielfoto van Joyra Woltinge
Coördinator werkgroep Preventie Ouderen en Sociaal verpleegkundige

“Wie heeft er ervaring met en kennis over een dementie-vriendelijke gemeente? Welke interventies zijn er ingezet en welke resultaten zijn er?
Ik ben vooral nieuwsgierig welke rol de GGD hierin kan vervullen naar de gemeente toe.”

Profielfoto van Corine Velthuyzen
Maatschappelijk en Sociaal Makelaar

Hallo Joyra,
Wij hebben samen met de GGD en in samenwerking met samendementievriendelijk.nl vrijwillige trainers opgeleid die de GOED training geven. In eerste instantie binnen de eigen vrijwilligersorganisatie en aan andere vrijwilligers. In een later stadium willen we de training ook aan inwoners aanbieden.

We bieden ook een VR-training aan waardoor mensen in de huid van iemand met dementie kunnen kruipen en zo kunnen ervaren wat het is om dementie te hebben. Er zijn door de GGD een aantal trainers opgeleid die deze training mogen geven.

Hiernaast is er een Learning Community gericht op dit thema en een ketensamenwerking dementie.

Wil je meer informatie, neem dan contact met me op. Ik kan je dan met de juiste mensen in contact brengen.

Profielfoto van Willy van Putten
Project/ management assistente

De gemeente waarin ik woon, de Ronde Venen is een dementievriendelijke gemeente.
Je zou contact kunnen zoeken met Ria de Korte van het CDA, zij weet hier veel van.
zie: www.gemeentederondevenen.nl of http://cdaderondevenen.nl
Succes!

Profielfoto van Gerrit de Jong
Gerrit de Jong
Adviseur

Hallo Joyra,

Ik heb ervaring in de gemeente Goeree-Overflakkee als dementievriendelijke gemeente.
Neem contact op met Josette van Loon (stuur me een bericht voor haar contactinfo) en zij zal je alles over de ingezette acties kunnen vertellen.
Bij Vilans in Utrecht is een steunpunt voor dementie ingericht. Karlijn Kwint is de trekker.
Veel succes,

Gerrit de Jong

Profielfoto van Tine Bouwman
Beleidsadviseur Preventie

Hoi Joyra, Ik werk samen met diverse zorgorganisaties en ondernemers aan een dementievriendelijke gemeente. Ik kan je hier meer over vertellen. Je kunt me een persoonlijk bericht sturen. Dan vertel ik je hier graag meer over. Vriendelijke groet, Tine Bouwman, Projectleider Dementie bij de Gemeente Berkelland.

Profielfoto van Marielle Schipperen
Projectcoördinator

Neem eens contact op met GGD Zuid Holland Zuid https://samenvoorgezondmagazine.nl/#4
Judith Bouwmeester, adviseur publieke gezondheid GGD ZHZ

In de gemeente Nijkerk heeft het welzijnswerk de dementie vriendelijke wijk aanpak geïnitieerd en de uitvoering gecoördineerd. Zij hebben projectaanvraag gedaan bij de gemeente. Ze hadden de rol om partijen bij elkaar te brengen, te kijken wat er al is en wat er nog nodig was en te zorgen dat inwoners en verwijzers juiste informatie kregen. Dit had een GGD ook kunnen doen. Echter in deze gemeente is de GGD minimaal actief en doet alleen beperkt onderzoek en beleidsadvisering. Ook dan kan je als GGD dit onderwerp agenderen bij gemeenten en lokale organisaties zoals welzijnswerk hierin ondersteunen bijv. bij schrijven van een aanvraag.

Profielfoto van Karl-Heinz Grimm
Projectcoordinator, Verpleegkundewetenschapper, Meditatieleraar

Hallo Joyra,

ik ben projectcoördinator voor de Duitse gemeenten in het euPrevent project Seniorenvriendelijke Gemeente in de Euregio Meuse-Rijn; Fokus Mental Health (www.euprevent.eu). Wij houden ons bezig met de zorg voor ouderen met dementie en/of ouderdomsdepressie en hun mantelzorgers. Wij stellen 30 gemeenten in de Euregio Maas-Rijn in staat om deel te nemen. We hebben in de gemeenten evaluaties uitgevoerd om de behoeften te bepalen. Als projectpartners hebben we 15 activiteiten voorzien waaruit de gemeenschappen de activiteiten hebben gekozen die het meest geschikt zijn voor hen. We zijn bezig met het implementeren van de activiteiten in de gemeenschappen. Als u vragen heeft, neem dan gerust contact met mij op. We hebben zojuist ook een evaluatie uitgevoerd, die we op dit moment nog steeds aan het evalueren zijn.

Voor verdere informatie kijk ook naar: https://euprevent.eu/de/senior-friendly-communities/.

Met vriendelijke groeten,

Karl-Heinz Grimm

Profielfoto van Wouter Meijer
Wouter Meijer
Adviseur

Beste Joyra,

Samen dementievriendelijk ondersteunt gemeenten bij het werken richten een dementievriendelijke samenleving c.q. gemeente. Interventies richten zich in brede zin op de fysieke omgeving, op de stads/dorpskern, deskundigheidsbevordering bij professionals én burgers.

Vanuit mijn rol als onderzoeker/projectleider heb ik eerder vooral ondersteund bij het inzichtelijk maken van de populatie van de betreffende gemeente en lokale cijfers en prognoses over mensen met dementie.

Ik denk dat de GGD vooral een expertrol kan bieden, alsmede een onderzoeksrol. Dit om de interventies die worden ontplooid te meten en te monitoren.

Als je vragen hebt hoor ik het graag!

Hartelijke groet,

Wouter Meijer
ROS-adviseur

Profielfoto van Gabie Conradi
Projectleider

Dag Joyra,

Ik geef je meteen een naam die verbonden is aan Dementie Vriendelijke Gemeente, een project dat hier vanuit stichting Zet wordt uitgevoerd (hier = Brabant).
Wies Arts - wies.arts@wijzijnzet.nl
Op de site van stichting Zet, www.wijzijnzet.nl zul je meer informatie kunnen vinden (ook haar telefoonnummer).

Succes en groet van Gabie Conradi

HomeTijdlijnVraag & AntwoordChannelsProfessionals