Vraag

24 juni 2019
Initiator, co-creator en auteur

“Ik onderzoek de keuze voor ons team Jongerenwerk/tienerwerk: SKJ-registratie of Registerplein (oplopend met kwaliteit vanuit Sociaal Werk Nederland). SKJ is vrij zwaar aangezet (en bedoeld meer voor jeugdhulpverlening?).”

Toelichting

Ik zou graag van jullie willen horen wat jullie keuze is geweest en met welke argumenten?

Expert jongerenwerk en MDt

Beste Karin,

Registerplein - register Sociaal Werk is voor het jongerenwerk het meest logisch als beroepsregister, zegt ook BV Jong, Beroepsvereniging Kinder- en Jongerenwerk. Registerplein zet in op de vakontwikkeling van de werkers. SKJ heeft een focus op jeugdhulp en dito bijscholingseisen; voor jongerenwerk minder of niet relevant. Trainingen voor jongerenwerk (b.v. ambulant jongerenwerk) worden b.v. in SKJ niet gewaardeerd; in Registerplein wel. SKJ is ook bureaucratischer dan registerplein. Het is voor jongerenwerkers - die niet in jeugdhulp of maatschappelijk werk zijn opgeleid - moeilijk om aan de criteria te blijven voldoen. Bovendien is SKJ-registratie ook gekoppeld aan persoonlijke aansprakelijkheid; je kunt voor de tuchtrechter komen. Niet relevant voor jongerenwerkers lijkt mij.

BV Jong, de beroepsvereniging Kinder- en Jongerenwerk, kan je hierover ook goed adviseren. Neem hierover contact op met Niko de Groot en check ook het openbare Channel Jongerenwerk op jongerenwerk.1sociaaldomein.nl .

Succes!

Registratie deskundige

Registerplein heeft de vraag gezien en uitleg van de registratie bij SKJ kan uiteraard het best door SKJ uitgelegd worden.
Het uitgangspunt van registratie bij SKJ is bedoeld voor professionals in de jeugdhulp.

Het is aan elke organisatie / professional om te beoordelen of deze registratie nodig is, waarbij de zogeheten norm van de verantwoorde werktoedeling hierbij leidend is.
Desgewenst geven we altijd graag nadere uitleg over de registratie bij Registerplein, zodat er afweging kan worden gemaakt over de voor uw passende manier van beroepsregistratie.

Registerplein wordt ook erkend door VWS, gemeenten, werkgevers en verzekeraars net als een SKJ en BIG.

Mocht u verder nog vragen hebben kunt u altijd contact met ons opnemen per telefoon of per email.
030 711 88 51 (tussen 09:00 en 12:30) of info@registerplein.nl

Coördinator

Mijn voorkeur gaat uit naar de keuze voor het registerplein volgens de navolgende redenen:
Met de focus op geschikte vakbekwaamheid(kwaliteit) en de waarborg daarvan en hiermee bescherming van de doelgroep(en)(essentieel) en je bevoegdheid. Daarnaast biedt het registerplein accreditatiecursussen aan voor geïnteresseerden met werkervaring en zonder
bevoegdheid. Voordelen: je kunt flexibel open werkplekken invullen met aanvulling van accreditaties en daarbij controle op de vakbekwaamheid.


Volgens info registratie bij het SKJ moet je tenminste vijf jaar werkervaring hebben binnen het sociaal domein en beschik je niet hierover dan kun je laten accrediteren via een EVC traject. Nadelen: een beperking is de duur van de werkervaring en eventuele aanvulling moet je zelf voldoen buiten het SKJ.
De vijf jaar werkervaring is voor SKJ de definitie van kwaliteit maar daarmee heb je nog geen zekerheden ingebouwd om de doelgroep o.a. kinderen absoluut te beschermen.

De essentie van mijn keuze in grote lijnen is vakbekwaamheid in het Sociaal Domein(= kwaliteit) en bovenal bescherming van de doelgroep en je centrale rol(en intentie) in aansturing van o.a. het proces van jeugdhulpverlening.

Sociaal Cultureel Werker

In Zwolle (Travers Welzijn) is er ook gekeken om Jongerenwerk SJK te laten registreren, maar is er ook vanaf gezien. Omdat het wel heel zwaar is en meer bedoelt voor jeugdhulpverlening. We komen er wel mee in contact, maar zijn geen hulpverleners (het argument)

Ambulant begeleider, jeugd,- en gezinsprofessional

SKJ is inderdaad voor de jeugdhulpverlening. Zeker voor SKJ- registratie gaan. Alleen SKJ,- en BIG registratie zijn erkend zover ik weet.

HomeTijdlijnVraag & AntwoordChannelsProfessionals